Mødedato: 02.06.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Evaluering af A-kassesamarbejdet

Se alle bilag
Årlig evaluering af samarbejdsaftaler med en række A-kasser om at de varetager kontaktforløbet for deres nyledige medlemmer.

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager evalueringen af A-kassesamarbejdet til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indledte i 2009 et forsøg med fire A-kasser om varetagelse af kontaktforløb for egne nyledige borgere.

Udgangspunktet for samarbejdet var et ønske om at skabe bedre sammenhæng i indsatsen mellem A-kasse og jobcenter og blev i 2011 gjort permanent.

Samarbejdet betyder, at det er A-kasserne, som i de første 26 ugers ledighed står for jobsamtaler og anden relevant kontakt med borgerne, der dermed kun skal henvende sig et sted. A-kasserne får ikke betaling for opgaven. 

Udvalget forelægges en gang årligt en evaluering af samarbejdets resultater. Evalueringen er et fast element i vurderingen af, om samarbejdet lever op til målsætningerne, og der foreligger nu en ny evaluering af samarbejdet, som dækker indsatsen for det seneste år.

Løsning

Indsatsen i det seneste år har involveret 9750 borgeres kontaktforløb og omfatter ved udgangen af perioden et samarbejde med fjorten A-kasser.

De fjorten deltagende A-kasser er 3F, Akademikernes, ASE, AJKS, BFA, BUPL, CA, FOA, FTF-A, DLF-A, MA, Metal, Min A-kasse og Socialpædagogernes A-kasse.

Aktuelt er 3000 borgeres kontaktforløb henvist til en A-kasse, hvilket svarer til ca. 70 procent af den samlede gruppe nyledige over 30 år.

Evalueringen følger op på samarbejdets overordnede formål om at skabe et fundament for effekter og resultater af indsatsen, der ligger udover det, som A-kasserne eller jobcentret kan opnå hver for sig, herunder, at:

  • forbedre borgernes mulighed for hurtig tilbagevenden til ordinær beskæftigelse
  • nedbringe overledigheden og sætte fokus på øget mobilitet
  • etablere en enklere, smidigere og mere sammenhængende beskæftigelsesindsats med borgeren i fokus
  • udvikling af en god overgang for borgerne mellem A-kasse og jobcenter.
Samarbejdsaftalerne rummer et fast måltal for A-kasserne i 2013, hvor alle A-kasser skal have en rettidighed på 90 pct. For 2014 er der yderligere fastsat et bilateralt aftalt måltal for effekten af indsats. Dette måltal kan der først følges op på i 2015.  

Ud fra disse mål er der opbygget et fast evalueringskoncept i samarbejde med A-kasserne. Evalueringen af indsatsen indeholder fem elementer, som det fremgår herunder. Efter hvert punkt er indsat evalueringens hovedkonklusioner:

1. Effekt af indsatsen: Der følges op på afgangsraten (andelen der er selvforsørgede) fra ledighed seks måneder efter påbegyndt ledighedsforløb.

a. Effekten af A-kassernes indsats er steget 3 pct. målt på afgangsrater i forhold til samme periode året før. Stigningen matcher udviklingen, der ses i andre sammenlignelige kommuner. Efter sidste evaluering blev der sat mål for en væsentlig fremgang i effekterne for 2014. Det evalueres der først på i 2015.

b. De fire A-kasser, som havde de laveste afgangsrater i 1. kvartal 2013, har alle haft fald i afgangsraten eller uændrede rater sammenholdt med året før.

2. Rettidighed i indsatsen: Der følges op på rettidigheden i A-kassernes samtaler med borgerne, som skal være på minimum 90 pct.

a. Rettidigheden i indsatsen er i 1. kvartal 2014 løftet til gennemsnitligt 89 pct. hvilket er en stigning på 6 procentpoint og nu på samme niveau som jobcentrets rettidighed. Der er fortsat variation i de enkelte A-kassers rettidighed, og to A-kasser er med 80 pct. relativt langt under niveau.

3. Brugervurdering af indsatsen: Der er gennemført tlf. interview med 400 borgere, som har været henvist i kontaktforløb i deres A-kasse. For at have et sammenligningsgrundlag er der ligeledes interviewet 200 borgere, som har fået indsatsen varetaget af jobcentret. 

a. Tilfredsheden med udbyttet af A-kassernes jobsamtaler er steget med 9 procentpoint. Udbyttet dækker over ni spørgsmål om, hvorvidt at borgerne via samtalerne har opnået bedre ansøgninger, CV, metoder i jobsøgningen og/ eller har intensiveret jobsøgningen. Borgerne er særligt tilfredse med A-kassernes faglige viden og branchekendskab. Omvendt er der større tilfredshed med jobcentrets kendskab til arbejdsmarkedet.

4. A-kassernes vurdering af egen indsats (Selvevaluering): A-kasserne har alle besvaret en række spørgsmål om deres egen indsats der tager udgangspunkt i målene for samarbejdet. Spørgsmålene er identiske med dem, som blev stillet i 2013.  

a. I selvevalueringen tilkendegiver alle A-kasser, at de har tilrettelagt et kontaktforløb, der sammentænker CV, job- og rådighedssamtaler, hvilket er et væsentligt mål med indsatsen. En afledt konsekvens af samtænkningen af samtaler er, at den enkelte nyledige får færre samtaler end dem der ikke får indsatsen varetaget af A-kasserne.  

b. Der er sket en stigning i antal A-kasser, som siger, at de tilbyder andre aktiviteter i kontaktforløbet end samtaler. Andelen er steget fra 77 pct. til 92 pct.

c. Samarbejdet med virksomheder er fortsat beskedent med 16 pct. af A-kasserne, som har samarbejdsaftaler med virksomhederne, 33 pct. som opsøger virksomheder, og halvdelen som arbejder med at fremskaffe jobsamtaler til borgerne.

d. I forbindelse med A-kassernes selvevaluering er der også gennemført fokusgruppeinterview med medarbejdere i jobcentret, som er blevet spurgt om deres oplevelser med samarbejdet. Resultatet af interviewene peger bl.a. på, at nogle borgere med fordel kan klædes bedre på i deres jobsøgning, og at der tidligere kan gøres en mere målrettet indsats for borgere, som er i risiko for længerevarende ledighed.

5. A-kassernes brug af jobsøgnings- og coachforløb. Der er ingen økonomi i samarbejdet, men A-kasserne har adgang til uden beregning at trække på jobsøgnings- og coachforløb under kommunes udbud af forløb hos eksterne udbydere. I forbindelse med udarbejdelsen af et nyt og styrket aftalegrundlag for 2014 blev en øgning i brugen af forløbene vægtet. Der er fulgt op på antal registrerede forløb i relevant IT-system.

a. A-kassernes brug af jobsøgnings- og coachforløb hos eksterne leverandører er siden efteråret kun svagt stigende. Dette på trods af, at en række A-kasser har tilkendegivet et ønske om øget brug af jobsøgnings- og coachforløb.

b. Aktiveringsgraden for er i 1. kvartal 2014 på 4 pct. i A-kasserne og 9 pct. i jobcentret. Borgere i jobcentret får altså i større omfang tilbud i jobplan i de første 26 ugers ledighed end borgere i A-kasserne. Det bemærkes dog, at mange A-kasser oplyser at tilbyde borgerne aktiviteter, herunder jobsøgningsforløb, på frivillig basis. Dette er ikke muligt at opgøre, da det ikke registreres i kommunens IT-system.

Evalueringen har været sendt i høring hos alle involverede A-kasser, der ikke har haft bemærkninger til rapporten.

Økonomi

A-kassernes adgang til at trække på jobsøgnings- og coachforløb finansieres indenfor Arbejdsmarkedscentrets nuværende aftalebevilling til øget samarbejde med A-kasserne. Der er afsat 5 mio. kr. til formålet.

Videre proces

Forvaltningen vil nu følge op på de resultat-, indsats-, og udviklingsmål, som er aftalt i partnerskabsaftalerne, og den målopfyldelse som evalueringen har afdækket.

Konkret vil der umiddelbart blive taget initiativ til bilaterale møder med de A-kasser, der har udfordringer med at nå 90 pct. rettidighed. Det er målet med møderne, at der indgås aftaler med hver A-kasse om genopretning.

Forvaltningen vil i anden fase tage initiativ til møder med alle A-kasser, hvori fokus er på fremdriften i forhold til at øge effekten af indsatsen og skabe bedre overgang til jobcentrets indsats. Vægten i dialogen vil lægge forskelligt ift. den enkelte A-kasses resultater ift. effekter, brug af tidlig indsats, brugertilfredshed, samt andre forhold af relevans for samarbejdet.  

Forvaltningen vil senere i 2014 tage stilling til det videre A-kassesamarbejde, når status på aftalte genopretningsinitiativer er kendt for hver A-kasse, og det også måtte være afklaret, hvilken rolle a-kasserne får i forbindelse med en eventuel aftale om beskæftigelsesreform.

Begge parter i samarbejdet har adgang til at opsige aftalerne med et gensidigt varsel på tre måneder til udgangen af en måned. Ved misligholdelse af aftalernes resultatmål, herunder rettidighed i jobsamtaler, kan aftalerne opsiges med en måneds varsel.


Birgitte Hansen    / Kaj Ove Christiansen                    

                                                                                


                                                   

Beslutning

Indstillingen blev udsat.
Til top