Mødedato: 29.04.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

Svømning i åbent vand

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag til forsøg med svømmeundervisning i åbent vand i sommerhalvåret.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
  1. at udvalget drøfter forslag om forsøg med tilbud om svømning i åbent vand til elever i 6. klasse på to skoler

Problemstilling

Forslaget om forsøg med svømning i åbent vand er udarbejdet på baggrund af et medlemsforslag fra Enhedslisten (Ø) i Børne- og Ungdomsudvalget den 19.11.2014, se bilag 1 - tidligere politisk behandling.

Løsning

Børne- og Ungdomsforvaltningen har undersøgt mulighederne for at tilbyde svømmeundervisning i åbent vand.

I København bor mange borgere med meget kort afstand til havet, hvorfor kommunen satser på at udvikle det ”blå element” i Københavns Havn og i de nye bydele i Sydhavnen, Nordhavnen og ved Amager Strand med havnebade og vandsport.

I skolen undervises eleverne i svømning på 4. eller 5. klassetrin i de kommunale svømmehaller i sikre opvarmede omgivelser, så eleverne hurtigt opnår tryghed i at færdes i og ved vandet. For mange elever er overgangen fra svømning i de kendte trygge omgivelser i svømmehallen til svømning i havet imidlertid en stor overvindelse. Derfor vil et tilbud om svømning i åbent vand til skolebørn på 6. klassetrin være et godt supplement og kan fungere som en overbygning til den traditionelle svømmeundervisning.

Formålene med undervisningen er:

  1. At havsvømmeundervisningen bliver en kombination af: a. svømmeundervisning, b. undervisning i havbiologi med snorkel og dykkermaske, c. undervisning af sikkerhed ved havet, førstehjælp og kystlivredning.
  2. At undervisningen understøtter elevernes sociale og fysiske udvikling og giver dem en lyst til at lege og lave fysiske udfoldelse i vand.

Forvaltningen har været i dialog med Det Maritime Ungdomshus (DMU) omkring forslaget. Med sin beliggenhed direkte til havet og som nabo til Amager Strandpark er DMU en oplagt lokalitet til disse aktiviteter. DMU bakker om forslaget og ser gerne, at de får mulighed for at tilbyde svømmeundervisning i åbent vand. Forslaget vil ikke have konsekvenser for stedets øvrige aktiviteter, da forslaget fremlægges som en udvidelse af aktiviteterne.

Forsøg med svømning i åbent vand
For at generere viden om, hvorvidt svømning i åbent vand er et attraktivt tilbud for skolerne, foreslås det at iværsætte et pilotforsøg. Pilotforsøget kan bestå i, at to skoler deltager med hele deres 6. klasses årgang (ca. seks klasser, omkring 150 elever) i sommerhalvåret 2016. Efter en sæson - dvs. efter sommerhalvåret - kan der evalueres på forsøget med henblik på at afdække potentialet ved en udvidelse eller permanentliggørelse af tilbuddet.

Økonomi

Udgifterne til at iværksætte et forsøg med havsvømning i Det Maritime Ungdomshus, der kan tilbyde svømmeundervisning i åbent vand til skoleelever, udgør (2015 p/l):

Ansættelse af en havsvømmeinstruktør i 4 måneder

200.000 kr.

Vedligeholdelse af materialer våddragter mv.

15.000 kr. 

Drift til DMU – el, vand, varme mm.

10.000 kr.

Transport af elever

125.000 kr.

Indkøb af undervisningsmaterialer og grej til sikkerhed

70.000 kr.

I alt

420.000 kr.

Videre proces

Forslaget kan i givet fald indgå i de kommende budgetforhandlinger. Hvis forslaget finansieres her, vil forvaltningen iværksætte forsøget i sommerhalvåret 2016, og BUU vil efterfølgende få forelagt en evaluering af forsøget.


Else Sommer           /Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingen blev drøftet.
Til top