Mødedato: 02.05.2011, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, 1. sal, værelse 57

Orientering om sygefraværsindsatsen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (A-sag)

Sygefraværet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen er steget i 2010. På den baggrund orienteres Beskæftigelses- og Integrationsudvalget om indsatsen på området

Indstilling og beslutning

Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,

1. at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget tager orienteringen til efterretning.

Problemstilling

Sygefraværet i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen (BIF) er steget fra gennemsnitligt 13 dage pr. medarbejder i 2009 til 13,3 dage i 2010, hvilket samtidig er 1,1 dag mere end forudsat i forvaltningens resultatkontrakter.

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget orienteres på den baggrund om sygefraværsindsatsen i BIF, herunder om sygefraværet i BIF set i forhold til kommunen i øvrigt og i forhold til andre kommuner, staten og det private arbejdsmarked, om den økonomiske virkning af lavere sygefravær i BIF, samt om BIF’s indsats for at mindske sygefraværet.

Løsning

Hvad er BIF’s resultater og hvor ligger BIF i forhold til kommunen i øvrigt?

Sygefraværet i BIF er reduceret væsentligt igennem de senere år og ligger lavt i forhold til kommunen i øvrigt, jf. figur 1.


Det fremgår af figuren, at:

·         Sygefraværet i BIF udgør 13,3 dage i gennemsnit i 2010 og er dermed reduceret med 4,4 dage i forhold til 2007.

·         Sygefraværet i BIF er markant lavere end de 17,7 dage i gennemsnit for kommunen som helhed, og kun Økonomiforvaltningen og Kultur- og Fritidsforvaltningen har lavere sygefravær i 2010.

·         Sygefraværet i BIF er imidlertid steget en smule i 2010 i forhold til 2009.

Det bemærkes, at der er opgørelsesforskelle på tværs af forvaltningerne, hvorfor tallene ikke er fuldt ud sammenlignelige. I det fleste forvaltninger medregnes kun hele sygefraværsdage, hvor BIF hidtil har medregnet delvis sygefraværsdage som hele fraværsdage. BIF vil ændre dette i opgørelsesmetoden fra og med 2. halvår 2011.

Hvor ligger BIF i forhold til andre kommuner, staten og det private arbejdsmarked

Københavns Kommune havde i 2009 (der findes ikke nyere tal) det 3. højeste sygefravær blandt 6-byerne og et højere sygefravær end i landets kommuner i alt, jf. figur 2.



Sygefraværet i Københavns Kommune er imidlertid nedbragt relativt meget i de senere år, og forskellene er dermed reduceret. BIFs sygefravær er vanskeligt at sammenligne med de øvrige kommuners, fordi BIF ikke har oplysninger om sygefraværet på sammenlignelige sektorområder, for eksempel i andre kommuners beskæftigelsesforvaltninger.

Sygefraværet i den statslige sektor ligger aktuelt på omkring 9 dage i gennemsnit mod omkring 8 dage i gennemsnit i den private sektor. Det er dog vanskeligt at sammenligne på tværs af sektorer på grund af forskelle i arbejdsopgaver, medarbejdersammensætning mv.

Der er samtidig opgørelsesforskelle mellem Københavns Kommune og staten, idet for eksempel sygefravær henover weekender, helligdage og lignende tælles som fravær i Københavns Kommune, men ikke i staten. Forvaltningen vurderer, at sygefravær henover weekender, helligdage og lignende har udgjort i størrelsesordenen 2 dage ud af BIF’s sygefravær på gennemsnitligt 13,3 dage i 2010.

Hvad er den økonomiske virkning af lavere sygefravær i BIF?

Forvaltningen har beregnet, at 1 dags gennemsnitligt sygefravær i BIF svarer til 3,6 mio. kr. eller omkring 8 årsværk i tabte produktionsressourcer. Reduktionen i sygefraværet på gennemsnitligt 4,4 dage i perioden 2007-2010 svarer således til, at der er frigjort ekstra produktionsressourcer på 15,8 mio. kr. eller omkring 35 årsværk.

For et center med 150 medarbejdere svarer det til en effektiv ressourcetilførsel på ekstra 3 årsværk i perioden.

Hvad er BIF’s planlagte indsats for at reducere sygefraværet?

Forvaltningen har fastlagt et mål i resultatkontrakterne for 2011 om at reducere fraværet til 12 dage i gennemsnit pr. medarbejder, og der er tilrettelagt en bred indsats for at fremme målet.

Indsatsen er tilrettelagt ud fra devisen om, at nærvær og åbenhed er vejen til lavere fravær og indeholder følgende initiativer:   

Generel indsats for alle centre

·         Kontoret for Personale adviserer månedligt centercheferne om ændringer i centrenes sygefravær, og fraværstallene drøftes i centrenes ledelser. De centre, der ligger over målkurven får hver anden måned en liste fra Kontoret for Personale over medarbejdere med særligt højt fravær over de seneste 12 måneder. Strategien og proceduren i hver enkelt sag drøftes på den baggrund i centrenes ledelser, og der sker tilbagemelding til Kontoret for Personale.

·         Kontoret for Personale gennemgår månedligt på skift mellem centrene udvalgte fraværsforløb for at vurdere, om disse er håndteret i overensstemmelse med BIF’s retningslinjer.

·         Kontoret for Personale sender hver måned aktuelle afdelingsvise fraværstal til afdelingscheferne med henblik på drøftelse på afdelingsmøder.

·         Kontoret for Personale undersøger mulighederne for at implementere et IT-system med automatisk erindring om, når en samtale om fravær er påkrævet.

Særlig indsats målrettet centre med særligt højt sygefravær

·         Alle afdelinger og det lokale MED-udvalg drøfter lokale initiativer for at implementere BIF’s 25 gode råd til håndtering af fravær.

·         Centrenes ledelser beslutter 5 fælles holdninger til fravær og udpeger 5 væsentlige barriere i forhold til implementering af de 25 gode råd.

·         Kontoret for Personale tilbyder workshops som støtte til implementeringen af de 25 gode råd.

Temamøde

·         Kontoret for Personale vil ultimo august invitere alle lokale MED-udvalg til halvdagsmøde med borgmester og direktion fort at drøfte, hvilke yderligere initiativer der skal iværksættes for at skabe en yderligere og betydelig reduktion af sygefraværet i BIF. Kernespørgsmålene er: Hvad ved vi, hvad kan vi, hvad vil vi, og hvad gør vi.

Taskforce for lavere sygefravær

·         Kontoret for Personale nedsætter en taskforce, som gennemgår særligt lange uafsluttede sygefraværsforløb, og afholder møder med den lokale ledelse om den videre håndtering af sagerne. Kernespørgsmål er hvad er der gjort, hvordan er sagen ført, hvad bør der gøres nu, og hvad skal der til for at gøre det?

Økonomi

Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Udvalget orienteres månedligt i resultatstatus om udviklingen i BIF’s sygefravær.

Morten Binder                               /Thomas Thellersen Børner

Beslutning

Sagen blev udsat.
Til top