Høringssvar vedrørende sundhedspolitik 2015-2025 og handleplaner
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender udkast til høringssvar vedrørende sundhedspolitik og handleplaner til Sundheds- og Omsorgsudvalget
Problemstilling
København skal have en ny sundhedspolitik for 2015-2025. Beskæftigelses- og Integrationsudvalget skal godkende udkast til høringssvar vedr. sundhedspolitik og handleplaner til Sundheds- og Omsorgsudvalget. Sundheds- og Omsorgsudvalget har den 11. december 2014 godkendt udkast til sundhedspolitik 2015-2025 og handleplaner (2014-0228731). Sundheds- og Omsorgsudvalget har herefter sendt sundhedspolitik og handleplaner i offentlig høring. Med denne indstilling skal Beskæftigeles- og Integrationsudvalget godkende et høringssvar til sundhedspolitikken og handleplanerne.
Løsning
De primære målgrupper i handleplanerne er:
- københavnere med stort alkohol- og stofmisbrug, herunder særligt fokus på de unge
- københavnere med behov for støtte ved langvarig stress og psykiske lidelser
- københavnere med flere sundhedsproblemer, som har behov for sammenhængende støtte
- københavnere med psykisk sygdom på arbejdspladsen
Beskæftigelses- og Integrationsudvalget har tidligere afgivet høringssvar vedrørende sundhedspolitik og handleplaner. I den forbindelse kom Beskæftigelses- og Integrationsudvalget med ni konkrete forslag til indsatser relateret til psykisk sundhed eller misbrug af alkohol og stoffer (2014-0186278). Beskæftigelses- og Integrationsudvalgets forslag til indsatser er indarbejdet i de handleplaner, som Sundheds- og Omsorgsudvalget har godkendt i december 2014 (jf. bilag 1-3).
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget giver nedenstående høringssvar til Sundheds- og Omsorgsudvalget vedrørende sundhedspolitik og handleplaner.
Høringssvar i forhold til sundhedspolitik og handleplaner:
Høringssvar i forhold til sundhedspolitik og handleplaner: Beskæftigelses- og Integrationsudvalget bemærker, at udvalgets tidligere afgivne høringssvar er indarbejdet i sundhedspolitik og handleplaner.
Overordnet set er Beskæftigelses- og Integrationsudvalget positive over for, at sundhedspolitikken og handleplanerne rummer elementer, som kan bidrage til, at sundhedsindsatserne i højere grad understøtter beskæftigelsesindsatsen.
Udvalget ønsker især at fremhæve, at indsatserne samtænkes med de store reformer på beskæftigelsesområdet, herunder reformerne af sygedagpenge og førtidspension og fleksjob. En central del af begge reformer er et styrket samarbejde om indsatsen i rehabiliteringsteams.
I forhold til handleplanerne noterer udvalget sig med tilfredshed
- At der i handleplan mod misbrug af alkohol og stoffer er fokus på, hvordan sundhedsindsatserne hænger sammen med beskæftigelsesindsatsen. Indsatserne er rettet mod at tilbyde forløb til ledige unge med henblik på, at de bliver mere uddannelses-, praktik-, eller jobparate. Derudover er der fokus på at udvikle nye metoder til at inkludere aktivitetsparate med rusmiddelproblemer på arbejdsmarkedet samt at tilbyde forløb til ledige med et stort alkohol- og stofforbrug som en del af den beskæftigelsesfremmende indsats.
- At psykisk og fysisk sundhed ligestilles i handleplan for bedre psykisk sundhed, herunder at der er særlig fokus på at sikre støtte til ledige med psykiske lidelser. Det gælder både psykisk sårbare unge, der skal i job og uddannelse, og de voksne aktivitetsparate borgere med psykiske lidelser der skal øge deres tilknytning til arbejdsmarkedet.
Udvalget er særligt tilfredse med, at der er fokus på at skabe større sammenhæng på tværs af sektorer og forvaltninger. Dette er afgørende i forhold til at igangsætte en tidlig indsats, efterfølgende recovery fra en psykisk lidelse, og i forhold til at sikre en god rehabiliteringsindsats for målgrupperne.
På den baggrund vil Beskæftigelses- og Integrationsudvalget opfordre til, at handleplanerne kan danne grundlag for at understøtte det formaliserede samarbejde omkring rehabiliteringsindsatsen i rehabiliteringsteams, ressourceforløb og jobafklaringsforløb.
Økonomi
Handleplanerne skal løftes med konkrete budgetønsker, dvs. der skal afsættes midler til indsatser i forbindelse med budgetforhandlinger.
Videre proces
Sundheds- og Omsorgsudvalget behandler de endelige udkast til sundhedspolitik og handleplaner den 19. marts 2015, hvorefter de forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen henholdsvis den 14. og den 30. april 2015 med henblik på vedtagelse.
Birgitte Hansen / Michael Baunsgaard Schreiber
Beslutning
Enhedslisten, Socialdemokraterne og SF afgav følgende protokolbemærkning:
"Det er godt, at BIF bliver bedre til at henvise til SOF's tilbud, men oplysningerne om borgerens brug og misbrug af alkohol og andre rusmidler, hygiejnetilstand eller udseende bør ikke indgå i en rådighedsvurdering i forbindelse med udbetaling af ydelser."