Høring om forslag til behov, mål og krav til kompetencer i forbindelse med ny aftale vedr. højnelse af mad- og måltidskulturen
Udvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar om ny aftale vedr. højnelse af mad- og måltidskulturen i Københavns Kommune.
Indstilling og beslutning
- at udvalget godkender indstillingen som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget om ”Forslag til behov, mål og krav til kompetencer i forbindelse med ny aftale vedr. højnelse af mad- og måltidskulturen i Københavns Kommune”
Problemstilling
Økonomiudvalget har på sit møde den 17.3.2015 vedtaget at sende forslag til behov, mål og krav til kompetencer i forbindelse med den kommende aftale i høring i fagudvalgene forud for endelig behandling i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen, se bilag 1 Tidligere politisk behandling - høringsmateriale.
Løsning
Børne- og Ungdomsforvaltningen mener overordnet, at det er gode og relevante mål og leverancer, der lægges op til i en ny aftale på mad- og måltidsområdet - både på børne- og ungeområdet og for Københavns Kommune generelt.
I aftalen er der lagt stor vægt på brugerinvolvering og at leverancer fremover skal være med udgangspunkt i institutioner og skolers behov. Forvaltningen hæfter sig desuden ved den øgede indsats for udsatte grupper, der hænger godt sammen med udvalgets fokus på tidlig indsats for udsatte børn mv.
Aftalens betydning for madområdet i BUF
I Børne- og Ungdomsforvaltningen serveres dagligt op til 37.000 måltider i alt i daginstitutioner og skoler.
Den Erhvervsdrivende fond Københavns Madhus løser i dag, på baggrund af en 3-årig samarbejdsaftale, en række opgaver for forvaltningerne. For BUF drejer det sig om ’køkkenløft’ på daginstitutioner og skoler, implementering af økologimål samt rådgivning, kompetenceudvikling og bistand til rekruttering.
Derfor har det stor betydning, hvad den nye aftale indeholder, da den danner ramme om arbejdet med mad og måltider i hele BUF.
De beskrevne ’behov, mål og krav til kompetencer’, der skal danne grundlag for en ny aftale, vedrører specifikke BUF-behov på følgende områder:
- Behov for at børn og unge opnår handlekompetencer i forhold til mad og måltider
- Behov for at fremme praktisk forståelse for madproduktion og produktion af egne råvarer
- Behov for at skabe sammenhæng mellem hverdag, miljø og bæredygtighed ved blandt andet at højne jord-til-bord forståelsen blandt børn og unge
- Behov for udvikling af den pædagogiske formidling af mad og måltider
- Rådgivning i forhold til kommunens indkøbsaftaler for fødevarer
- Behov for at fremme lighed i sundhed og højne bevidstheden omkring sundhed og ernæring hos udsatte målgrupper
Samtlige områder prioriteres i forvejen i arbejdet med mad og måltider i BUF, og forslaget til aftale ligger således i forlængelse af den strategi, der allerede arbejdes efter i BUF samt de behov, forvaltningen ønsker at understøtte.
Udover at samarbejdsaftalen udløber, er der samtidig vedtaget et nyt udbudsdirektiv, hvorfor det skal vurderes, hvorvidt opgaven skal i udbud. Når Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen efter udvalgshøringen får forelagt indstillingen om forslag til fremtidige mål og leverancer på mad- og måltidsområdet bliver der samtidig forelagt en juridisk vurdering af processen for indgåelse af ny aftale om mad- og måltidskultur.
Økonomi
Videre proces
Herefter udarbejdes i perioden august 2015 – maj 2016 ny aftale i samarbejde med repræsentanter fra relevante forvaltninger.
Else Sommer /Camilla Niebuhr