Mødedato: 03.05.2021, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D på 1. sal

1. regnskabsprognose og bevillingsmæssige ændringer pr. april

Se alle bilag

Resumé

Med denne sag skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkende regnskabsprognosen for april 2021 – samt godkende bevillingsmæssige ændringer.

Corona-situationen betyder, at der er en større usikkerhed omkring skønnet for antal ydelsesmodtagere og udgifter i denne regnskabsprognose.

Overførselsrammen

På overførselsrammen giver Økonomisk Redegørelse pr. december 2020 anledning til et mindreforbrug på 366,9 mio. kr. Skønnet er i lyset af corona-situationen usikkert og revurderes frem mod 2. prognose i august 2021 på grundlag af Økonomisk redegørelse pr. maj 2021 samt udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere i de kommende måneder.

Indsatsrammen

På indsatsrammen forventer forvaltningen et merforbrug på 50,0 mio. kr. Merforbruget skyldes en stor stigning i antallet af selvforsørgede borgere i danskuddannelse på de to eksterne sprogskoler grundet lovændring med ophævelse af betaling af deltagergebyr på danskuddannelse. Forvaltningen forventer, at merudgifterne dækkes af en ekstrabevilling i forbindelse med DUT-sagen, hvor forvaltningen kompenseres for merudgifter som følge af lovændringer.

Servicerammen

På servicerammen forventer forvaltningen at overholde budgettet, bortset fra direkte coronarelaterede udgifter, f.eks. ekstra rengøring mv. på ca. 3,8 mio. kr. Forvaltningen forventer, at disse merudgifter – i lighed med sidste år – kompenseres af en ekstrabevilling, som dog afventer kommuneaftalen mellem KL og Finansministeriet til sommer.

Anlægsrammen

På anlægsrammen forventes ingen afvigelse.

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, 

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender regnskabsprognosen for april 2021
  2. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender de bevillingsmæssige ændringer i bilag 2.

Problemstilling

Denne indstilling vedrører to forhold:

  1. Regnskabsprognose pr. april 2021
  2. Bevillingsmæssige ændringer

1. Regnskabsprognose

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal løbende følge op på forvaltningens økonomi, hvorfor forvaltningen tre gange årligt udarbejder en regnskabsprognose. Den udarbejdes efter 1., 2. og 3. kvartal.

På baggrund af regnskabsprognoserne indberettes forventet regnskab til Økonomiudvalget.

2. Bevillingsmæssige ændringer

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget kan fire gange om året anmode Borgerrepræsentationen om bevillingsmæssige ændringer. Det er alene Borgerrepræsentationen, der har bemyndigelse til at give og ændre bevillinger.

Det betyder, at hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget fx ønsker at omplacere midler mellem beskæftigelsesindsatsen og administration, skal det godkendes af Borgerrepræsentationen. Det samme gør sig gældende, hvis der skal ske bevillingsmæssige ændringer som følge af tilførsel af eksterne midler, fx statslige puljer.  

Derimod kan Beskæftigelses- og Integrationsudvalget indenfor udvalgets egne bevillinger løbende godkende omplaceringer af midler, fx indenfor beskæftigelsesindsatsen.

Løsning

1. Regnskabsprognose

Af tabel 1 fremgår den forventede afvigelse mellem Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets budget for 2021 og det forventede forbrug for 2021.

Af tabellen fremgår:

A. Budget 2021 vedtaget af Borgerrepræsentation (BR) i oktober 2020

B. Korrigeret budget vedtaget af BR pr. marts 2021

C. Forslåede korrektioner i forbindelse med 1. regnskabsprognose

D. Korrigeret budget pba. af tidligere godkendte korrektioner og korrektioner i 1. regnskabsprognose

E. Forventet regnskab 2021

F. Forskellen mellem forventet regnskab (E) og forventet korrigeret budget (D). Merforbrug er vist med negativt fortegn og mindreforbrug uden fortegn.

Tabel 1: Forventet afvigelse mellem budget og forbrug i 2021*

* Ordforklaringer: 

  • Servicerammen omfatter udgifter til fx den borgerrettede service i jobcentre (primært samtaler) og Ydelsesservice samt tværgående administration. 
  • Anlægsrammen omfatter udgifter til anlæg.
  • Overførsler mv. omfatter a) overførselsrammen (udgifter til forsørgelsesydelser til modtagere af kontanthjælp og sygedagpenge mv. samt medfinansiering af dagpenge), og b) indsatsrammen (udgifter til aktive beskæftigelsestilbud, mv., herunder drift af kommunens egne beskæftigelsescentre).
  • Finansposter omfatter balanceposter, fx gæld og tilgodehavender.

Nedenfor fremgår en uddybning af regnskabsprognosen, jf. tabel 1.

Servicerammen

På servicerammen forventer forvaltningen ingen afvigelse på den almindelige drift.

Dog betyder corona-relaterede udgifter til fx køb af værnemidler og ekstra rengøring, at der forventes et merforbrug på 3,8 mio. kr., jf. kolonne F tabel 1.

Forvaltningen forventer, at de corona-relaterede merudgifter – i lighed med sidste år – kompenseres af en ekstrabevilling, som dog afventer kommuneaftalen mellem KL og Finansministeriet til sommer.

Udgiftsskønnet er behæftet med usikkerhed i lyset af corona-situationen, herunder i forhold til mulige vakancer og udskudte aktiviteter.

Anlægsrammen

På anlægsrammen forventes ingen afvigelse i forhold til budgettet (inkl. korrektioner), jf. kolonne F tabel 1.

Overførselsrammen

På overførselsrammen giver Økonomisk Redegørelse pr. december 2020 anledning til et mindreforbrug på 366,9 mio. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner), jf. kolonne F i tabel 1.

Mindreforbruget skyldes primært færre ydelsesmodtagere end forudsat i budgettet, som er baseret på Økonomisk Redegørelse pr. august 2020, hvor forventningerne til ledighedsudviklingen var mere pessimistiske.

Skønnet er baseret på Økonomisk Redegørelse pr. december 2020. Skønnet er i lyset af corona-situationen, og ikke mindst den stigende ledighed grundet vinterens nedlukning, usikkert og revurderes frem mod 2. prognose i august 2021 på grundlag af Økonomisk redegørelse pr. maj 2021 samt udviklingen i antallet af ydelsesmodtagere i de kommende måneder.

Indsatsrammen

På indsatsrammen forventes et merforbrug på 50,0 mio. kr. i forhold til budgettet (inkl. korrektioner), jf. kolonne F i tabel 1.

Tilgangen til danskuddannelse for de selvforsørgede er steget markant ultimo 2020 og primo 2021. Bortfaldet af deltagerbetalingen i juli 2020 medførte en stærkt stigende tilgang til danskuddannelsen i efteråret 2020 og foråret 2021. Den stigende tilgang er omtalt i 2. og 3. regnskabsprognose for 2020 og senest i forbindelse med tilsyn med danskuddannelse 2. halvår 2020 (BIU 1/3-2021, sag.nr.: 2021-0024370). Leverandørerne på området for danskuddannelse til selvforsørgede voksne udlændinge har tilbudt online-undervisning i stort set hele nedlukningsperioden og målgruppen har derfor haft mulighed for at deltage i undervisning.

Forvaltningen forventer at blive kompenseres for merudgifterne i forbindelse med DUT-forhandlingerne til sommer eller senest ved budgetforhandlingerne til efteråret, hvor forvaltningen kan fremsætte et Need-To budgetnotat med henblik på fuld kompensation for lovændringen.

Tilgangen består dels af borgere, der kommer ind ”fra gaden” og dels af kursister, som har holdt pause fra uddannelsen netop på grund af deltagerbetalingen og som nu vender tilbage til uddannelsen. Afvigelsen vedrører danskundervisning til personer omfattet af danskuddannelsesloven og skyldes, at reglen om betaling af deltagergebyr er ophævet. Som resultat heraf ses en stor stigning i antallet af borgere i danskuddannelse. Da det er en efterspørgselstyret ordning, har forvaltningen ikke mulighed for at begrænse omfanget.

Der er oprindeligt budgetteret med 6.600 kursister i budget 2021. Prognosen siger nu, at der kommer 15.000 kursister. Dette er en stigning på 8.400 kursister. Prognosen er behæftet med stor usikkerhed. Usikkerheden skyldes bl.a., at betydningen af en kommende grænseåbning er vanskelig at vurdere.

Finansposter

På finansposterne forventes ingen afvigelse.

Der henvises i øvrigt til bilag 1, hvor der er redegjort nærmere for forvaltningens skøn på de enkelte områder.

2. Bevillingsmæssige ændringer

De bevillingsmæssige ændringer knytter sig især til to områder, bevillingsmæssige ændringer og anlægsperiodisering, hvor der forventes korrektioner.

Tabel 2 viser de samlede forventede korrektioner til budgettet. De samlede korrektioner i kolonne D i tabel 2 svarer til kolonne C i tabel 1.

Tabel 2: Forventede korrektioner til budgettet (mio. kr.)

Bevillingsmæssige ændringer i forhold til egne bevillinger og andre udvalg

For det første afgives samlet 0,5 mio. kr. til andre udvalg, herunder kommunekassen, jf. kolonne A i tabel 2.

Der er tale om følgende poster (i 2021-priser):

  • Omplacering vedrørende afsluttet anlægsprojekt.

    Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver 0,6 mio. kr. i 2021 på anlægsrammen til kommunekassen. Omplaceringen vedrører et mindreforbrug på anlægsprojektet, Fælles kundesystem – CRM, som blev afsluttet i 2020 (BIU 15/3-2021, sag: 2021- 0028473). Midlerne er øremærkede og kan ikke anvendes til andre formål.

  • Omplaceringer vedrørende IT og kontaktcenter.

    Beskæftigelses- og Integrationsudvalget afgiver på servicerammen 2,4 mio. kr. i 2021, modtager 0,3 mio. kr. i årene 2022-2024 og modtager 0,6 mio. kr. i 2025 og frem. Omplaceringen vedrører udvalgets bidrag til finansiering af kommunens fælles kontaktcenter og af kommunens web- og intranetplatform.

  • Omplaceringer vedrørende regulering af husleje.

    Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen afgiver 2,8 mio. kr. i 2021 og frem til Økonomiudvalget. Omplaceringen skyldes, at en genberegning af husleje for lejemål i Bernstorffsgade 17 og Solterrasserne betyder, at huslejen falder svarende til omplaceringen.

  • Projekter med eksterne midler.

    Eksterne midler giver mulighed for at afholde ekstra udgifter. Dette indarbejdes gennem ændring af bevillingerne ved at øge såvel udgiftsbudgettet som indtægtsbudgettet. Nettobevillingen for et projekt skal samlet være nul i projektperioden i forbindelse med de bevillingsmæssige ændringer, men eventuelle tidsmæssige forskydninger mellem projekternes udgifter og indtægter i de enkelte regnskabsår kan dækkes midlertidigt af tilførsler fra kommunekassen.

    De bevillingsmæssige ændringer vedrører tre projekter med eksterne midler, Afklaringspuljen, Uddannelsesambassadører og National Hotline. Ændringerne indebærer, at bevillingerne på servicerammen øges med 5,3 mio. kr. i 2021, øges med 8,2 mio. kr. i 2022 og reduceres med 13,5 mio. kr. i 2023.

    Der henvises til bilag 2, hvor der er yderligere oplysninger om omplaceringerne på de enkelte projekter.

Bevillingsmæssige ændringer i forhold til overførselssagen 2020 til 2021

 For det andet modtages samlet 10,4 mio. kr., jf. kolonne B i tabel 2, i forbindelse med overførselssagen 2020 til 2021, jf. aftale om overførselssagen pr. 24. marts 2021.

Midlerne omfatter 9,1 mio. kr. fra den tekniske overførselssag (BIU 15/3-2021, sag: 2021-0059228) og overførte midler til forsinkede investeringscases mv. samt 1,3 mio. kr. til to nye initiativer:

  • 0,8 mio. kr. til et pilotforsøg for digitale løsninger til bedre kommunikationsmuligheder med borgerne på jobcentrene
  • 0,5 mio. kr. til en styrket efterværnsindsats for veteraner

Ændringerne forventes godkendt af Borgerrepræsentation 20. maj 2021.

Anlægsperiodisering

For det tredje ses der korrektioner omkring anlægsperiodisering, som betyder, at der samlet overføres 2,6 mio. kr. fra 2021 til 2022, jf. C i tabel 2.

Korrektionerne omfatter en reperiodisering af anlægsudgifter, der indebærer at udgifter på 2,6 mio. kr. udskydes fra 2021 til 2022. Udskydelsen vedrører primært anlægsprojekterne, Monopolbrud og Ny udbudsportal, som ifølge tidsplanerne afsluttes i 4. kvartal 2021, men hvor en mindre del af projektudgifterne først betales i 2022.

I bilag 1 er redegjort nærmere for periodiseringen, herunder for fordelingen på de enkelte anlægsprojekter. Anlægsperiodiseringen godkendes forventeligt af Borgerrepræsentation på møde 3. juni 2021.

Økonomi

Se ovenfor.

Videre proces

Det forventede regnskab er afleveret til Økonomiforvaltningen medio april 2021 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

Økonomiforvaltningen udarbejder en samlet regnskabsprognose for Københavns Kommune og samler de enkelte udvalgs anmodninger om bevillingsmæssige ændringer med henblik på forelæggelse for Økonomiudvalget (25. maj 2021) og Borgerrepræsentationen (3. juni 2021).

Økonomiforvaltningen foretager i forbindelse med udarbejdelsen af den samlede regnskabsprognose et konsolideringsarbejde, og der kan i den forbindelse blive belyst forhold, der kræver justeringer i forvaltningernes materiale, herunder i nærværende indstilling til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget.

Forvaltningen er i dialog med Økonomiforvaltningen om håndtering af det forventede merforbrug på indsatsrammen.

 

Line Nørbæk / Jeppe Bøgh Andersen

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.

Til top