Mødedato: 03.06.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Aftale om boligplacering af ukrainske fordrevne i Frederiksberg Kommune

Se alle bilag

Resumé

Med Overførselssagen 2024 blev der bevilliget midler til en udvidelse af den midlertidige indkvartering for ukrainske fordrevne og flygtninge med ca. 100 pladser. Der er imidlertid fortsat en løbende tilstrømning af ukrainske fordrevne og de nuværende prognoser for forventet tilstrømning og visitering til København peger på, at der kan blive behov for yderligere kommunal indkvarteringskapacitet omkring årsskiftet. Med denne sag godkender Beskæftigelses- og Integrationsudvalget en overordnet aftale om gensidig boligplacering mellem Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune. Det betyder, at de to kommuner kan indgå aftale om indkvartering af ukrainske fordrevne og flygtninge i hinandens kommuner. Aftalen er således udtryk for rettidig omhu i tilfælde af at der skulle opstå mangel på indkvarteringskapacitet.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender, at Københavns Kommune indgår en aftale med Frederiksberg Kommune om mulighed for gensidig boligplacering af flygtninge og ukrainske fordrevne mellem de to kommuner.

Problemstilling

Med Overførselssagen 2023/24 blev der bevilliget midler til udvidelsen af Københavns Kommunes midlertidige indkvartering for flygtninge og fordrevne, med en etablering af ca. 100 nye pladser på en ny lokation i Sydhavnen samt udvidelse af Ottiliahus. Set ift. det nuværende tilstrømningsniveau har denne udvidelse medført, at tidspunktet for potentiel kapacitetsmangel er udskudt med ca. 3 måneder. Det forventes på den baggrund, at der kan blive behov for yderligere indkvarteringskapacitet omkring årsskiftet. Prognoserne for kapacitet er behæftet med stor usikkerhed, da de blandt andet afhænger af tilstrømningen af fordrevne, hvor mange der ønsker indkvartering og antallet af fordrevne der rejser hjem.

Forvaltningen benytter sig løbende af leje af hotelpladser, som et hurtigt og fleksibelt greb til at tilvejebringe kapacitet. Det er dog markant dyrere end kommunale indkvarteringsløsninger. Eventuelle indkvarteringsmuligheder i Frederiksberg Kommune forventes at være et billigere alternativ til hotelindkvartering, samt billigere end etablering af ny indkvarteringskapacitet.

På den baggrund vurderer forvaltningen, at det vil være rettidig omhu at indgå aftale med Frederiksberg Kommune om gensidig boligplacering, således at der relativt hurtigt kan indgås en konkret aftale, såfremt der bliver behov.

Løsning

Københavns Kommune og Frederiksberg Kommune har tidligere haft en aftale om mulighed for gensidig boligplacering, men da aftalen med Frederiksberg udløb den 17. marts 2024, er der behov for godkendelse af en ny aftale, hvis København fremover skal kunne benytte sig af denne mulighed. Den tidligere aftale kom i stand i foråret 2022 da Københavns Kommune manglede indkvarteringskapacitet til de mange ukrainske fordrevne, der blev visiteret til kommunen. Beskæftigelses- og integrationsudvalget godkendte på den baggrund, at forvaltningen indgik aftale med Frederiksberg Kommune om indkvartering af ukrainske fordrevne i deres midlertidige indkvartering. Københavns Kommune indkvarterede ukrainske fordrevne i Frederiksberg i sommeren 2022 og indtil Københavns Kommune havde opbygget tilstrækkelig indkvarteringskapacitet og stoppede indkvarteringen i Frederiksberg i maj 2023.

Godkendelsen af denne sag giver mulighed for, at Københavns Kommune igen kan midlertidigt indkvartere flygtninge og fordrevne i Frederiksberg Kommune, og omvendt at Frederiksberg Kommune kan indkvartere flygtninge og fordrevne i Københavns Kommune. Med denne sag udvises rettidig omhu ved godkendelse af en overordnet aftale om gensidig boligplacering, hvorefter konkrete aftaler relativt hurtigt kan indgås på direktionsniveau, hvis der bliver behov.

Ifølge integrationsloven skal flygtninge som udgangspunkt tilbydes midlertidig indkvartering i den kommune, som de er visiteret til. Loven giver dog mulighed for at indgå en aftale om indkvartering i en anden kommune, hvor hjemkommunen fortsat har integrationsansvaret. Det betyder, at Københavns Kommune fortsat vil have ansvaret for de ukrainske fordrevne, f.eks. i forhold til skole- og institutionstilbud, beskæftigelsesindsats, tilbud efter serviceloven mm., og at de tilhørende indtægter og udgifter i forbindelse med den enkelte flygtning stadig ligger hos Københavns Kommune, selvom de er midlertidigt indkvarteret på Frederiksberg.

Frederiksberg Kommune har lejet og ombygget Cabinn Hotel på Danasvej, så det indgår i deres midlertidige indkvartering for ukrainske fordrevne. Frederiksberg Kommune oplyser, at de på nuværende tidspunkt har ledig indkvarteringskapacitet på Cabinn. Forvaltningen har været i dialog med Frederiksberg Kommune om leje af ca. 24 værelser. Prisen for leje af værelser på Cabinn i Frederiksberg er gennemsnitligt 3-7 gange billigere end leje af hotelkapacitet i København.

Som beskrevet, er prognoserne for indkvarteringskapacitet behæftet med stor usikkerhed, og det er derfor ikke sikkert, at Frederiksberg Kommune fortsat vil have overskydende indkvarteringskapacitet når/hvis det bliver aktuelt, ligesom det heller ikke er sikkert, at Københavns Kommune får behov for yderligere kapacitet.

Kommunalbestyrelsen i Frederiksberg godkendte den 18. marts 2024 en lignende indstilling vedrørende gensidig aftale om boligplacering imellem Frederiksberg Kommune og Københavns Kommune. Såfremt Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender sagen, og den overordnede aftale om gensidig boligplacering derved er godkendt af de politiske udvalg i begge kommuner, vil konkrete aftaler om gensidig indkvartering fremover kunne indgås på forvaltningsniveau.

Økonomi

Der er tale om en generel aftale, der ikke binder kommunerne til indkvartering på en bestemt lokation. Såfremt der på sigt indgås aftale med Frederiksberg Kommune om eksempelvis leje af værelser på Cabinn Hotel (ligesom i 2022-23), vil dette være et billigere alternativ til leje af hotelkapacitet, der forventes at være 3-7 gange dyrere. Konkrete aftaler om indkvartering af ukrainske fordrevne og flygtninge vil blive håndteret på samme vis som de øvrige udgifter på indkvarteringsområdet.

Kommunernes økonomiske rammer for håndtering af ukraineområdet i 2024 er på nuværende tidspunkt ukendt, da de forhandles mellem regeringen og KL i forbindelse med Økonomiaftalen for 2024. Der tages stilling til den endelige håndtering af de samlede udgifter på ukraineområdet (alle forvaltninger), når kommunens økonomiske rammer på ukraineområdet er lagt fast.

Politisk handlerum

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan godkende muligheden for at kommunen kan indkvartere flygtninge og fordrevne i Frederiksberg Kommune eller bede forvaltningen om udelukkende at håndtere indkvarteringen indenfor egne kommunegrænser.

Videre proces

Såfremt der er risiko for kapacitetsmangel – eller hvis der er muligheder for at udnytte ubrugt kapacitet i Frederiksberg som et bedre og billigere alternativ til hotelindkvartering i København - vil forvaltningen i god tid gå i dialog med Frederiksberg Kommune og afsøge mulighederne for indgåelse af konkret aftale om boligplacering af flygtninge og fordrevne. Da der er en høj grad af usikkerhed forbundet med omfanget af tilstrømningen, vurderes det ikke hensigtsmæssigt at indgå bindende aftaler i alt for god tid, da man i så fald risikerer unødig overkapacitet og øgede udgifter hertil.

Såfremt der indgås en konkret aftale om boligplacering af flygtninge eller fordrevne i Frederiksberg Kommune vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blive orienteret.

Henrik Lund / Marianne Becker Andersen

Beslutning

Sagen blev godkendt.

Til top