Temadrøftelse af ungeindsatsen i Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget drøfter indsatsen for unge.
Problemstilling
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal drøfte indsatsen for unge i København. Formålet er at drøfte, hvorvidt der er behov for nye politiske prioriteringer af den eksisterende ungeindsats.
Løsning
Med udgangspunkt i et oplæg fra forvaltningen kan udvalget drøfte indsatsen.
Unge 18-29 årige i jobcentret er en kompleks målgruppe, der spænder fra unge studenter til udsatte aktivitetsparate unge uden uddannelse og med psykiske problemer. Loven stiller forskellige krav til indsats afhængigt af målgrupperne, ligesom den ydelse de unge modtager også varierer.
Der er særlige udfordringer knyttet til unge uden en erhvervskompetencegivende uddannelse. København står, ligesom resten af landet, over for en række udfordringer for målgruppen, herunder:
- en reform af erhvervsuddannelserne, som bl.a. indebærer et adgangskrav på 2,0 i dansk og matematik, samt kompetencekrav til de enkelte uddannelsesretninger
- at mange unge gentagende gange har påbegyndt en uddannelse, men falder fra uddannelsen
- at mange unge er fagligt svage og mangler basale færdigheder i bl.a. dansk og matematik
- at mange unge er udsatte og har behov for en helhedsorienteret indsats for at kunne påbegynde og gennemføre en erhvervskompetencegivende uddannelse.
Økonomi
Videre proces
- Den 4-5 marts inviteres medlemmerne af Beskæftigelses- og Integrationsudvalget til afklaringsmøder om en eventuel ungeaftale.
- Den 20. april vil udvalget, på baggrund af temadrøftelsen og afklaringsmøderne, få forelagt en indstilling om en ungeaftale med en eventuel tilpasning af indsatsen for unge.
Birgitte Hansen / Jacob Zeberg Eberholst