Medlemsforslag om nationale test
(Stillet af Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten og Niko Grünfeld)
Motivering
Fredag d. 21. februar meldte et flertal af partierne i Folketinget ud, at de havde indgået en aftale om at gøre de nationale test frivillige for 4 ud af 5 danske skoler, indtil en ny test var udarbejdet. Men allerede tre dage efter – d. 24. februar – åbnede tilmeldingen til de nationale test, som så gennemføres fra d. 1. marts til 30. april.
Testene er fejlbehæftede, hvorfor det af ministeriets nedsatte evalueringsudvalg bestående af både lærere, skoleledere og førende forskere på området anbefalede at sætte testene helt i bero indtil en ny test er udarbejdet. Testene er altså ikke bedre end ingenting – de er værre end ingenting.
For snart et år siden – d. 9. maj 2019 – vedtog Borgerrepræsentationen at stoppe med at bruge de nationale test til at vurdere, om skoler skulle på faglig handleplan, og at man ikke ville lade resultater fra de nationale test danne grundlag for påtaler, krav eller sanktioner til den enkelte skole.
Der udestår endnu mange spørgsmål om Folketingets beslutning, men vi bør ikke lade tvivlen holde os fra at handle. Derfor bør det gøres klart for skolelederne, at de har Børne- og Ungdomsudvalgets opbakning til ikke at bruge de nationale test i år.
Beslutning
Medlemsforslaget blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 8 medlemmer: A, B, F, Ø og Niko Grünfeld (løsgænger).
1 medlem undlod at stemme: O.
Imod stemte 2 medlemmer: C og V.
Jens-Kristian Lütken (V) og Helle Bonnesen (C) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Venstre og Konservative anerkender ikke forslagets præmis om at de nationale test er ubrugelige - alt den stund 20 procent af skolerne fortsat er pålagt at bruge nationale test for at skabe et sammenligningsgrund. Venstre og Konservative er dog enige i at kvaliteten af testene skal øges, hvilket også er besluttet af partierne bag forliget omkring folkeskolen. Derudover så skal det være op til den enkelte skole at afgøre om testene skal bruges, da det er det, som er besluttet, jf. aftale blandt partierne bag folkeskoleforliget af 21. februar 2020".