Høring om Kommuneplan 2015
Indstilling og beslutning
- at indstillingen godkendes som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget om forslag til Kommuneplan 15 - Den sammenhængende by
Problemstilling
Økonomiudvalget har på sit møde den 17. marts 2015 besluttet at sende forslag til Kommuneplan 15 i høring i fagudvalgene, jf. bilag 1.
Løsning
I en stadig tættere bebygget by med 100.000 nye indbyggere i 2027 sætter forslag til kommuneplan fokus på samlokalisering og nytænkning af kommunens services. Her fremhæves folkeskolen som lokalområdets omdrejningspunkt, som Borgerrepræsentationen har tiltrådt med Kapacitetsanalysen den 18. september 2014. Det fremgår således, at:
'...københavnerne skal kunne udnytte arealer og bygninger mere fleksibelt til flere funktioner. Det kan eksempelvis bidrage til at understøtte, at folkeskolen får en stærkere rolle i lokalsamfundet som stedet med plads til bibliotek, idræt og leg. På den måde kan vi med nye bæredygtige løsninger imødegå et eventuelt fremtidigt pres på arealer og samtidig bidrage til et mindre forbrug af ressourcer. Nytænkning af funktioner skal kombineres med en løbende kvalitetsudvikling i den kommunale service.' (side 9).
Der er i kommuneplansforslaget ikke det samme fokus på dagtilbuddenes betydning i lokalområdet, herunder fritidstilbuddene, der etableres med gennemførelsen af fremtidens fritidsstruktur. BUF foreslår, at muligheden for at tænke multifunktionelt både i forhold til bygninger og udearealer på dagtilbudsområdet indgår tydeligere i kommuneplansforslaget bl.a. i afsnittet 'Kvalitet i byen'.
Flere indbyggere i byen betyder også, at der vil komme flere brugere af byens grønne områder og kultur- og fritidsfaciliteter, og at flere mennesker vil bruge byen i det daglige. Samtidig med den intensiverede brug skal byen også kunne håndtere følgerne af klimaforandringer. I forhold til hovedtemaet 'Grøn boligby' skal BUF fremhæve bestræbelserne på, at skoler og daginstitutioner opføres, ombygges og drives bæredygtigt, blandt andet i form af etablering af grønne skolegårde og legepladser, der er tilgængelige for lokalsamfundet efter skole- og lukketid herunder åbne skolegårdsprojekter, der sker i samarbejde med TMF og øvrige relevante aktører i lokalområdet. Gennem undervisning og aktiviteter bestræber BUF sig desuden på, at børnene allerede tidligt lærer at arbejde med udfordringer, problemstillinger og løsninger om bæredygtighed – blandt andet i konkrete tilbud som Energi- og vandværkstedet, Københavns Naturskoler mv. BUF foreslår, at udviklingen af grønne arealer og klimasikringsprojekter i forbindelse med etablering af skoler og daginstitutioner samt nye og fortsat udvikling af de eksisterende tilbud indgår i kommuneplansforslaget i afsnittet 'Grøn boligby'.
Forslag til kommuneplan 2015 åbner op for en strategisk placering af nye folkeskoler og dagtilbud i de dele af byen, der ønskes udviklet. I den forbindelse skal der bl.a. være en fortsat opmærksomhed på en god sammenhæng med etablering af sikre skoleveje og trafikale forhold for børn og forældre i bydelen.
Realisering af visionerne i Kommuneplan 2015
Det kræver politisk vilje fra alle sider at realisere kommuneplansforslagets intentioner om en øget strategisk tilgang til den fysiske udvikling af kommunal service og sammenhæng i byen. BUF vil bidrage til dette ved at fortsætte og udvikle det tætte samarbejde med de øvrige forvaltninger omkring etablering af multifunktionelle skole- og dagtilbudsbyggerier, der kan tilbyde mere til lokalområdets beboere. Intentionerne om mere blandede boligområder kan desuden medføre behov for øgede anlægsinvesteringer i skoler og dagtilbud i de dele af byen, hvor intentionerne om en mere blandet boligmasse realiseres.
Det må endvidere bemærkes, at driftsudgifterne herved vil kunne blive højere, hvorfor målet kun kan nås, hvis der afsættes midler til dette og tænkes i nye effektive løsninger.
Økonomi
Videre proces
Else Sommer /Sti Andreas Garde