Mødedato: 02.11.2015, kl. 15:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Borgerrådgiverens beretning 2014

Se alle bilag

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter Borgerrådgiverens beretning for 2014.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget (BIU) har i forbindelse med udvalgsmødet den 1. juni 2015 modtaget en orientering om Borgerrådgiverens beretning 2014, jf. bilag 1. Beretningen blev behandlet i Økonomiudvalget den 9. juni 2015 og i Borgerrepræsentationen den 17. juni 2015. Borgerrepræsentationen har pålagt de stående udvalg at behandle Borgerrådgiverens beretning.

Løsning

Det fremgår af Borgerrådgiverens beretning 2014 (bilag 2), at Borgerrådgiveren i alt modtog 3.347 henvendelser i beretningsåret (1. april 2014 - 31. marts 2015). Af tabel 1 nedenfor fremgår det, at der har været et lille fald i både antallet af klagesager og i antallet af klagepunkter. Der har endvidere været et lille fald i andelen af sager, hvor borgeren har fået medhold i sin klage. Dette tages som et udtryk for en reel forbedring.

Omvendt er andelen af sager behandlet hos Borgerrådgiveren, hvor Borgerrådgiveren udtaler kritik, generelt steget. Borgerrådgiveren forklarer blandt andet dette med, at han med implementeringen af metoden "målrettet indsats" har ændret sin udvælgelsesmetode af sager til behandling, således at han i højere grad udtager sager, hvor der er en større sandsynlighed for at finde fejl og udtale kritik.

Tabel 1: Udvikling i antallet af klagesager, antallet af klagepunkter og andelen af sager, hvor borgeren har fået medhold i sin klage generelt i Københavns Kommune og i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen.

 

Klagesager 2014 (2013 tal)

Klagepunkter 2014 (2013 tal)

Medholdsprocent 2014 (2013 tal)

KK

1021 (1109)

1655 (1720)

54,9 % (59 %)

BIF

437 (465)

790 (823)

50 % (54,7 %)

Borgerrådgiveren anbefaler, at forvaltningerne bliver bedre til at lære af deres fejl, kontinuerligt har fokus på sagsbehandling og borgerbetjening, og at ansvaret for og prioriteringen af dette er tydeligt ledelsesmæssigt forankret. 

I Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens Vision 2020 er kvalitet i driften et centralt omdrejningspunkt, og der er fastsat konkrete mål for blandt andet nedbringelsen af antallet af klagesager. Visionen er suppleret af en strategi for nedbringelse af antallet af klager, som BIU vedtog den 18. august 2014.

Forvaltningen følger systematisk op på overholdelse af målene. Dette sker blandt andet ved månedlige drøftelser mellem direktionen og centercheferne om resultater og forbedringsmuligheder.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres kvartalsvis om status for klagesagsområdet gennem udvalgets resultatrapport. Den seneste resultatrapport viser en positiv udvikling i nedbringelsen af antallet af klagesager i forvaltningen i 1. halvår af 2015.

Borgerrådgiveren evaluerer hvert andet år de enkelte forvaltningers indsats for at forbedre kvaliteten i borgerbetjeningen. Ved den seneste evaluering i 2014 vurderede Borgerrådgiveren blandt andet, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen har stor fokus på kvalitetsniveauet i sagsbehandlingen og borgerbetjeningen. Det kommer til udtryk ved, at der er igangsat mange kvalitetsforbedrende tiltag, og at der er en tydelig ledelsesmæssig forankring.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bliver løbende orienteret om status på klagesagsområdet via forvaltningens resultatstatus.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bliver herudover orienteret om forvaltningens årlige afrapportering til Økonomiforvaltningen om status for forvaltningens klagesagsregistrering. Næste status til Økonomiforvaltningen forventes at foreligge primo 2016. Her vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget ligeledes blive orienteret om Borgerrådgiverens evaluering af forvaltningens indsatser for at forbedre sagsbehandlingen.
Birgitte Hansen    /    Michael Baunsgaard Schreiber

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top