Forslag til bydelsplan for Indre By og Christianshavn
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender vedlagte udkast til høringssvar til Økonomiudvalget
Problemstilling
Borgerrepræsentationen godkendte den 21. februar 2008 koncept for bydelsplanlægningen (BR 100/08). Der skal i perioden 2008-2011 udarbejdes en bydelsplan for hver af de 10 bydele. Arbejdet organiseres i tre bølger. Borgerrepræsentationen godkendte den 10. juni 2009 første bølge af bydelsplanerne, der omfattede Valby, Vanløse og Østerbro og den 4. november 2010 anden bølge, som omfattede bydelene Amager Vest, Amager Øst, Bispebjerg og Vesterbro-Kgs. Enghave. Tredje bølge omfatter bydelene Brønshøj-Husum, Nørrebro og Indre By-Christianshavn og blev igangsat i september 2010.
Af konceptet fremgår, at Økonomiudvalget forud for endelig politisk behandling af bydelsplanerne er forpligtet til at sende de udarbejdede forslag til bydelsplaner i høring i de respektive lokaludvalg og fagudvalg m.m. . I forlængelse heraf er udarbejdet et udkast til bydelsplan for de tre bydele i tredje bølge, som Økonomiudvalget på mødet den 16. august 2011 vedtog at sende i høring i fagudvalg, lokaludvalg og relevante råd.
Løsning
Jf. konceptet ’10-i-en’ er formålet med bydelsplanlægningen:
1. at igangsætte en sammenhængende og fremadrettet dialog mellem Borgerrepræsentationen og københavnerne om byens udvikling, og hvordan bydelene kan indgå heri.
2. at formulere lokale principper for bydelenes fremtidige udvikling i relation til byens centrale målsætninger, der fremgår af den til enhver tid gældende kommuneplanstrategi.
Med udgangspunkt heri har Økonomiforvaltningen i tæt samarbejde med Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg udarbejdet et udkast til bydelsplan for Indre By-Christianshavn.
For at imødekomme formålet om dialog er bydelsplanen udarbejdet på baggrund af en længere lokal proces, som har involveret borgere, lokale aktører, medlemmer af Borgerrepræsentationen samt ansatte i Københavns Kommunes forvaltninger. Den lokale, borgerinddragende proces har været forankret i Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg.
Fra medio 2010 til foråret 2011 har lokale borgere, foreninger, erhvervslivet mv. deltaget i forskellige arrangementer i forbindelse med bydelsplanen. Det anslås, at i alt ca. 5.000 borgere og interessenter har været inddraget på forskellig vis i løbet af borgerprocessen. Bl.a. har Indre Bys debatvogn været besøgt af ca. 3.500 mennesker. Borgerdeltagelsen er yderligere beskrevet i bydelsplanen under afsnittene Dialog og Samarbejde.
Resultaterne af den lokale proces er blevet samlet op af Indre By Lokaludvalg og Christianshavns Lokaludvalg og overleveret til Økonomiforvaltningen, som på baggrund af det overleverede materiale har udarbejdet det endelige forslag til bydelsplan for Indre By-Christianshavn.
Fagforvaltningerne har bidraget og været involveret i hele processen. De har bidraget med viden og input om konkrete politikker og tiltag indenfor deres sektorområder og har medvirket til at kvalificere ideer og indhold.
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens bemærkninger til foreslåede indsatser:
Indre By
Under indsatsområde 1 (party vs. beboelse) opfordrer lokaludvalget forvaltningen til at lave en kampagne "stop diskrimination" og inviterer samtidig politi, diskoteker og forvaltningen til et møde, hvor yderligere tiltag kan diskuteres.
Kommentarer: Forvaltningen bemærker, at der allerede er igangsat en proces via den nye inklusionspolitik. Eksempelvis blev på møde i Beskæftigelses- og Integrationsudvalget den 5. september 2011 behandlet forslag til diskriminationsevent 2011 i regi af Bland Dig I Byen. Yderligere information om indsatser vil kunne indhentes i forvaltningen ligesom denne gerne deltager i et møde om mulige tiltag.
Christianshavn
Under indsatsområde 6 "At leve og bo på Christianshavn" anføres under punkt 6 c, at mange arbejdspladser er karakteriseret ved videnstungt erhverv og arbejde indenfor serviceerhvervene og at de mange manuelle arbejdspladser indenfor produktion nærmest er helt forsvundet fra bydelen.
Kommentarer: Forvaltningen bakker op om Lokaludvalgets målsætning om at tiltrække virksomheder og arbejdspladser, som kan øge beskæftigelsen. Forvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har ligeledes i forbindelse med udarbejdelse af kommuneplanforslaget haft fokus på mulighederne for øget beskæftigelse for den nævnte gruppe. Det anbefales, at Lokaludvalget kontakter relevante og interesserede virksomheder og eventuelt rådgiver om mulighederne for erhverv i nedlagte forretninger eller forladt industri. Derudover foreslås det at rette henvendelse til Københavns Erhvervscenter.
Under indsatsområde 8 "Aktivér de utilpassede unge" nævnes, at det er utryghedsskabende at en del store børn og unge bevæger sig mellem Metroen og Christiania, hvoraf nogle begår forskellige former for kriminalitet. Derfor foreslås det, at der oprettes et Hotspot i området.
Kommentarer: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget behandlede på mødet den 22. august 2011 en fællesindstilling med Økonomiudvalget om handling på baggrund af Tryghedsindekset 2011. Det fremgår heraf, at kriminaliteten er faldet i 4 af de distrikter der ligger i kategorien markant, herunder distrikt 3, Christianshavn og Holmen. Der er ikke fundet anledning til at indstille til nye hotspotområder, da der i alle de berørte bydele foregår områdebaserede koordinationstiltag, som kan styrkes eller hvor effekten af indsatserne må afventes. Effekten af Hotspot Indre og Ydre Nørrebro bør dokumenteres inden metoderne udbredes til andre bydele. Herudover pågår et arbejde med at udvikle 10 helhedsplaner i boligområder med mange særligt udsatte borgere, dette vil fokusere den områdebaserede tilgang til kriminalpræventivt arbejde i årerne fremover. Udvalget vedtog at tage redegørelsen til efterretning.
Forvaltningen indstiller, at forvaltningens bemærkninger fremsendes som udvalgets høringssvar.
Økonomi
Der er ikke afsat særskilte midler til realisering af bydelsplanerne. Realisering kræver derfor, at forslagene prioriteres i budgetforhandlinger, eller at der findes finansiering på anden vis. Borgerrepræsentationen er ikke forpligtet til at afsætte midler til forslagene.
Videre proces
1. Forslag til Bydelsplan for Indre By og Christianshavn
2. Forslag til høringssvar
Morten Binder /Kaj Ove Christiansen