Delvis hjemtagelse hhv. udbud af akademikerindsatsen
Resume
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget besluttede på møde den 30. marts 2020, at der skal ske en delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen for ledige akademikere.
I denne indstilling kommer forvaltningen med forslag til hvilke indsatser/ undermålgrupper, som forvaltningen hjemtager og hvilke, der foreslås varetaget af eksterne leverandører.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender model 1A som model for den delvise hjemtagelse af aktiveringsindsatsen til ledige akademikere.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkendte den 30. marts 2020 en delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen for akademikere samt en mindre forlængelse af de nuværende rammeaftaler om ekstern aktiveringsindsats, så de nu udløber d. 30. juni 2021.
I perioden frem mod den 1. juli 2021 forberedes hjemtagelse af den del af indsatsen, som fremadrettet varetages internt, og der gennemføres et udbud af den del af indsatsen, som fremadrettet fortsat varetages eksternt.
Covid-19 krisen kan have medført et markant forandret arbejdsmarked, faldende beskæftigelse og stigende ledighed, når den valgte model for delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen for akademikere, tages i brug i juli 2021.
Modellen for delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen skal således kunne rumme potentielt større ændringer i beskæftigelses- og ledighedsudviklingen, og samtidigt skal modellen være fagligt ambitiøs og fleksibel, så den bedst muligt løfter den samlede akademikerindsats.
Løsning
Forvaltningen har udarbejdet 3 modeller for delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen for ledige akademikere:
Model 1A (tidsbestemt tildelingsmodel): Ledighedsforløbet er opdelt i tre perioder, hvor hhv. a-kassen (uge 0-13), ekstern leverandør (uge 14-51) og jobcentret (uge 52-104) varetager indsatsen.
Model 1B (tidsbestemt tildelingsmodel): Ledighedsforløbet er opdelt i tre perioder, hvor hhv. a-kassen (uge 0-13), jobcentret (uge 14-51) og ekstern leverandør (uge 52-104) varetager indsatsen.
Model 2 (målgruppebestemt tildelingsmodel): Målgruppen er opdelt så jobcentret varetager indsatsen i hele ledighedsforløbet for de under 30-årige imens ekstern leverandør varetager indsatsen for de over 30-årige.
Forvaltningen anbefaler model 1A, da den vurderes at give de bedste muligheder for at forvaltningen delvis kan hjemtage indsatsen med høj kvalitet, samtidigt med at modellen tilgodeser kapacitetsmæssige og økonomiske hensyn.
Ad 1. punkt: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender model 1A som model for den delvise hjemtagelse af aktiveringsindsatsen til ledige akademikere
Forudsætninger for udarbejdelse af modeller for delvis hjemtagelse
Forvaltningen har i udarbejdelsen af modeller for delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen lagt til grund, at en fremtidig model skal opfylde følgende kriterier:
- Tilrettelægges fagligt ambitiøst og fleksibelt, så den understøtter et samlet løft af akademikerindsatsen
- Tilrettelægges med mulighed for, at a-kasserne får en aktiv rolle jf. BIU-beslutning d. 30. marts 2020.
- Kunne rumme de langsigtede konsekvenser af Covid-19
Forvaltningen har herudover lagt vægt på:
- Borgertilbagemeldinger fra de nuværende forløb
- Erfaringerne fra det nuværende akademikerudbud og det tidligere interne aktiveringsforløb ”Godt fra Start” (udløb med udgangen af 2019).
- Budget og rammevilkår.
Hidtil har ca. 50 pct. af målgruppen været i job indenfor de første 13 ugers ledighed. Det vidner om, at en stor del af målgruppen selv kommer godt fra start, at de er aktivt jobsøgende, og selv kan tilegne sig den nødvendige basisviden om CV og jobsøgning med støtte fra egen a-kasse og de månedlige samtaler i jobcentret i de første 26 uger.
Forvaltningens faglige og kapacitetsmæssige overvejelser
I borgernes tilbagemeldinger på de nuværende forløb kan vi se, at der generelt er tilfredshed med holdforløb, hvor borgerne møder andre ledige, og samtidig får individuel sparring til egen jobsøgning. Samtidig siger mange også, at forløbene er for lange, timeintensive, og i nogen grad består af egen jobsøgning, som ligeså godt kunne foregå hjemme. Selvom der er blevet justeret i tilbuddene undervejs, er der stadig tale om relativt kompakte forløb. Det bør ses i sammenhæng med, at der ikke er dokumentation for, at lange, timeintensive forløb nødvendigvis virker bedre end andre former for forløb. De kan dog have en såkaldt ”motivationseffekt”, altså at borgeren ved udsigt til et langt timeintensivt forløb finder et job.
Det tidligere interne forløb ”Godt fra start” viste gode resultater efter at forløbet i august 2019 blev justeret, så det strakte sig over længere tid men med udvalgte nedslagspunkter undervejs. Forløbet blev italesat allerede i 1. fællessamtale i 4. ledighedsuge, så fulgte 2 x ½ dags workshop i 9. ledighedsuge, løbende kontakt og hjemmeopgaver frem til et 2 ugers jobsøgningstilbud på 20-25 timer ugentligt i 13. ledighedsuge.
Erfaringerne understøtter, at vi bør kigge i retning af denne form for dynamisk forløbsopbygning, hvor borgerne kan tage mere ansvar, og hvor indsatsen gradvist eskaleres efter behov. Hertil kommer, at det med den forventede øgede ledighed er nødvendigt at tilpasse indsatsen til de økonomiske rammer. Som udgangspunkt vil der således først henvises til ret- og pligt tilbud i uge 26. På det tidspunkt i ledighedsforløbet vil der typisk være brug for nyt input til hvilke muligheder, der er på arbejdsmarkedet og der vil være brug for at kvalitetssikre CV og ansøgninger, hvilken jobsøgningsstrategi, der med fordel kan anlægges, og træning i virksomhedskontakt.
Det skal understreges, at der altid skal foretages en individuel vurdering ift. at hjælpe den enkelte borger, og at de modeller, som forvaltningen har udarbejdet, derfor alene er ”hovedreglen”. Hvis det vurderes at en borger har brug for et aktiveringsforløb tidligt i ledighedsforløbet, vil det naturligvis blive bevilget, selvom der som udgangspunkt først henvises til ret- og pligt tilbud i uge 26.
Tre modeller for delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen
Nedenfor gennemgås modellerne for delvis hjemtagelse af aktiveringsindsatsen for ledige akademikere.
Uanset valg af model skal det understreges, at jobcentret løbende holder samtaler med borgerne og i øvrigt gennemfører en række opgaver fx med at skabe match mellem de ledige og virksomhederne.
Model 1A – Tidsbestemt tildelingsmodel (se også figur i bilag 1)
I Model 1A (tidsbestemt tildelingsmodel) er ledighedsforløbet opdelt i tre perioder, hvor hhv. a-kassen, ekstern leverandør og jobcentret er tiltænkt en central rolle:
- Uge 0-13: Indsatsen i jobcentret består primært af månedlige jobsamtaler i jobcentret, men hvor a-kassen har den helt centrale rolle, også ift. behov for sparring udover de lovpligtige samtaler.
- Uge 14-51: Jobcentret tilbyder vejlednings- og opkvalificeringstilbud (aktivering) hos ekstern leverandør. Som udgangspunkt henvises borger først ved tidspunktet for ret- og pligttilbud, dvs. uge 26.
- Uge 52-104: Borger tilbydes vejlednings- og opkvalificeringstilbud (aktivering) internt i jobcentret. Som udgangspunkt tilrettelægges indsatsen med et eller flere tilbud til langtidsledige, dog minimum ét (ret- og pligttilbud) i senest 16 måned.
Model 1A svarer ud fra fordeling på ledighedslængde, jf. figur i bilag 1, til en fordeling af målgruppen på ca. 70 pct. til ekstern indsats og ca. 30 pct. til intern indsats. Forvaltningen skal understrege, at ift. hvor mange penge, der bruges eksternt og internt forventes fordelingen at være mere ligelig. Det skyldes bl.a., at tilbud til langtidsledige ofte har en højere enhedspris, da disse forløb typisk skal tilrettelægges mere håndholdt og individuelt.
Model 1B – Tidsbestemt tildelingsmodel 2
Model 1B er den samme som model 1A, men hvor der byttes om på, hvilken indsats jobcentret varetager fremadrettet;
- Uge 14-51: Borger tilbydes vejlednings- opkvalificeringstilbud (aktivering) internt i jobcentret. Som udgangspunkt henvises borger først ved tidspunktet for ret- og pligttilbud, dvs. uge 26.
- Uge 52-104: Borger tilbydes vejlednings- og opkvalificeringstilbud (aktivering) hos ekstern leverandør. Som udgangspunkt tilrettelægges med et eller flere tilbud til langtidsledige, dog minimum ét (ret- og pligttilbud) i senest 16. måned.
Vurdering af model 1A og 1B
Forvaltningen vurderer, at begge modeller er overskuelige med en klar ansvars- og opgavefordeling mellem a-kasser, eksterne leverandører og jobcenter. Modellerne muliggør, at de tre hovedaktører (a-kasser, eksterne leverandører og jobcenter) hver kan bringe spidskompetencer i spil, som samlet set kan højne den fælles resultatskabelse.
Begge modeller har den fordel, at de matcher tankegangen i a-kasseforsøget, hvor udvalgte a-kasser har ansvaret for de første 3 måneder af ledighedsforløbet. Magistrenes A-kasse (MA) har således allerede ansvaret for borgerne i denne periode.
Model 1A tager hensyn til, at jobcentret har begrænset erfaring med aktiveringsforløb for ledige akademikere i større skala. Her kan kompetencen opbygges gradvist for en klart afgrænset del-målgruppe (langtidsledige). Det giver jobcentret mulighed for at få greb om opgaven med tilfredsstillende kvalitet uden kapacitets-og driftsmæssige udfordringer samtidigt. Der er også den fordel ved model 1A, at forvaltningen hurtigere kan tilpasse købet hos eksterne leverandører til ændringer i antal ledige, end tilpasse intern indsats ift. antal medarbejdere, lokaler mv.
Også økonomiske hensyn taler for model 1A. De eksternes aktiveringsforløb er traditionelt billigere end intern indsats, da de konkurrenceudsættes i udbud. Det taler for, at leverandørerne leverer ret- og pligttilbuddet i uge 26, da det er det tilbud, som flest borgere vil være omfattet af.
Forvaltningen har taget indledende kontakt til de akademiske a-kasser om muligheden for mere systematisk at formidle et overblik over a-kassernes åbne og frivillige tilbud til borgerne. A-kasserne har taget godt imod invitationen til dialog. Hensigten er at skabe en rød tråd med større sammenhæng i indsatsen til gavn for borgerne.
Model 2 – Målgruppebestemt tildelingsmodel
Model 2 (målgruppebestemt tildelingsmodel) er ikke opdelt i tid men i målgrupper. Dvs., at det er borgers målgruppetilhørsforhold, som er bestemmende for, hvorvidt indsatsen skal foregå internt eller eksternt.
Forvaltningen foreslår, hvis model 2 vælges, at alder anvendes som udvælgelseskriterium.
Det foreslås, at jobcentret varetager indsatsen for de under 30-årige, da jobcentret delvis har fået erfaring med de nyledige under 30 år i det tidligere interne tilbud ”Godt fra Start”.
Model 2 svarer til en fordeling af målgruppen på ca. 60 pct. til ekstern indsats og ca. 40 pct. til intern indsats.
Model 2 er også overskuelig med en klar ansvars- og opgavefordeling mellem a-kasse, eksterne leverandører og jobcenter. Modellen giver kontinuitet og stabilitet og giver mulighed for, at hhv. eksterne leverandører og jobcenter kan opbygge særlige spidskompetencer.
Den nævnte fordel med kontinuitet og stabilitet kan omvendt også være en ulempe, da de samme øjne følger borgeren igennem hele ledighedsforløbet. Et ”sceneskifte” kan give fremdrift og forandring.
Modellen stiller også krav om, at både eksterne leverandører og jobcentret opbygger kompetencer, der dække hele ledighedsforløbet (for både nyledige og langtidsledige). Endeligt gælder den samme ulempe som i model 1B, at forslag 2 kan udfordre jobcentret ift. drift og kapacitet, hvilket kan have en afledt konsekvens for kvaliteten af de tilbud, som kan leveres. Det gælder fx i en situation, hvor jobcentret i stor skala skal igangsætte mange aktiveringsforløb.
Økonomi
I 2020 er budgettet til køb på rammeaftalerne og ekstern særindsats (”Digital Koordinator”) ca. 17,5 mio. kr. ud af et samlet indsatsbudget til målgruppen på ca. 23,5 mio. kr.
Indsatsbudgettet til akademikermålgruppen er i dag relativt lavt når forvaltningen sammenligner indsatsbudget pr. borger med øvrige dagpengemodtagere eller jobparate kontanthjælpsmodtagere. Det skyldes bl.a. at målgruppen kun i begrænset omfang vurderes at have behov for uddannelse / opkvalificering.
Videre proces
Hvis Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender indstillingen, vil udvalget i 4. kvartal af 2020 få forelagt en indstilling om godkendelse af rammerne for et nyt udbud af den eksterne del af akademikerindsatsen. Indstillingen vil bl.a. omhandle tildelingskriterierne for udbuddet.
Derudover vil forvaltningen i 1. kvartal 2021 vende tilbage med en udmøntnings- og implementeringsplan for den delvise hjemtagelse af aktiveringsindsatser.
Tanja Franck / Marianne Sørensen
Beslutning
Indstillingen blev godkendt med en bemærkning om, at overgangen fra a-kasseforsøg til jobcenter skal følges op i dialogen med jobcenteret.
Socialistisk Folkeparti og Socialdemokratiet fremsatte følgende protokolbemærkning, som Enhedslisten, Alternativet og Radikale Venstre tilsluttede sig:
“A, F, Ø, Å og B ser frem til et konstruktivt samarbejde med eksterne leverandører om AC indsatsen i det kommende delvise udbud. Det er vigtigt, at vi i udbuddet går bort fra de traditionelle CV- og jobsøgningskurser og i højere grad ser på aktiviteter, der aktivt understøtter at de akademiske lediges kompetencer matches med den arbejdskraft virksomhederne efterspørger. Samtidig glæder vi os over, at erfaringer og metoden fra Godt fra Start indtænkes i hele forløbet indenfor den vedtagne ramme.”
Socialistisk Folkeparti fremsatte følgende supplerende protokolbemærkning, som Enhedslisten tilsluttede sig:
“F og Ø glæder sig over, at en stor del af akademikerindsatsen nu kommer hjem på kommunale hænder. Det betyder, at de langtidsledige ikke skal flyttes rundt mellem mange forskellige private aktører, og at vi hurtigere kan justere i indsatser og tilbud på et arbejdsmarked, der konstant forandrer sig. Samtidig betyder det, at der bliver tjent færre penge på at levere velfærd i vores kommune.”