Mødedato: 02.05.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Frister i forbindelse med sagstidsmåling

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager sagstidsfristen i forbindelse med ansøgning om kontanthjælp på 3 uger til efterretning.

Problemstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen fastsætter, i medfør af lov om retssikkerhed og administration på det sociale område, sagsbehandlingsfrister for behandling af ansøgninger om hjælp.

I marts 2013 fastsatte Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen en ny frist for ansøgning om kontanthjælp. Baggrunden var, at en måling viste, at 99,0 % af sagerne blev behandlet  inden for den fastsatte tidsfrist på 3 uger. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget blev orienteret om dette på møde den 27. maj 2013.

Af forvaltningens begrundelse for at nedsætte fristen til 10 (kalender)dage fremgår det, at man tæller dagene fra det tidspunkt, hvor alle dokumenter i forbindelse med ansøgningen er indhentet.

Forvaltningen er imidlertid blevet opmærksom på, at dette ikke er korrekt.

Løsning

Af intern vejledning om sagsbehandlingsfrister samt vejledning om Lov om retssikkerhed og administration på det sociale område § 3, stk. 2 fremgår det, at overholdelse af en sagsbehandlingsfrist skal regnes fra det tidspunkt, hvor kommunen bliver klar over eller burde være klar over, at borgeren søger om hjælp.

Generelt gælder for ansøgninger i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at kun 2 pct. af disse på ansøgningstidspunktet opfylder betingelserne vedrørende dokumentation i forhold til formue, ophør af arbejde, kontoudtog, evt. udrejseforhold, e-indkomst mv. Herudover skal alle uddannelsesparate under 30 år partshøres i forhold til udmåling af ydelsen. Endelig skal det bemærkes, at da ydelsen er bagudbetalt, anmodes borgerne om at rette henvendelse på første ledighedsdag, hvilket dog meget sjældent sker.

Samlet set kan forløbet, med gennemsnitsbetragtninger fra første henvendelse til afgørelse, beskrives som følger med angivelse af minimum og maksimum sagsbehandlingstid:

Dag 0 - 4  
Borger henvender sig i korrekt jobcenter

Dag 0 - 8
Borger ansøger om ydelse

Dag 4 - 14
YDS behandler ansøgning om ydelse - gennemsnitlig sagsbehandlingstid er 4 arbejdsdage. Kun 2 pct. af borgerne opfylder betingelserne i forhold til dokumentation på dette tidspunkt

Dag 12 - 20
Partshøring om ansøgning - frist er 8 dage

Dag 14 - 21
Afgørelse på ansøgning - gennemsnitlig sagsbehandlingstid er 2 dage.

Ved fastsættelse af sagsbehandlingsfrister skal der tages hensyn til både Retssikkerhedslovens §3, stk 1, hvor det fremgår, at kommunen skal behandle spørgsmål om hjælp så hurtigt som muligt, og at den fastsatte frist er realistisk i forhold til de sagsskridt, der er forbundet med ansøgningen og afgørelsen.

På denne baggrund vurderer Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, at en realistisk sagsbehandlingsfrist er 3 uger.

Det skal bemærkes, at der, i perioden mellem bevilling af ydelse og udbetaling af ydelse, dels kan ydes engangshjælp ifølge Lov om aktiv socialpolitik §25a og dels kan ydes hjælp til enkeltudgifter i henhold til Lov om aktiv socialpolitik §81.

Økonomi

Indstillingen har ikke økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Ny sagstidsfrist anvendes ved kommende måling.

 

Jacob Zeberg Eberholst / Marianne Becker Andersen

 

 

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning med bemærkning om, at forvaltningen skal vende tilbage med en ny indstilling om muligheden for differentierede sagsfrister afhængigt af målgruppe.
Til top