Mødedato: 29.04.2015, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Afrapportering vedr. urolige byområder 2. halvår 2014

Se alle bilag
Børne – og Ungdomsudvalget skal tage stilling til den halvårlige afrapportering, udarbejdet af SSP København, over områder i København, der i løbet af 2. halvår af 2014 har været præget af uroligheder, samt forslag til fremtidig politisk behandling.

Indstilling og beslutning

Børne – og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager afrapportering af urolige byområder for 2. halvår af 2014 til efterretning
  2. at SSP-afrapporteringerne fremover fremlægges til udvalget under sager til efterretning (aflæggerbordet) 

Problemstilling

SSP København er et samarbejde mellem Socialforvaltningen, Børne- og Ungdomsforvaltningen, Kultur- og Fritidsforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Kriminalforsorgen samt Københavns Politi. SSP – sekretariatet udarbejder to gange årligt en afrapportering om byens urolige områder.

I denne sag fremlægges en status for urolige områder for 2. halvår af 2014 samt forslag til udvalgets behandling af SSP-afrapporteringen fremover.

Løsning

Samlet set vurderer SSP sekretariatet, at uro skabt af grupper af unge har været på et normalt niveau i 2. halvår 2014 - Københavns størrelse og ungesammensætning taget i betragtning.

I syv tilfælde har grupper af unge under 18 år skabt uro. Uroen fordeler sig i fem forskellige bydele: Tingbjerg, Brønshøj/Husum, Ydre Nørrebro samt Amager Øst og Vest.

I tre tilfælde har grupper været i konflikt med institutioner, kulturtilbud etc. i nærmiljøet, herunder utryghedsskabende adfærd, trusler og hærværk. I ét tilfælde er uroen blandt unge mv. opstået på baggrund af, at en ung mand afgår ved døden ved et trafikdrab. I ét tilfælde har uroen blandt de unge under 18 år haft sammenhæng med, at over 18-årige er meget utryghedsskabende på gadeplan i området. Og i et tilfælde har der været flere ildspåsættelser i samme område inden for en afgrænset periode.

I forhold til grupper af over 18-årige har der været fire hændelser fordelt i fire bydele: Indre Nørrebro, Brønshøj/Husum Amager Øst og Vest.

I tre tilfælde har grupper været i konflikt med og/eller lavet hærværk mod institutioner og chikaneret borgere. I ét tilfælde udspringer uroen fra en gruppe af voksne, der skaber utryghed, chikanerer næromgivelserne og skaber stor utryghed blandt unge under 18 år, institutioner og borgere generelt.

I modsætning til 1. halvår – både set i forhold til under og over 18-årige - har der i 2. halvår af 2014 ikke været interne konflikter mellem grupper af unge i perioden, der har skabt større uro. I alle tre tilfælde har uroen ikke spredt sig til andre bydele, og den konkret uro er bragt til ophør af myndighederne.

I tre tilfælde har akutberedskabet været aktiveret. Dette er på niveau med 1. halvår af 2014. I ét tilfælde havde handleplanen til formål at hjælpe og støtte involverede familier i forbindelse med et trafikdrab, hvor en ung mistede livet. I ét tilfælde forebyggede en handleplan uro i forhold til en demonstration. Og i ét tilfælde har handleplanen til formål at skærme unge under 18 år fra kriminalitet begået af over 18-årige. Sidstnævnte handleplan er forlænget ind i 2015 og vurderes løbende af den lokale ledergruppe.

Orientering af de politiske udvalg om SSP afrapporteringerne
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede på sit møde d. 5. december 2012, at SSPs afrapportering af urolige områder skulle have følgende form: 
  • en årlig status med deltagelse af sekretariatschefen for SSP 
  • en halvårlig status til efterretning (B – sag) 
  • evt. ad hoc mundtlig orientering ved sekretariatschefen for SSP

Ligeledes blev det besluttet, at Socialforvaltningen, Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen hver især sørger for at orientere det politiske niveau. 

De halvårlige afrapporteringer forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i en samling af sager til orientering og Socialudvalget forelægges afrapporteringerne som en del af den løbende ledelsesinformation.

Det foreslås, at Børne- og Ungdomsudvalget fremover modtager de halvårlige SSP-afrapporteringer under sager til efterretning (aflæggerbordet). Hvis der opstår ekstraordinære situationer i byen, vil udvalget blive orienteret om situationen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Såfremt 2. at-punkt i indstillingen vedtages, vil Børne- og Ungdomsudvalget fremover modtage de halvårlige SSP-afrapporteringer under sager til efterretning (aflæggerbordet).


        Else Sommer     /Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.
Til top