Mødedato: 30.01.2008, kl. 16:00

Udmøntningsplan for reform på specialområdet 2008-2010

Se alle bilag

Udmøntningsplan for reform på specialområdet 2008-2010

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 30. januar 2008

 

 

3.      Udmøntningsplan for reform på specialområdet 2008-2010  J.nr. 2007-20504

 

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til udmøntningsplan for den samlede reform på specialområdet 2008-2010.

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.                  at udvalget godkender udmøntningsplanen for reformen på specialområdet 2008-2010

 

Problemstilling

Den 15. august 2007 behandlede udvalget budgetanalysen på området udsatte børn og unge. Budgetanalysen konkluderede, at hvis man for alvor vil nytænke området skal det gennemtænkes grundigt. Der er behov for yderligere delanalyser samt politiske diskussioner om, hvordan området optimalt kan indrettes. På den baggrund godkendte udvalget, at der iværksættes en samlet reform på specialområdet, hvor der over en 3-årig periode omprioriteres op til 10 % af den samlede budget ramme på specialområdet med henblik på at investere i tiltag, der sikrer bedre tilbud til børn og unge med særlige behov og at frekvensen af børn og unge, der udskilles fra almensystemet, ikke øges.

 

Løsning

Arbejdet med reformen på specialområdet er et samspil mellem omprioriteringer som en nødvendig forudsætning for investeringer i flere inkluderende tilbud og indsatser på almenområdet. Det betyder, at der i første år af reformperioden vil være meget fokus på etablering af omprioriteringsrum samt afdækning af behov og muligheder for udvikling af inkluderende indsatser – i tæt dialog samarbejde med fagfolk fra praksis.

 

I det andet år af reformperioden vil fokus være på implementering af indsatser, tilbud og modeller og et fortsat arbejde med etablering af prioriteringsrum. Det tredje og sidste år er fokus på fortsat implementering og konsolidering samt evaluering af effekter af tiltagene i reformen med henblik på kvalitetssikring og videre udvikling.   

 

Overblik over de store linjer i udmøntning af reformen er beskrevet i bilag 2.

 

Indhold i udmøntningen af specialreformen

De konkrete tiltag og indsatser er beskrevet i udmøntningsplanen (bilag 1). Udvalget vil løbende skulle tage stilling til forskellige konkrete beslutninger om indsatser og ændringer, der indgår i reformen. Tiltagene i udmøntningsplanen er organiseret i otte delspor:

1.      Inkluderende indsatser

2.      Struktur

3.      Ressourcetildeling

4.      Kørsel

5.      Udvidet samarbejde mellem SOF og BUF

6.      Analyser af bydækkende enheder

7.      Styring og visitation

8.      Ungdomstilbud

Specialreformens ambitionsniveau er højt. Dens succes afhænger af, hvor fleksibelt og åbent der tages imod de mange ideer, forslag og ændringer reformen vil komme til at indeholde. Nogle vil måske opleve at enkelte indsatser i reformen vil indeholde en direkte forringelse og det er derfor særdeles vigtigt at holde det overordnede mål for øje, nemlig at søge at sikre bedst mulig vilkår for børn og unge med behov i BUF.

 

< b style='mso-bidi-font-weight:normal'>Principper for udmøntning af reformen på specialområdet

Arbejdet med at sikre bedre tilbud til flere børn og unge inden for almenområdet er en omfattende og gennemgribende forandringsproces. Der findes kun i begrænset omfang evidensbaseret viden og forskning om, hvad der virker i forhold til inklusion af børn og unge med særlige behov. Til gengæld findes der rundt omkring i Børne- og Ungdomsforvaltningens skoler, institutioner og andre tilbud en lang række medarbejdere, der har praktisk erfaring med hvad der virker, og hvad der skal til for at skabe gode tilbud til børn og unge med særlige behov. 

 

Arbejdet med børn og unge med særlige behov er kendetegnet ved behov for en høj grad af tværfagligt samarbejde da der tit er behov at sætte ind på flere fronter for at kunne yde gode tilbud til børn og unge med særlige behov.

 

Konkrete tiltag og løsninger i udmøntningen af specialreformen skal derfor identificeres og udvikles

·        med udgangspunkt i eksisterende praksis og erfaringer og gennem involvering af praktikere fra området – pædagoger, lærere, psykologer mv.

·        med fokus på synergieffekter ved i tværfaglige indsatser

·        i samarbejde med relevante eksterne aktører på området – fx Socialforvaltning og Region Hovedstaden

·        med udgangspunkt i at hver enkelt indsats/omprioritering skal have fokus rettet mod at hjælpe, støtte og forbedre forhold for de enkelte børn og unge

 

Organisering og afrapportering

Arbejdet med udmøntning af reformen på specialområdet vil indgå som en del af Forandringsprogrammet i Børne- og Ungdomsforvaltningen, der vil varetage den overordnede koordinering, afrapportering, monitorering og styring af projektet. Organisering af arbejdet er beskrevet i bilag 3.

 

For at sikre, at indsatserne i reformen bliver tilstrækkeligt koordineret med Socialforvaltningen, etableres en arbejdsgruppe på tværs af de forvaltninger med fokus på de indsatser, der berører begge forvaltninger. Beslutninger, der berører begge forvaltninger, vil blive behandlet på fælles direktionsmøder.

 

Fremdriften i projektet vil blive afrapporteret til udvalget hvert halve år i form af status i forhold til de konkrete tiltag i udmøntningsplanen samt opgørelse af opfyldelsen af de overordnede målsætninger for reformen:

·        at op til 10 % af den samlede budgetramme på specialområdet omprioriteres

·        at frekvensen af børn og unge, der udskilles fra almenområdet ikke stiger i forhold til 2007

I forbindelse med de halvårlige afrapporteringer vil der blive lavet en særskilt opsamling i forhold til de indsatser, der berører begge forvaltninger.

Økonomi

Da omprioriteringerne i reformen først kan effektueres fra 2009 vil der i 2008 blive anvendt i alt 2,5 mio. kr. fra den udvidede ramme til specialundervisning til at investere i opstarten af reformen:

·        0,5 mio. kr. til projektleder for dem samlede reform (funktion 3.22.08)

·        1,5 mio. kr. til sags- og ledelsesinformationssystem (funktion 3.22.08)

·        0,5 mio. kr. til projektleder for udvikling af inkluderende indsatser (funktion 5.28)

 

 

VIDERE PROCES

-

 

 

Bilag

1.      Udmøntningsplan for reform på specialområdet 2008-2010

2.      Overblik over de store linjer og hovedaktiviteter i reformen på specialområdet

3.      Organisering af specialreformen

 

 

 

         Else Sommer                                  Lise Poulsen

 

 



 

Til top