Mødedato: 03.06.2024, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Opfølgende temadrøftelse om LGBT+

Se alle bilag

Resumé

På Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets møde den 13. maj 2024 afholder udvalget temadrøftelse om vilkår og udfordringer for københavnere som identificerer sig som LGBT+. Temadrøftelsen afholdes som opfølgning på udvalgets studietur til Boston og New York City i 2023. Temadrøftelsen indledes med oplæg fra Institut for Menneskerettigheder og Sabaah, hvorefter udvalget vil få mulighed for at drøfte situationen for målgruppen, samt hvorvidt udvalget ønsker at igangsætte evt. nye tiltag.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at udvalget tager oplæg fra Institut for Menneskerettigheder og Sabaah samt skriftlig redegørelse om relevante tiltag i KK til efterretning,
  2. at udvalget drøfter situationen for målgruppen, samt hvorvidt udvalget ønsker at igangsætte nye tiltag.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) var d. 8.-13. oktober 2023 på studietur til Boston og New York City, hvor udvalget bl.a. hørte om Bostons LGBTQ+-strategi. Udvalget har bedt om en opfølgende temadrøftelse om området. Indstillingen indeholder baggrund om tidligere og nuværende indsatser og giver en ramme for en drøftelse af situationen for målgruppen samt prioriteringer og ønsker om evt. nye tiltag på udvalgets område. 

Løsning

Københavns Kommune har de seneste år haft fokus på at sikre lige muligheder for LGBT+-personer i København. Arbejdet er forankret i en række tværgående og forvaltningsspecifikke politikker og handleplaner samt i den tværgående kønsligestillingsenhed, som blev oprettet i 2022. Nedenfor redegøres kort for disse.

Københavns Kommunes LGBTI+ Politik 2019-2023

I 2019 vedtog BR en LGBTI+ politik med 54 forvaltningsspecifikke initiativer. Den fælles politik havde til formål at fremme en fælles forpligtelse til at arbejde for lige muligheder for alle københavnere uanset seksualitet, kønsidentitet eller kønsudtryk. BIF gennemførte fire konkrete indsatser under politikken: ”Charter for demokratiske værdier”, ”Tryg indkvartering af flygtninge”, ”Undervisning af nyankomne udlændinge i mangfoldige familiestrukturer og ligebehandling” samt ”Oplysningskampagne om forebyggelse af diskrimination af LGBTI+ personer i nattelivet”.

Oprettelse af tværgående ligestillingsenhed under Økonomiforvaltningen i 2022

Som følge af BR-beslutning om styrkelse af KKs kønsligestillingsindsats blev der i 2022 oprettet en tværgående ligestillingsenhed under Økonomiforvaltningen. Enheden koordinerer arbejdet med mangfoldighed, ligestilling og inklusion. Ligestillingsenheden arbejder ligeledes med initiativer for og med københavnske borgere.

Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik 2023-2026

I forlængelse af at LGBTI+-politikken udløb i 2023, er området integreret i Københavns Kommunes kønsligestillingspolitik, som løber fra 2023-2026.

Det fremgår af politikken, at det på beskæftigelses- og integrationsområdet er en målsætning at fremme mangfoldighed og inklusion på arbejdsmarkedet for alle, uanset køn og seksuel orientering. Vejledning af ledige københavnere skal understøtte kønsneutrale job- og uddannelsesvalg, samt at ingen skal begrænses af deres køn. Der er ligeledes fokus på at udfordre eventuelle fastlåste forventninger baseret på f.eks. køn i kontakten med borgere, virksomheder, samarbejdspartnere.

I forbindelse med vedtagelsen af kønsligestillingspolitikken besluttede BIU på udvalgsmødet d. 25.9.2023, at der ikke skulle udarbejdes en særskilt handleplan for kønsligestilling på beskæftigelses- og integrationsområdet. BIU besluttede samtidig at fokusere på konkrete indsatser om negativ social kontrol (som indgår i selvstændig handleplan herom) samt om kønsneutrale job- og uddannelsesvalg i det videre arbejde på området. Endelig besluttede udvalget at have fokus på anonymiserede ansøgninger herunder at efterspørgsel på køn, alder mv. nedtones i stillingsopslag.

Det forventes, at Økonomiudvalget (ØU) vedtager en handleplan med konkrete indsatser til implementering af kønsligestillingspolitikken i første halvår af 2024. ØUs handleplan forventes at have snitflader til Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen som arbejdsgiver.

Københavns Kommunes handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser

Handleplanen fokuserer ikke på som seksualitet som selvstændig diskriminationsgrund idet der henvises til Københavns Kommunes LGBT+ Politik (den nuværende kønsligestillingspolitik). Ét af handleplanens fokusområder er imidlertid multipel diskrimination, dvs. de ”dobbelt”-udfordringer, som fx LGBT+-personer med etnisk minoritetsbaggrund står over for.

Konkret indgår bl.a. et initiativ med støtte til foreningen Sabaah med 0,7 mio. kr. årligt i 2023-2026. Sabaah tilbyder bl.a. rådgivnings- og netværkstilbud til dobbeltminoriteter og arbejder med at udbrede oplysning om dobbeltminoriteters levevilkår gennem oplysningsarrangementer og debatter omhandlende køn, seksualitet og racisme. Desuden indgår et initiativ om ”Etablering af værested for LGBT+-flygtninge”, som endnu ikke er finansieret.

Med udgangspunkt i ovenstående redegørelse om relevante tiltag i KK samt oplæg fra Institut for Menneskerettigheder og Sabaah kan udvalget drøfte situationen for målgruppen samt prioriteringer og ønsker om evt. nye tiltag på udvalgets område.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Politisk Handlerum

BIU kan beslutte, at der skal igangsættes yderligere initiativer. Der kan bestilles budgetnotater vedr. initiativer, der ikke kan løftes indenfor den eksisterende ramme.

Videre proces

Forvaltningen vil fortsat have fokus på LGBT+-målgruppen som led i udmøntningen af handleplan mod racisme, etnisk diskrimination og hadforbrydelser. Forvaltningen vil ligeledes have fokus på at understøtte kønsligestillingspolitikkens målsætninger på BIF’s område.

 

Beslutning

Indstillingens først at-punkt blev behandlet på udvalgsmødet d. 13. maj og taget til efterretning.

Indstillingens andet at-punkt blev drøftet, og udvalget bad om at få forelagt en ny sag med forvaltningens ideoplæg til mulige initiativer i forhold til at understøtte anti-diskrimination og en styrket livssituation for LGBT+-personer.

Til top