Mødedato: 06.11.2012, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse B, 2. sal,

Godkendelse af forslag til sikkerhedsgodkendelse af nøglepersoner i kommunens beredskab

Beredskabskommission skal drøfte forslag til sikkerhedsgodkendelse af nøglepersoner i kommunens beredskab.

Indstilling og beslutning

Økonomiforvaltningen indstiller over for Beredskabskommissionen,

1.      at forslag til sikkerhedsgodkendelse af nøglepersoner i kommunens beredskab drøftes,

2.      at den i Løsning beskrevne model for sikkerhedsgodkendelse af nøglepersoner i Københavns Kommune i forhold til PET godkendes.

Problemstilling

Med baggrund i en kontakt mellem Økonomiforvaltningen og PET før sommerferien blev der afholdt et møde mellem PET og Kbh. brandvæsen omkring nødvendigheden af Sikkerhedsgodkendelse i kommunerne primært i forbindelse med kriseledelse, men også i forbindelse med operativ indsats.

 

PETs holdning er, at stabsmedlemmer i forskellige samarbejdende stabe, som udveksler informationer i kriser og ved større hændelser, herunder terrorhændelser, skal være sikkerhedsgodkendt på samme niveau.

 

Eksempelvis bør deltagere i Københavns Kommunes administrative stab samt i kriseledelsen være sikkerhedsgodkendt til ”Hemmeligt” på samme måde, som de deltagere, der kan indkaldes til virke i den lokale beredskabsstab ved Københavns Politi, allerede er sikkerhedsgodkendt til ”Hemmeligt”.

 

Godkendelse til ”Hemmeligt” medfører, at personerne ”overvåges” af PET, og at PET vil indberette uregelmæssigheder til kommunens sikkerhedsansvarlige.

Desuden medfører det, at kommunen ved den sikkerhedsansvarlige, er pligtig til at administrere gruppen af sikkerhedsgodkendte, herunder løbende indberette, hvis personer går ud af den funktion, som medførte kravet om sikkerhedsgodkendelse.  Ligeledes, når nye personer indgår i funktioner, der medfører krav om sikkerhedsgodkendelse.  

 

De pågældende personer er også pligtige til selv at underrette PET, via kommunens sikkerhedsansvarlige, hvis der sker ændringer i deres privat liv, så som skilsmisse, nye samboer/kærester, registrering i ”Ribers”, konkursmeldt osv.

Løsning

Det er kommunen ved den sikkerhedsansvarlige, er pligtig til at administrere gruppen af sikkerhedsgodkendte, herunder løbende indberette, hvis personer går ud af den funktion, som medførte kravet om sikkerhedsgodkendelse.  Ligeledes, når nye personer indgår i funktioner, der medfører krav om sikkerhedsgodkendelse.  

 

De pågældende personer er også pligtige til selv at underrette PET, via kommunens sikkerhedsansvarlige, hvis der sker ændringer i deres privat liv, så som skilsmisse, nye samboer/kærester, registrering i ”Ribers”, konkursmeldt osv.

 

Kommunens sikkerhedsansvarlige vil være PET’s normale kontakt til kommunen, og det vil være op til denne at forestå videre formidling fra PET af f.eks. problematisk viden om medarbejdere til disses nærmeste foresatte / chefer. Ligeledes vil det være den ”Sikkerhedsansvarlige” der sammen med nærmeste leder/chef i princippet beslutter om ny viden medfører, at den pågældende ikke længere kan varetage den udløsende funktion.

 

Funktionen som kommunens ”Sikkerhedsansvarlige” foreslås som p.t. fastholdt hos Beredskabschefen. Kommunens sikkerhedsansvarlige kan uddelegere hele eller dele af det tilknyttede opgavesæt til betroet og godkendt medarbejder i egen organisation.

 

Der er 3 niveauerne for sikkerhedsgodkendelse: ”Fortroligt”, ”Hemmeligt” og ”ekstra Hemmeligt”.  Ved ”fortroligt” gennemføres et ”her og nu” check /  engangsundersøgelse af de pågældende personer og ikke yderligere ud over en registrering.

Ved de 2 øvrige niveauer vil personerne og deres nærmeste blive overvåget af PET.

 

PET anbefaler af medlemmer af kriseledelsen, krisestaben, støttefunktionen og administrative stab godkendes til ”Hemmeligt” grundet samarbejde og udveksling af informationer med fx Den Lokale Beredskabsstab og den Nationale Operative Stab.

 

Bestemmelserne omkring Sikkerhedsgodkendelser fremgår af Sikkerhedscirkulære nr. 204 af 7/12 2001.

 

Godkendelse af operativt personale

I forhold til godkendelse af operativt personale er PET’s holdning, at ved indsats i politisk eller økonomisk vigtige institutioner, bør det indsatte mandskab være sikkerhedsgodkendt.  PET bemærkede, at det kunne ske ved, at den aktuelle indsatsleder altid var sikkerhedsgodkendt, og dermed ansvarlig i forhold til indsat personel. Eksempler på sådanne institutioner er: Folketinget, Kongehusets ejendomme, ministerier, ambassader, Nationalbanken osv.

 

Sikkerhedsgodkendelse af personale på Alarm- og Vagtcentralen er relevant, idet alarmcentralen arbejder sammen og dermed udveksler information med de i kriser og ved større ulykker nedsatte stabe.

 

Niveauet for sikkerhedsgodkendelses i kommunens beredskab, som beskrives herunder, er godkendt af PET.

Vurdering af behovet for sikkerhedsgodkendelse er specielt rettet mod ledelse generelt, alarmcentralen, indsatsledelsen ved kriser, ulykker og katastrofer, samt kriseledelse og kriseorganisationen, som vil kunne samarbejde med politiets kommandostation, den lokale beredskabsstab, den Nationale Operative stab mfl.

 

Følgende af Københavns kommunes funktioner sikkerhedsgodkendes for deltagelse i kommunens beredskab:

 

·         Deltagere i Kriseledelsen

·         Deltagere i Krisestaben

·         Øvrige borgmestre

·         Øvrige direktører for forvaltninger og enheder

·         Stabschefer og Stabsansvarlige for de kommunale stabe (Den Administrative stab og Støttefunktion)

·         Medlemmer af Beredskabssamordning for Københavns Kommune

 


·        
Afdelingschefniveau i Københavns Brandvæsen

·         Områdelederniveau i Københavns Brandvæsen

·         Operationschefer, indsatschefer og indsatsledere

·         Personale på Alarm- og Vagtcentralen

 

 

Modellen for sikkerhedsgodkendelse medfører, at det er ledelsen af kommunens beredskab, der sikkerhedsgodkendes. Det påhviler derfor det nærmeste ledelsesniveau med sikkerhedsgodkendelse at vurdere under ansvar, hvilke informationer, der kan deles med medarbejdere uden sikkerhedsgodkendelse.

 

Modellen for sikkerhedsgodkendelse medfører, at indsatsledelsen på et skadested er ansvarlig for indsatsmandskabets observationer af klassificeret oplysninger på et skadested, f.eks. Kongehuset, Folketinget, Nationalbanken, Ambassader m.m.

 

Forvaltningslovens § 27 skal selvfølgelig iagttages af alle medarbejdere.

 

Modellen for sikkerhedsgodkendelse medfører at personer, der ikke opnår eller mister den nødvendige sikkerhedsgodkendelse ikke vil kunne indgå i kommunens beredskab. For personale i Københavns Brandvæsen, hvor der i stillingen stilles krav om sikkerhedsgodkendelse, kan en mistet sikkerhedsgodkendelse få ansættelsesretslige konsekvenser.


Claus Juhl                    Bjarne Winge

Beslutning

Beredskabskommissionens beslutning i mødet den 6. november 2012

Indstillingen forkastet.
Til top