Mødedato: 03.04.2008, kl. 14:15

Årsregnskab 2007

Se alle bilag

Årsregnskab 2007

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 3. april 2008

 

 

3.      Årsregnskab 2007 BIU 60/2008

Efter afslutning af regnskabsåret 2007 skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkende årsregnskab 2007.

 

indstilling og Beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1.  at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udvalgets bidrag til Københavns Kommunes årsregnskab 2007 (jf. bilag 1).

 

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal aflægge regnskab for 2007. Årsregnskabet (bilag 1) er sendt til Økonomiforvaltningen den 3. marts 2007 med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse.

 

Løsning

Årets regnskabsresultat er et mindreforbrug på driftsrammen på ca. 81 mill.kr. (ca. 9,9 pct. af budgettet) og et mindreforbrug på efterspørgselsstyrede overførsler på ca. 5,2 mill.kr. (ca. 2 promille af budgettet).

De væsentligste afvigelser gennemgås nærmere nedenfor og i vedlagte bilag 2.

 

Tabel 1. Årsregnskab 2007 for Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

 

Budget 2007

Regnskab 2007

Afvigelse

Bevilling

Mill.kr.

Mill.kr.

Mill.kr.

 

 

 

 

Driftsrammen

819,1

738,4

-80,7

Overførsel til Socialudvalget

 

 

-7,0

Overførsel til Økonomiudvalget

 

 

-4,0

Mindreforbrug Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

 

-69,7

Merforbrug køb af tilbud til matchgr. 4-5, sygedagpengemodtagere m.fl.

 

 

26,6

Mindreforbrug til køb af tilbud til match-gruppe 1-3

 

 

-6,3

Mindreforbrug til køb af ordinær uddannelse til revalidender m.fl.

 

 

-34,2

Mindreforbrug til danskundervisning

 

 

-32,9

Mindreforbrug service og administration

 

 

-22,4

Merindtægter vedr integrationstilskud

 

 

-2,5

Øvrigt merforbrug

 

 

2,0

 

 

 

 

Efterspørgselsstyrede overførsler

2.398,4

2.393,2

-5,2

Mindreforbrug vedr løntilskud til dagpengemodtagere

 

 

-22,8

Merforbrug sygedagpengemodtagere

 

 

6,2

Merforbrug ledighedsydelse og fleksjob

 

 

10,8

Merforbrug andet

 

 

0,6

 

 

 

Afvigelser på driftsrammen

 

Driftsrammen udviser et mindreforbrug på 81 mio. kr. Ca. 7 mio. kr. af disse skal overføres til Socialforvaltningen og ca. 4 mio. kr. til Økonomiforvaltningen, hvorfor forvaltningens mindreforbrug reelt er på ca. 70 mio. kr. Dette mindreforbrug inkluderer et merforbrug på køb af beskæftigelsestilbud hos eksterne leverandører.

Der er således også ved regnskabsafslutning et merforbrug på køb af beskæftigelsestilbud til kontanthjælpsmodtagere, som forventet i oktoberprognosen, men det er modgået i højere grad end forventet. I oktoberprognosen var der således forventet balance på driftsrammen, men især betalingsforskydninger – dvs. udgifter der skulle være afholdt i 2007 men hvor den egentlige afregning f.eks. først sker i 2008 har medvirket til, at regnskabet nu udviser et mindreforbrug.

71 % af mindreforbruget på driftsrammen er knyttet til den del, der fra 2008 udgør budgettet til efterspørgselsstyret indsats (beskæftigelsestilbud, danskundervisning og integrationsindtægter). Det betyder, at der fra 2008 er automatisk videreførselsadgang, jf. BR 371/07.

 

Beskæftigelsestilbud og danskundervisning

67 % af mindreforbruget ligger på beskæftigelsestilbud og danskundervisning.

Den væsentligste betalingsforskydning er sket i forhold til køb af ordinær uddannelse til revalidender. En ny lovgivning trådte i kraft den 1. januar 2007, hvorefter kommunerne skal betale for revalidenders ordinære uddannelser. Uddannelsesinstitutionerne har i højere grad end forventet ikke fået ordningen implementeret ift. at sende en regning til kommunen[1]. Der var i oktoberprognosen således forventet et mindreforbrug på 16 mio. kr. efter at der var afsat en reserve på 25 mio. kr. Der har kun i mindre grad været behov for denne reserve, idet mindreforbruget er endt 18 mio. kr. højere end forudsat ved oktoberprognosen, dvs. på 34 mio. kr., jf. tabel 1.

Reserven blev afsat i forventningen om, at uddannelsesinstitutionerne sidst på året som minimum ville sende regninger for 1. halvår. Det forventes at kravet i stedet rejses i 2008, hvorfor midlerne anmodes overført til 2008.

En anden væsentlig betalingsforskydning ligger på danskundervisning. Mindreforbruget til danskundervisning fordeler sig med et mindreforbrug på 20 mio. kr. til danskundervisning til selvforsørgende og mindreforbrug på 13 mio. kr. til kontanthjælpsmodtagere.

Her er der af forskellige grunde såsom efterregulering af timetilskud til danskundervisning, nye afregningsmetoder for modultakster til sprogskolerne mv. sket en forskydning i udgifter fra 2007 til 2008.. Det bidrager med i alt 12 mill. kr. til mindreforbruget.

Den resterende del af mindreforbruget på danskundervisning (21 mio. kr.) skyldes, at der generelt har været faldende efterspørgsel efter danskundervisning for både selvforsørgede og kontanthjælpsmodtagere, samt at timetilskuddet til danskundervisning ved regnskabsafslutningen har bidraget mere til driften end forudsat (ca. 5-6 mill. kr.).

Der er på den øvrige del af beskæftigelsesindsatsen (tilbud til match 1-3) også et  mindreforbrug. Det skyldes et mindreforbrug på beskæftigelsescentrene (6,2 mio. kr.) og et mindreforbrug til køb af lærlingepladser til revalidender (3,7 mio. kr.) .

 

Integrationsindtægter

Ca.  4 % af mindreforbruget er knyttet til integrationsindtægterne. 

Mindreforbruge t på 2,5 mio. kr. opstår som følge af merindtægter på både grundtilskud og resultattilskud. Merindtægterne på grundtilskuddet skyldes, at der er ca. 5 pct. flere integrationsudlændinge end budgetteret.

Merindtægterne på resultattilskuddet skyldes en efterregulering af resultattilskud fra tidligere år. Revisionen har i forbindelse med revisionsprotokollatet for integrationsområdet i 2006 påpeget, at forvaltningen har tolket reglerne omkring resultattilskud for stramt. Alle sager med afslutning af forløb i 2004 og frem er på den baggrund gennemgået og det er fundet, at forvaltningen kan hjemtage resultattilskud vedrørende beskæftigelse i flere sager, der vil på denne baggrund også ske en øget hjemtagelse af tilskud i 2008 vedrørende tidligere år.

 

Service og administration

Ca. 32% af mindreforbruget er knyttet til service og administration. Det er især administrationen i forhold til kontaktforløb, opfølgning, jobformidling og ydelsesservice.

På service- og administrationsområdet har der generelt været udvist tilbageholdenhed i forhold til forbrug dels som følge af fortsatte usikkerheder omkring ejendoms- og IT-udgifter og dels for at bidrage til inddækning af merforbruget på køb af tilbud. Det vil for en del centre og administration sige, at der er udskudt vedligeholdelsesarbejde på bygninger m.v.. Det er endt i et mindreforbrug, der er ca.12,4 mio. kr. større end det forudsat i oktober-prognosen.

De væsentligste forklaringer til stigningen i mindreforbruget er:

·        6 mio. kr i ydelsesadministration, hvor sene afregningstidspunkter har øget usikkerheden  omkring IT- og ejendomsudgifter er den primære årsag. 

·        2,7 mio. kr. indsats for personer visiteret til fleksjob, heraf skyldes de 0,6 mill. kr. mgl. huslejeopkrævning i 2007, som skal betales i 2008, derudover har udgifterne til køb af ekstern formidling af fleksjob været minimale i 2007.

·        3,5 mio. kr. i jobcentrene, som skyldtes udskydelse af forbrug.

I oktoberprognosen var forventet et mindreforbrug på 10,1 mill. kr. Som skyldtes udskudte IT-investeringer på 6,1 mill. kr., centrale og decentrale udskydelser af indkøb på 4,0 mill. kr.

 

Forsørgelsesudgifter

 

Mindreforbruget på de efterspørgselsstyrede overførsler udgør kun ca. 2 promille af det samlede budget, når der tages højde for tillægsbevillingerne i løbet af året.

 

Mindreforbrug vedr. løntilskud til dagpengemodtagere.

Mindreforbruget 22,8 mio. kr. skyldes, at staten ikke udnytter de jobtræningspladser, som kommunen stiller til rådighed for dagpengemodtagere. Mindreforbruget opvejes i nogen grad af løntilskud fra 2006. (disse udgifter er serviceudgifter og vil fra 2008 blive flyttet til driftsrammen).

 

Merforbrug vedr. sygedagpengemodtagere.

Merforbruget på 6,2 mio. kr. skyldes lidt flere helårsmodtagere end budgetteret. Merforbruget skal ses på baggrund af, at udvalget i 2007 har fået en tillægsbevilling på 208 mio. kr. til sygedagpengemodtagere, da antallet og varigheden for sygedagpengemodtagere er steget markant fra 2006 til 2007. Stigningen skyldes primært længere varighed og i mere begrænset omfang en større tilgang. Det skal understreges, at der ses en lignende tendens på landsplan. I 2008 og 2009 er der iværksat en ekstraordinær indsats i forhold til de lange sygedagpengesager, med henblik på at nedbringe antallet af lange sygedagpengesager og dermed den gennemsnitlige varighed for sygedagpengesagerne.

 

Merforbrug ledighedsydelse og fleksjob.

Merforbruget på 10,8 mio. kr. har baggrund i, at det gennemsnitlige tilskud til fleksjob er steget hvilket skyldes, at flere end budgetteret modtager 2/3 tilskud (frem for ½ tilskud). Dertil kommer et merforbrug som følge af tab af statsrefusion ved ikke-rettidige revurderinger af borgere på ledighedsydelse (nettoudgift ca. 7 mio. kr). Disse forhold opvejes i nogen grad af, at færre end budgetteret visiteres til fleksjob. Det hænger bl.a. sammen med skærpede dokumentationskrav forud for visitering til fleksjob.

 

Økonomi

Mindreforbruget kan overføres til 2008. Dette er indstillet i særskilt overførselssag som forelægges udvalget den 3. april 2008.

 

Videre proces

Økonomiforvaltningen samler de enkelte forvaltningers bidrag til kommunens årsregnskab 2007 og forelægger det for Økonomiudvalget den 22. april og Borgerrepræsentationen den 15. maj.

 

Bilag

1. Årsregnskab 2007 for Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen

2. Væsentligste afvigelser i årsregnskab 2007

 

 

 

         Morten Binder/                              Thomas Thellersen Børner

 



 



[1]  Dette er understøttet af en konkret sagsgennemgang. For mange endnu ikke er modtaget fakturaer i 2007 og for de revalidender, hvor der er modtaget fakturaer, vedrører disse kun 1. halvår 2007.

Til top