Mødedato: 02.05.2016, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningens deltagelse i det nye frikommuneforsøg

Se alle bilag

 

Indstilling

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

  1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender forvaltningens ansøgning, jf. bilag 2, om at blive frikommune i netværk sammen med Aarhus, Odense, Esbjerg og Randers.

Problemstilling

Regeringen og KL har i økonomiaftalen for 2016 aftalt at igangsætte et nyt frikommuneforsøg i perioden 2016-2019. Formålet med det nye frikommuneforsøg er at få ny viden og praktiske erfaringer om, hvordan regelforenklinger kan bane vejen for effektiviseringer og bedre styring i kommunerne (jf. invitationsbrev til kommunerne, bilag 1).

Konkret kan frikommunerne blive undtaget fra statslige regler eller få et ændret regelgrundlag. Den eneste begrænsning, for hvad der kan søges om, er forsøg, som er i strid med grundloven eller EU-regler, giver frikommunerne økonomiske fordele på bekostning af andre eller bryder med borgernes retssikkerhed.

Det nye frikommuneforsøg organiseres omkring 5-7 netværk af frikommuner, hvor op til 6 kommuner går sammen om at søge inden for et fælles tema. Frikommunerne i et netværk samarbejder således om nytænkning af indsatsen og udvikling af nye forsøg inden for det fælles tema. Alle kommuner i et netværk gennemfører ikke nødvendigvis de samme forsøg, men deler viden og erfaringer.

Løsning

6-byerne, undtagen Aalborg, ønsker at søge om at indgå som netværk af frikommuner i regi af samarbejdet om arbejdsmarkedsområdet.

København, Aarhus, Odense, Esbjerg og Randers vil søge om at etablere et frikommunenetværk inden for det overordnede tema: ”Mere fleksibel og effektiv beskæftigelses- og integrationsindsats” (jf. ansøgningen i bilag 2).

Kommunerne i netværket vil lave forsøg med afprøvning af regelforenklinger inden for tre fokusområder:

  1. Mere fleksibel opfølgning og brug af rehabiliteringsteam
  2. Mere målrettet indhentning og brug af dokumentation
  3. Bedre muligheder for at tilrettelægge og udføre en fleksibel og effektiv indsats.

Når regeringen har udpeget frikommunenetværkene, vil der efterfølgende skulle udarbejdes ansøgninger om de konkrete forsøg, der ønskes udført i netværket. Der vil være flere ansøgningsrunder.

Første ansøgningsrunde med konkrete forslag har efter planen frist den 1. november 2016.

Københavns Kommunes deltagelse i frikommuneforsøget indebærer, at forvaltningen gennemfører og evaluerer konkrete forsøg gennem forsøgsperioden samt deltager i en tværkommunal arbejdsgruppe og styregruppe for netværket. København vil have rollen som netværksansvarlig, hvilket betyder, at forvaltningen varetager kontakten til Social- og Indenrigsministeriet, andre ministerier, styrelser og institutioner på netværkets vegne.

Økonomi

Eventuelle merudgifter til administration af forsøget vil blive afholdt inden for forvaltningens ramme.

Videre proces

Økonomiforvaltningen koordinerer forvaltningernes ansøgninger om deltagelse i frikommuneforsøg. Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen oversendte ansøgningen om deltagelse i frikommuneforsøget på til Økonomiforvaltningen den 20. april, med forbehold for Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets godkendelse. Forvaltningernes ansøgninger behandles i Økonomiudvalget den 17. maj 2016.

Hvis ansøgningen godkendes vil København, Aarhus, Odense, Esbjerg og Randers indsende den fælles ansøgning om at blive frikommunenetværk senest 1. juni 2016. Status i de øvrige kommuner er også her, at ansøgningen er ved at blive politisk behandlet.

Hvis Københavns Kommune får status som frikommune inden for forvaltningens område, vil udvalget få forelagt de konkrete forslag, der søges om dispensation fra. Det vil ske inden den 1. november 2016, som er fristen for den første runde med konkrete forslag.

 

Michael Baunsgaard Schreiber  /  Inger Suppli

Beslutning

Indstillingen blev godkendt uden afstemning.
Til top