Beskæftigelses og Integrationsforvaltningens tryghedsindsats 2014 - 2015
Indstilling og beslutning
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens forslag til tryghedsindsats 2014-2015.
Problemstilling
Løsning
Tryghedsindsatsen i forvaltningen støtter op om Sikker By målet om "øget tryghed og mindre kriminalitet" og inklusionspolitikkens mål 5 om "et mere trygt København".
Bilag 1 og 2 beskriver forvaltningens tryghedsindsatser nærmere.
Resultatet af Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens tryghedsindsats i 2013
Succeskriterierne for tryghedsindsatserne er forskellige afhængig af den konkrete indsats. Den årlige status og effektafrapportering 2013 viser, at i alt 936 kriminelle og kriminalitetstruede unge i alderen 18-29 år har været omfattet af indsatser i regi af Krimiteamet, Jobcenter København - Unge. Set i forhold til de 936 unge, der har været omfattet af Krimiteamets indsatser i 2013, er:
- ca. 39 % er fortsat i forløb.
- ca. 22 % er enten afsluttet til ordinært arbejde eller uddannelse
- ca. 15 % er fængslede (igen)
- ca. 6 % er flyttet
- ca. 33 % er afsluttet af andre årsager (f.eks. manglende medvirken, rådighed eller målgruppe-/indsatsskift mv.)*
Bilag 3 beskriver resultatet af forvaltningens tryghedsindsatser 2013.
Budgetforslag 2015 til Sikker By
Følgende Tabel 1 viser de indsatser, hvor bevillingen udløber med udgangen af 2014.
Tabel 1 - Oversigt over Sikker By indsater, der udløber med udgangen af 2014
Indsats |
Beløb årligt mio. kr. |
Viden*Inklusion*København |
0,5 |
SSP+ |
1,7 |
Fremskudt beskæftigelsesindsats Nørrebro |
3,0 |
Hotspot Nørrebro |
7,0 |
Tryghedsindekset |
1,0 |
Forvaltningen har udarbejdet vedlagte budgetforslag om videreførelse af Viden*Inklusion*København, SSP+ og Fremskudt Beskæftigelsesindsats Nørrebro, hhv. bilag 4, 5 og 6.
Hotspot Nørrebro afsluttes som planlagt, og metoder, samarbejder mv. forankres i det lokale tryghedsarbejde på Nørrebro.
Såfremt bevillingen bortfalder vurderes der fremover ikke at være et samlet grundlag for politisk prioritering af Sikker By indsatser baseret på udviklingen i borgernes angivelse af og udsathed for kriminalitet. Vidensgrundlaget vurderes alternativt at kunne tage afsæt i bl.a. SSP afrapportering af urolige områder, nøgletal for kriminalitet fra Københavns Politi, data fra Danmarks Statistik om antallet af sigtede og dømte og fremstillede i Københavns Dommervagt. Rigspolitiet forventes endvidere at offentliggøre et nationalt Tryghedsindeks ca. hvert andet år, hvor Københavns Kommune vil indgå overordnet samt for de af politiet fem definerede særligt udsatte boligområder.
Økonomi
Udgiften til forvaltningens tryghedsindsatser var 32,225 mio. kr. i 2013, hvoraf 32 mio. kr. bliver finansieret over Sikker By, mens der fra staten blev modtaget 0,225 mio. kr. i støtte.
I bilag 1 er udgifterne til indsatserne beskrevet nærmere.
I forhold til Sikker By budget 2015 foreslås der afgivet anmodning om:
- 1,8 mio. kr. årligt i 2015-2018 til videreførelse af Viden*Inklusion*København.
- Midler til videreførelse af SSP+ i 2015-2018, hvoraf der søges om 2,4 mio. kr. til indsats via Jobcenter København - Unge / Krimiteamet.
- 3,0 mio. kr. årligt til videreførelse af Fremskudt beskæftigelsesindsats på Nørrebro via Jobcenter København - Unge / Krimiteamet.