Engelsksproget dagtilbud 0-6 år
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
- at der oprettes engelsksprogede tilbud i to klynger i henholdsvis Sydhavnen og Indre by/Østerbro, jf. økonomiafsnittet
Problemstilling
På baggrund af medlemsforslag stillet af Enhedslisten den 6. april 2016, blev det vedtaget, at Børne- og Ungdomsforvaltningen undersøger muligheden for at oprette rent engelsksprogede stuer i institutioner, der måtte ønske det. Udvalget besluttede, at det skulle indgå i undersøgelsen, at behovet for oprettelse af engelsksprogede stuer afdækkes, og at Europaskolen og International House Copenhagen eventuelt inddrages.
Løsning
Kommunale institutioner kan vælge engelsk som hovedsprog i hele eller dele af institutionen. Det kræver, at personalet har de tilstrækkelige sproglige forudsætninger til at bruge engelsk som arbejdssprog i forhold til børn og forældre, og at institutionen i øvrigt arbejder efter formålsbestemmelsen i dagtilbudsloven, dvs. den danske pædagogiske tradition. I et engelsksproget tilbud skal der således arbejdes i henhold til formålsbestemmelsen i dagtilbudsloven, sådan at tilbuddet bidrager til at børnene føler samhørighed med og bliver integreret i det danske samfund. Det betyder, at der skal være en åbenhed overfor f.eks. danske traditioner og danske værdier og børnene skal introduceres bredt til det danske samfund.
I bemærkningerne til dagtilbudsloven er det angivet at "Kommunalbestyrelsen kan se bort fra kravet om, at hovedsproget i dagtilbud er dansk, hvis den konkret skønner, at det ikke fører til integrationsmæssige problemer". Forvaltningen vurderer, at et engelsk tilbud på en eller to stuer i en institution ikke vil føre til integrationsmæssige problemer. Da der kun er tale om stuer og ikke hele institutioner, vil det danske sprog og de danske pædagogiske traditioner stadig være dominerende, og de udenlandske familier vil hver dag møde danske børn og deres familier.
Behov
Det er svært at pege præcist på, hvor stort behovet er for et engelsksproget tilbud, da der er tale om en relativt lille gruppe af familier, hvis konkrete behov kan variere.
Med etableringen af Europaskolen i København har udenlandske arbejdstagere fået bedre mulighed for at etablere sig med deres familier i kommunen. Samtidig ses en stigning i antallet af private storordninger, hvor hovedsproget er engelsk, og en stigning i antallet af internationale arbejdstagere, der benytter sig af ordningerne. Der er formodentlig også en andel af familierne, som allerede i dag benytter sig af de almene dagtilbud.
Der er usikkert, hvordan oprettelsen af tilbuddet vil påvirke efterspørgslen. Hvis forældre, der p.t. benytter sig af et privat tilbud, vælger at skifte til et kommunalt tilbud, vil der være tale om en øgning af efterspøgslen, hvilket kan skabe en kapacitetsudfordring. Hvis der kun bliver tale om, at forældrene skifter et kommunalt tilbud ud med et andet, vil der ikke opstå behov for yderligere udbygning.
International House Copenhagen har forhørt sig hos deres primære samarbejdspartnere om deres vurdering af behovet for et engelsksproget tilbud til de 0-6 årige. Overordnet er der flere, der peger på en høj efterspørgsel. Som det er nu, oplever de udenlandske arbejdstagere, at de private engelsksprogede daginstitutioner er den eneste mulighed for pasning. Mange ender dog med at fravælge de private institutioner - flere nævner at disse løsninger er dyre og ikke opleves som en relevant løsningsmodel, da de fleste udenlandske arbejdstagere, er her på ganske almindelige løn- og skattevilkår. Derfor vælger de fleste af dem en dansk daginstitution, og de er oftest glade for kvaliteten, men kede af at deres barn får en svær start på grund af udfordringer det danske sprog.
Opstart af engelsksprogede tilbud
Forvaltningen har været i dialog med to klynger, der ønsker at starte engelsksproget tilbud op i en eller flere af deres enheder. Den ene klynge er placeret i Sydhavnen i tilknytning til Europaskolen. Den anden er placeret i Indre by/Østerbro, hvor der er mange internationale skoletilbud.
Anvisning af pladser
Det er muligt at oprette ventelister til pladser på engelsksprogede stuer til familier med behov, ligesom det er muligt at gøre det til hele institutioner. Konceptet vil være det samme, som kendes fra de weekendåbne institutioner. Her kan familier med et dokumenteret behov, skrive deres børn op og har derefter fortrinsret til de weekendåbne pladser før andre uden behov.
Såfremt der ikke skal være et økonomisk tab for institutionen, forudsættes det, at pladserne fyldes op, det vil sige, at der ikke må være tomme pladser. Hvis pladserne ikke kan afsættes til et barn på den engelsksprogede venteliste, skal de fyldes op med et barn fra den almene venteliste.
Krav om dokumentation af behov, som kan give fortrinsret til en plads, kan være, at familierne kan fremvise en ansættelseskontrakt eller andet, der dokumenterer en midlertidig tilknytning til det danske arbejdsmarked.
Kommunikation
Forvaltningen vil sørge for, at tilbuddet offentliggøres på pladsanvisningens hjemmeside, ligesom tilbuddet skal beskrives udførligt på klyngernes hjemmeside. Forvaltningen vil desuden orientere forældrene på de internationale skoler og de store internationale arbejdspladser. Ligeledes skal relevante aktører (f.eks. internationalt jobcenter og International House) orienteres og videreformidle tilbuddet.
Økonomi
Udgiften til et vuggestue- og børnehavetilbud i de to klynger forventes at udgøre ca. 0,5 mio. kr. årligt. Pengene skal gå til kompetenceudvikling, materialer, kommunikation og udvikling af tilbuddet. Da der er tale om et mindre beløb, er det forudsat, at finansieringen afholdes via den forventede interne omstillingspulje i budget 2017. Forslaget om finansiering behandles således af udvalget i forbindelse med budgetudmøntningssagen for 2017 i november 2016.
Såfremt der er stor efterspørgsel og behov for flere tilbud, vil forvaltningen vende tilbage til BUU med forslag til udvidelse, herunder finansiering.
Videre proces
Hvis BUU beslutter etableringen af engelsksprogede tilbud i de to klynger, og der bevilliges midler i udmøntningssagen i november, vil forvaltningen igangsætte arbejdet. Børnene kan derfor indskrives i de to tilbud i foråret 2017.
Der vil blive lavet en evaluering af tilbuddet, med fokus på det faglige indhold og forældrenes tilfredshed samt efterspøgslen, som vil blive forelagt for BUU ultimo 2018.
Tobias Børner Stax/ Mette Seneca Kløve
Beslutning
Indstillingen blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, F, V og Ø.
Imod stemte 1 medlem: O.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Dansk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi er stærkt bekymret for, om engelsksprogede stuer er i stand til at leve op til dagtilbudsloven, sådan at børnene bliver en del af det danske samfund og møder åbenhed overfor danske traditioner og værdier".