Innovationsforslag til overførselssagen 2020/2021
Resumé
Som led i digitaliseringsstrategien har forvaltningen udarbejdet et innovationsforslag med et pilotforsøg på Ungecenteret, der skal teste digitale løsninger for at forbedre kommunikationsmulighederne på jobcentrene. Med denne sag skal Beskæftigelses- og Integrationsudvalget derfor godkende at innovationsforslaget kan spilles ind i Overførselssagen.
Indstilling
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen indstiller,
- at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget godkender innovationsforslaget til Overførselssagen 2020/2021.
Problemstilling
Som led i digitaliseringsstrategien har der i efteråret 2020 været gennemført en inddragelsesproces med borgere og medarbejdere i centrene for at afdække mulige digitaliseringspotentialer. Inddragelsesprocessen viste, at både medarbejdere og borgere ønsker, at det skal blive nemmere at kommunikere skriftligt til og fra jobcenteret. I dag sker store dele af kommunikationen igennem E-boks, mens der er et ønske om, at borgerne og medarbejderne fx kan sende sms’er direkte til hinanden og nemmere dele materiale.
Når kommunikationen i dag opleves besværlig, så kan det blive en opgave, som mange borgere hverken magter eller ønsker, og det kan i sidste ende have betydning for deres forløb. Et eksempel kan være at borgerne ikke læser brevene fra jobcenteret og dermed ikke dukker op til deres samtaler.
Både medarbejdere og borgere efterspørger derfor muligheder, der gør det nemmere at kommunikere, indgå i dialog samt dele information.
Løsning
For at undersøge hvilken digital løsning der fungerer bedst i praksis, og hvor effekten er størst, forslås det at der igangsættes et pilotforsøg i efteråret 2021, der skal afprøve kommunikationsløsninger på Jobcenter København – Ungecenteret. Med pilotforsøget testes en SMS-løsning, en App-løsning samt andre nuværende løsninger for at finde ud af, hvordan ønsket om mere direkte kommunikation bedst kan imødekommes.
Formålet med pilotforsøget er både at forbedre kommunikationen og dermed også oplevelsen af mødet med jobcenteret, og at mindske andelen af udeblivelser på jobcenteret. Da pilotforsøget har et effektiviseringspotentiale, ved at antallet af udeblivelser falder, er det muligt at søge penge i investeringspuljen under Økonomiudvalget.
Hvert år er der afsat ca. 450 mio. kr. i investeringspuljerne, hvoraf 20 mio. kr. er afsat til innovationsforslag, mens resten er afsat til investeringsforslag. Puljerne er med til at understøtte, at effektiviseringerne i kommunen sker med smarte investeringer fremfor rene besparelser og understøtter på den måde samtidig effektiviseringsstrategien. Investeringspuljerne udmøntes med Overførselssagen og Budgetforhandlingerne.
Pilotforsøget udformet som et innovationsforslag. Et innovationsforslag er et forslag, der kan udvikle nye og effektive måder at løse kommunens opgaver på, men hvor der er ikke krav om tilbagebetaling af de tildelte midler i form af en effektivisering. Innovationsforslag ses som pilotprojekter, der kan kvalificere en løsning frem mod et investeringsforlag.
Med pilotforsøget søges der 0,86 mio. kr. i 2022 og 0,3 mio. kr. i 2023. Hvis erfaringerne fra pilotforsøget er positive, skal de danne grundlag for et investeringsforslag til budget 2023, hvor løsningen kan udrulles til flere målgrupper.
Innovationsforslaget, Pilotforsøg for digitale løsninger til bedre kommunikationsmuligheder med borgerne på jobcentrene er vedlagt, jf. bilag 1.
Økonomi
Indstillingen har ikke i sig selv økonomiske konsekvenser. Ændringer i økonomien afventer forhandlingerne om Overførselssagen 2020/2021.
Videre proces
Hvis udvalget godkender innovationsforslaget, vil forslaget blive fremlagt for Økonomiudvalget den 16. marts til efterretning sammen med de øvrige innovationsforslag, der overholder kriterierne for at få midler fra investeringspuljen. Herefter vil forslaget indgå i Overførselssagen, hvor det vil blive fremlagt af ØKF.
Jeppe Bøgh Andersen / Niklas Oxenvad Brøndum
Beslutning
Indstillingen blev godkendt uden afstemning.