B-sag: Forsøg med teknologiforståelse i folkeskolen
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at Børne- og Ungdomsudvalget godkender, at skolerne kan ansøge Undervisningsministeriet om deltagelse i forsøg med teknologiforståelse.
Problemstilling
Undervisningsministeriet har den 22. maj 2018 inviteret landets folkeskoler til at deltage i forsøg med teknologiforståelse. Forsøget har til formål at afprøve forskellige modeller for, hvordan teknologiforståelse kan styrkes, og skolerne kan således vælge at afprøve teknologiforståelse som selvstændigt fag og teknologi-forståelse integreret i fagene.
Af ministerens invitation fremgår, at deltagelse kræver en godkendelse i kommunalbestyrelsen, da skolerne skal have dispensation fra folkeskoleloven. Sagen forelægges BUU, idet det af den overordnede kompetencefordeling mellem Borgerrepræsentationen og Børne- og Ungdomsudvalget fremgår, at BUU bl.a. har beslutningskompetence inden for særlige indsats- og udviklingsområder.
Forsøget er en del af regeringens strategi for digital vækst, og skolerne får tilskud til deres deltagelse i forsøgsprogrammet med et fast beløb pr. skoleår. Midlerne til fordeling udgør i alt 21,7 mio. kr. fordelt på de deltagende skoler.
Skolerne støttes desuden fagligt i form af kapacitetsopbygning, praksisnære kompetenceudviklingsaktiviteter, undervisningsmateriale mv. med henblik på at kunne varetage undervisning i teknologiforståelse.
Forsøget igangsættes i august 2018 og afsluttes ultimo 2021 og bygger videre på forsøget med teknologiforståelse som valgfag fra 2017.
I alt kan 40-50 skoler fra hele landet deltage. Udvælgelsen af skoler til forsøget foretages af Styrelsen for IT og Læring og vil ske med henblik på at styrke evalueringen af forsøget.
Løsning
Det er Børne- og Ungdomsforvaltningen vurdering, at skolers deltagelse i forsøget vil være et positivt bidrag til kommunens arbejde med at fremme teknologiforståelse i skolen og den styrkede indsats med STEM-kompetencer, som bl.a. "Task force for bedre erhvervsvilkår i København" har anbefalet og anbefaler derfor, at udvalget godkender skolernes ansøgninger om deltagelse.
Forvaltningen vil i givet fald samle skolernes forsøgsansøgninger og fremsende ansøgningerne samlet til Undervisningsministeriet. På nuværende tidspunkt har et mindre antal skoler tilkendegivet deres interesse, og det er forvaltningens vurdering, at omkring 5 skoler ønsker at deltage i forsøget.
Økonomi
Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Undervisningsministeriet har oplyst, kommunen kan forvente at få svar på ansøgning ultimo august 2018. Forvaltningen vil orientere udvalget om ministeriets svar.
Tobias Børner Stax /Mette Seneca Kløve