Mødedato: 02.11.2006, kl. 14:15

Høring vedr. grønne budgetter 2008

Se alle bilag

Høring vedr. grønne budgetter 2008

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde torsdag den 2. november 2006

 

 

7.      Høring vedr. grønne budgetter 2008

      BIU 205/2006

INDSTILLING

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller til Beskæftigelses- og Integrationsudvalget,

at høringssvaret vedr. grønne budgetmål godkendes

 

RESUME

Teknik- og Miljøudvalget har fremsendt en indstilling vedr. grønne budgetmål i 2008 til høring.

Teknik og Miljøudvalget har godkendt, at der i 2008 arbejdes videre med grønne budgetmål ift. miljøledelse og økologi, og har i den sammenhæng bedt om udvalgenes bemærkninger hertil.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen arbejder med planlægningen i forhold til opnåelse af forvaltningens grønne budgetmål i 2007, som også har fokus på disse områder. Et fortsat fokus på disse mål i 2008 ligger i naturlig forlængelse heraf, således at kommunens overordnede mål om miljøledelse og økologi kan nås.

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Borgerrepræsentationen skal, efter indstilling fra Teknik- og Miljøudvalget, hvert år godkende hvilke miljøindsatsområder, der skal fastsættes mål for i et budgetår. Teknik og Miljøudvalget har på deres møde den 20. september 2006 godkendt, at det for 2008 indstilles, at der arbejdes videre med grønne budgetmål ift. miljøledelse og økologi, og har samtidig besluttet at sende indstillingen i høring hos de øvrige udvalg (TMU 588/2006).

Det er 3. år at alle forvaltninger skal fastsætte grønne budgetmål. De foregående to år har fokus været på miljøledelse og økologi. Det har baggrund i kommunens overordnede mål i kommunens Agenda 21-plan for 2004 -2007 om, at:

Alle enheder i Københavns Kommune skal være miljøcertificeret inden udgangen af 2008

Alle køkkener og kantiner skal være 75% økologiske inden udgangen af 2008.

Der er i forhold til realiseringen af disse mål afsat midler i budgettet til en miljøankerperson i hver forvaltning samt midler under Teknik og Miljøudvalget til uddannelse og certificerings-omkostninger.

De områder, der ligger under Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, har ikke tidligere været i fokus for en miljøindsats, hvilket betyder at forvaltningen står overfor at skulle opbygge kompetencer på området.    

Efter en første periode i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, hvor fokus har været og fortsat er på opbygningen af organisationen og sikring af driften, så er der nu igangsat et arbejde med at planlægge miljøindsatsen indenfor forvaltningens 11 organisatoriske enheder, og der er nu også udvalgt en miljøankerperson.

Planlægning af forvaltningens miljøindsats tager udgangspunkt i Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets grønne budgetmål for 2007, som lyder:

  • 6 enheder skal miljøcertificeres inden udgangen af 2007
  • Alle kantiner skal være 75% økologiske inden udgangen af 2007

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget vil inden udgangen af 2006 få forelagt forvaltningens plan for at nå disse mål inden udgangen af 2007 samt at nå de overordnede mål om miljøledelse og økologi inden udgangen af 2008.

Set i lyset af, at Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens miljøindsats er under opbygning, er det positivt, at fokus fastholdes på miljøledelse og økologi i 2008. Teknik- og Miljøudvalgets indstilling giver på den baggrund ikke anledning til bemærkninger. Vedlagte høringssvar på Teknik- og Miljøudvalgets beslutning er fremsendt til Miljøkontrollen inden høringsfristens udløb den 30. oktober med forbehold for udvalgets godkendelse.

 

MILJØVURDERING

Der henvises til afsnittet om miljøvurdering i Teknik- og Miljøforvaltningens indstilling. Indstillingen er vedlagt som bilag.

 

ØKONOMI

Arbejdet med især miljøledelse vil være særdeles ressourcekrævende i 2007 og 2008.

 

Der er afsat midler til en miljøankerperson i forvaltningen, som kan understøtte arbejdet, og under Teknik- og Miljøudvalget er der afsat ressourcer til uddannelse og certificeringsomkostninger. En væsentlig omkostning ligger imidlertid i de ressourcer, der skal bruges indenfor hver organisatorisk enhed i forhold til miljøkortlægninger og fastsættelse af miljømål indenfor hver enhed. Dette ressourcetræk skal lønnes igennem de miljømæssige og ressourcemæssige gevinster, der opnås gennem f.eks. færre udgifter til forbrug af el, varme, vand m.m.

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen forventer, at de største gevinster ved miljøindsatsen kan opnås gennem inddragelse af miljøperspektivet i opkvalificeringen af ledige, idet meget af opkvaliceringen på kommunens beskæftigelsescentre sker indenfor områder såsom rengøringsbranchen og hotel- og restaurationsbarancen, hvor der må forventes at være et relativt stort potentiale for miljøpåvirkning. Gennem indtænkning af miljøperspektivet i opkvalificeringen forventes det, at de ledige dels kan opnå kvalifikationer, der er attraktive for arbejdsgiverne, men også at de dermed kan influere på en positiv miljøpåvirkning i virksomheder. 

Den største økonomiske gevinst ved indsatsen må derfor forventes at være ift. besparelser på forsørgelsesydelser.

 

ANDRE KONSEKVENSER

Ingen.

 

HØRING

Ingen

 

BILAG

  1. Høringssvar fra Beskæftigelses- og Integrationsudvalget
  2. Høring af grønne budgetmål 2008

 

Morten Binder   /Torben Brøgger

                                               

 


 

Til top