Mødedato: 29.04.2020, kl. 08:30
Mødested: Microsoft Teams-møde

Fritidspædagogisk rammeaftale for KKFO'er

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til forslag til fritidspædagogisk rammeaftale i forbindelse med overgangen til KKFO, herunder at forslag til ændringer i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København sendes i høring.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at forslag til fritidspædagogisk rammeaftale (bilag 1) godkendes
  2. at forslag til ændringer i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København (bilag 2) sendes i høring i 4 uger

Problemstilling

Jævnfør budgetaftalen for 2020 skal fritidsstrukturen for 0.-3.klasse i Københavns Kommune omlægges, så alle fritidsinstitutioner fremadrettet reguleres under folkeskoleloven.  Ændringerne træder i kraft den 1. august 2020.

Partnerne bag budgetaftalen er enige om, at ”… de fritidspædagogiske principper fra dagtilbudsloven, som i dag kendetegner Københavns kommunale og selvejende fritidshjem, fremadrettet gælder alle fritidstilbud i København”.

Der er udarbejdet en fritidspædagogisk rammeaftale med forslag om ændring af styrelsesvedtægten for folkeskolen. Udvalget skal tage stilling til, om de foreslåede ændringer kan sendes i høring.

Løsning

Fritidspædagogisk rammeaftale

Forvaltningen har udarbejdet en rammeaftale, som beskriver en række fritidspædagogiske principper, styrkelse af forældreindflydelsen mv. (se bilag 1).

I forbindelse med omlægningen til KKFO er der nedsat en følgegruppe, som blandt andet har haft til opgave at komme med forslag til indholdet i den fritidspædagogiske rammeaftale. Rammeaftalen er udarbejdet på baggrund af drøftelserne i følgegruppen. Følgegruppen har endvidere ønsket at udtale sig om to punkter, som ligger ud over den fritidspædagogiske rammeaftale. Udtalelserne fremgår til sidst i indstillingen.

Alle forslag til tilføjelser i styrelsesvedtægten er mulige indenfor den nuværende lovgivning. Se bilag 3 for en oversigt over de foreslåede ændringer.

Fritidspædagogiske principper

I Københavns Kommune eksisterer der allerede pejlemærker for fritidsinstitutioner, der beskriver kendetegnene ved fritidspædagogikken. Der er ligeledes beskrevet mål for samarbejdet mellem fritidsinstitutioner og skoler i København i det, der hedder ’Stærkt samarbejde’.

Det foreslås, at de fritidspædagogiske principper i rammeaftalen indhegner fritidspædagogikken i København og bliver overligger for de eksisterende pejlemærker og mål på det fritidspædagogiske område. Principperne bliver således en del af rammen for den lokale beskrivelse og udfoldelse af kerneopgaven på den enkelte KKFO.

Det er aftalt i følgegruppen, at der i løbet af 2020 nedsættes en arbejdsgruppe med repræsentanter fra de faglige organisationer, som skal se på, om der er behov for justeringer i pejlemærkerne for fritidsinstitutioner.

Det foreslås derfor indført i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København, at de fritidspædagogiske principper for KKFO’erne er:

  • Tilbyde børn et fysisk, psykisk og æstetisk børnemiljø, som fremmer deres trivsel, sundhed, udvikling og læring.
  • Sikre at alle børn er en del af et stærkt og forpligtende børnefællesskab, hvor børnenes mulighed for selvbestemmelse kan udfolde sig.
  • Give børn mulighed for at indgå i tætte og gode relationer til professionelle voksne
  • Tage udgangspunkt i det brede læringssyn, hvor læring drejer sig om tilegnelse af viden, dannelse og færdigheder samt udvikling af sociale kompetencer, livslæring, leg og livsduelighed.

    Udgangspunktet er at, læring sker gennem leg, relationer, planlagte og spontane aktiviteter og ved at blive udfordret i en tryg ramme.

  • Sikre at børn, som er i en udsat position, mødes med passende udfordringer og positive forventninger i gode pædagogiske læringsmiljøer og i børnefællesskabet.
  • Sammen med skolen skabe en sammenhængende overgang mellem skolens undervisningsdel og fritidshjemmet, ligesom de sammen med børnehaverne skal skabe en god og tryg overgang fra børnehave til KKFO.

    Der følges op på den pædagogiske kvalitet i KKFO’erne i det årlige pædagogiske tilsyn, hvor der gennemføres observationer af praksis indenfor hver af de seks pejlemærker. Observationerne følges af dialog med ledere, medarbejdere og forældre, og de KKFO’er som har faglige udfordringer får udarbejdet en faglig handlingsplan. Der følges ligeledes op på den pædagogiske kvalitet gennem den løbende dialog i ledelsesstrengen.

    Alle KKFO’er skal udarbejde en Børnemiljøvurdering, hvor de beskriver, hvordan de kortlægger det fysiske, psykiske og æstetiske børnemiljø.

    Ligeledes skal alle skoler og KKFO udarbejde en samarbejdsaftale i regi af Stærkt samarbejde. Aftalen beskriver indhold og mål for samarbejdet om de fælles børn, og hvilke konkrete initiativer og aktiviteter der skal gennemføres. Aftalen skal fornyes hvert år.

     

    Styrket forældreindflydelse i KKFO’er

    Rammeaftalen beskriver forslag til et styrket forældrerådsarbejde, samt et styrket samarbejde mellem forældrerådet i KKFO’en og skolebestyrelsen.

    Det foreslås indført i styrelsesvedtægten for folkeskolen, at:

     

  • Der skal vælges et forældreråd på alle KKFO’er.
  • Hvis KKFO’en er delt på flere matrikler, har forældrene ret til at vælge en forældrerepræsentant til forældrerådet fra hver af de pågældende matrikler.
  • Forældrerådets kompetencer udvides til også at omfatte deltagelse ved ansættelse af medarbejdere i KKFO’en, samt valg af temaer til at fremme forældresamarbejdet.
  • En af forældrerepræsentanterne i skolebestyrelsen skal vælges blandt forældrene i KKFO’en af skolens forældrekreds.
  • Der skal afholdes et årlige møde mellem skolebestyrelsen og forældrerådet på KKFO.
  • Skolebestyrelsen skal udarbejde principper for samarbejdet mellem skole og KKFO.

Implementering af rammeaftalen

Som det fremgår af bilag 5, vil der op til og efter den 1. august 2020 blive tilrettelagt forskellige aktiviteter, som skal understøtte implementeringen af rammeaftalen. Der vil primært være tale om at sikre dialog om arbejdet med implementeringen i ledelsesstrengen, samt at gøre rammer, retningslinjer mv. er tilgængelige for skole- og KKFO lederne. Ligeledes er der tilbud om praksisnær support til etablering af TRIO og MED-samarbejdet til alle KKFO’er og skoler.

Følgegruppen har været særlig optaget af, hvordan tredelingen af budgettet kommer til at fungere i praksis. I styrelsesvedtægten er det beskrevet, at budgettet til skoler med KKFO udmeldes i 3 delrammer:

  • En til skolens almindelige undervisningsvirksomhed
  • En til KKFO'ens virksomhed
  • En til ufordelelige fællesudgifter primært af bygningsmæssig karakter

Delrammen til KKFO’ens virksomhed svarer til budgettet for fritidshjem.

Følgegruppens bekymring er, at det ikke er tydeligt for skolen og KKFO’en, hvordan budgettet fordeles, og hvordan driftsmidler kan overføres mellem rammerne. Dette kan føre til lokale uenigheder mellem skole og KKFO. Følgegruppen har ønsket, at der bliver udarbejdet en udførlig vejledning til dette samt konkrete eksempler på fordelingen og anvendelsen af midlerne.

Dette bliver indarbejdet i et bilag til den kommende budgetvejledning. Det særlige KKFO bilag vil blive forelagt BUU til orientering på aflæggerbordet i juni 2020. Det vil desuden indgå som et særligt opmærksomhedspunkt i implementeringen og blive taget op på de løbende netværks- og ledermøder.

Øvrige rettelser i styrelsesvedtægten

Bilag 7 om KKFO’er i styrelsesvedtægten for folkeskolen i København indeholder en mulighed for at udvide KKFO’er, sådan at de også kan rumme klubtilbud til børn fra 4. til 9. klasse. Med 1:1 organiseringen af fritidsområdet, er denne mulighed ikke længere relevant. Forvaltningen anbefaler, at BUU drøfter afskaffelsen af denne mulighed i forbindelse med drøftelsen af den kommende investeringscase på BUU mødet den 20. maj.

Udtalelse fra følgegruppen for omlægning til KKFO

Følgegruppen har ønsket at udtale sig til Børne- og Ungdomsudvalget:

 ”I forbindelse med den politiske behandling af omlægningen af fritidshjem til KKFO’er blev det understreget at tilbuddene vil have samme indhold for børnene og fortsat have selvstændigt budget og ledelse (fra BUU d. 9.10.2019). Følgegruppen gør opmærksom på, at det ikke gør sig gældende, når det gælder ledelse, idet der fremover kun vil være en leder af samtlige matrikler i KKFO’en. Der er således skabt en forventning, som ikke er i overensstemmelse med virkeligheden”.

Der er udarbejdet en oversigt over væsentlige forhold ift. ledelse og samarbejdsstrukturer ved overgangen til KKFO (bilag 5). Heraf fremgår også, hvad ledelsesopgaven for en selvejende institutionsleder i en fritidsinstitution er idag, og hvordan ledelsesopgaven fremover vil være i en KKFO-organisering. Her beskrives også, hvordan der i dag anvendes teamkoordinatorer i KKFO’er med flere matrikler, og hvilken ledelsesopgave, der fremover vil være på de enkelte matrikler i form af et delegeret ansvar for konkrete områder indenfor koordinering af pædagogik, skemaplanlægning og øvrig drift af den enkelte matrikel.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Hvis BUU godkender sagen sendes forslag til ændringer i styrelsesvedtægten for folkeskolen i høring i perioden fra den 4. maj til den 29. maj 2020. Høringsparter er: LFS, BUPL, SKK, KLF, KFO, Skole og forældre og samtlige skolebestyrelser.

BUU får styrelsesvedtægten inkl. høringssvar til godkendelse på udvalgsmødet den 17. juni 2020 med henblik på efterfølgende endelig behandling i BR.

Jævnfør bilag 5 vil skolerne og KKFO’erne blive orienteret om de formodede ændringer med forbehold for BR’s godkendelse umiddelbart efter BUU mødet den 17. juni 2020, så enhederne og forvaltningen kan forberede implementering efter den 1. august 2020.

Videre proces vedr. sammensætning af klynger

Forvaltningen har gennemgået alle klynger med udgangspunkt i de politisk vedtagne kriterier for bæredygtighed fra 2015. BUU blev den 11. marts 2020 orienteret om, at forvaltningen på baggrund af denne proces, vurderer at der ikke er anledning til at foretage ændringer i klyngernes sammensætning. Såfremt der bliver behov for at ændre på enkelte klyngers størrelse, vender forvaltningen tilbage efter sommer

 

Tobias Børner Stax                                                   Mette Seneca Kløve

Beslutning

Indstillingen blev godkendt i sin helhed efter afstemning med følgende resultat, idet a) høringsperioden forlænges frem til 6. juni 2020 og b) høringsparterne også omfatter samtlige forældrebestyrelser i de nuværende fritidshjem (samt forældreråd via klyngebestyrelserne):
 
For stemte 9 medlemmer: A, B, F, V, Ø og Niko Grünfeld (løsgænger).
Imod stemte: ingen.
2 medlemmer undlod at stemme: C og O.
 
Partierne har mulighed for at få medsendt eventuelle bemærkninger med høringen. Forvaltningen kvalificerer eventuelle konsekvenser heraf frem mod udvalgets behandling efter høringen.

Knud Holt Nielsen (Ø) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket Niko Grünfeld (løsgænger) tilsluttede sig: "Vi synes forslaget til ny rammeaftale for KKFO’er ligger for langt fra de principper udvalget vedtog for omlægningen efter indgåelsen af budgetaftalen. Den lokale forældreindflydelse risikerer at blive meget forringet i den model, der foreligger og det kan gøre vanskeligt at kunne leve op til målsætningen om, at de eksisterende og mangfoldige fritidstilbud skulle videreføres inden for den nye ramme. Vi er meget bekymrede for om den lokale ledelseskraft kan sikres tilstrækkeligt, såfremt der kun bliver tale om lokale teamledere. Vi er også bekymrede for, om der kan gennemføres en ordentlig inddragelsesproces i den aktuelle situation, hvor alle skoler og fritidsinstitutioner er udfordret af coronaindsatserne. Ideelt set burde hele omlægningen derfor være blevet udsat i et år i lyset af den aktuelle nationale krise".

Helle Bonnesen (C) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Konservative havde gerne set, at fritidsstukturen for 0.-3. klasse ikke var blevet omlagt".

Til top