Hotspot Nørrebro. Effektrapport forår 2013 - FÆLLESINDSTILLING BIF, SOF, BUF
Indstilling og beslutning
Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen, Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller, at Beskæftigelses- og Integrationsudvalget, Socialudvalget og Børne- og Ungdomsudvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,
- at Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen tager den årlige afrapportering af effektmål for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro til efterretning
Problemstilling
Borgerrepræsentationen vedtog d. 16. juni 2010 (BR 16.06.10, punkt 43) at etablere Hotspot i distrikt 8 (Indre Nørrebro) og i distrikt 12 (Ydre Nørrebro) på baggrund af Tryghedsindekset 2010. Rammeprogram for Hotspot Ydre og Indre Nørrebro blev tiltrådt af Borgerrepræsentationen d. 10. februar 2011 (BR 10.02.11, punkt 16). Den politiske styregruppe for Hotspot Ydre og Indre Nørrebro er ejer af Hotspotprogrammerne, og består af Socialborgmesteren, Børne- og Ungdomsborgmesteren og Beskæftigelses- og Integrationsborgmesteren. Borgerrepræsentationen skal én gang årligt, medio i året, forelægges status for fremdriften i indsatsen.
Borgerrepræsentationen forelægges hermed afrapportering af effektmål for sidste halvår af 2012 og forår 2013 for hhv. Hotspot Indre og Ydre Nørrebro (bilag A og B). Status på indsatser i 2012 og præsentation af igangsatte indsatser i 2013 foreligger i bilag C og D. Derudover foreligger handlingsplanerne for Hotspot Ydre og Indre Nørrebro 2013 som bilag E og F.
Hotspot Ydre og Indre Nørrebro er midlertidige områdebaserede indsatser, som skal skabe varige effekter ud fra Hotspot rammeprogrammets tre overordnede indsatsområder:
Hotspot udpeger de væsentligste områdespecifikke udfordringer og igangsætter og støtter initiativer, som bidrager til at løfte nogle af kerneproblemerne i områderne.
Løsning
Trods udfordringer med bandekriminalitet, går det overordnet set i den rigtige retning på Nørrebro. Status på effektmålene for Hotspot rammeprogrammerne Indre og Ydre Nørrebro i foråret 2013 er, at begge områder er inde i en positiv udvikling. Tryghedsindekset 2013, der er den overordnede effektindikator, påviser en signifikant positiv udvikling på Indre og Ydre Nørrebro sammenlignet med udgangspunktet i 2011. I begyndelsen af 2013 har beboerne på Nørrebro været vidner til en eskalering i bandekonflikten. Tryghedsindeks 2013 er en årsopgørelse for 2012, hvorfor datagrundlaget hovedsageligt dækker perioden forud for den fornyede uro i bandemiljøet[1] .
På en række af de øvrige effektindikatorer ses en positiv udvikling, idet der på Indre Nørrebro er færre anmeldelser til politiet, flere unge i klubtilbud og færre borgere, som oplever chikane. På Ydre Nørrebro er der ligeledes færre anmeldelser til politiet, flere unge i klubtilbud, færre unge med bekymrende fravær i skolerne og en lavere trusselsvurdering fra Københavns Politi. Effektindikatorerne viser dog også, at der fortsat er udfordringer, idet trusselsvurderingen for Indre Nørrebro er steget siden sidste måling i efteråret 2012 som følge af den fornyede uro i bandemiljøet.
Hotspot har med Handlingsplanerne 2013 udpeget de væsentligste områdespecifikke brændpunkter på Indre Nørrebro ved Folkets Park og Blågårdskvarteret og på Ydre Nørrebro i Mjølnerparken og på KTK-grunden. Hotspot vurderer, at den målrettede indsats i brændpunkterne vil bidrage til en fortsat fremgang i de overordnede effektmål for Indre og Ydre Nørrebro frem mod udgangen af 2013.
På Indre Nørrebro er der desuden afsat midler til områdefornyelse. Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter har givet tilsagn om reservation af 7.000.000 kr. til en områdefornyelse i Blågårdskvarteret og 8.000.000 kr. til en områdefornyelse i Rantzausgadekvarteret. Københavns Kommunen har afsat 30.000.000 kr. i Investeringspakke 2013 (overførelsessagen) til de to områdefornyelser. Kvarterplanen fremlægges til politisk godkendelse i Borgerrepræsentationen og i Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter inden sommeren 2014.
Udvikling i Tryghedsindekset
Tryghedsindekset 2013 viser en tydelig fremgang for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro, sammenlignet med 2011[2] (bilag A og B). På Indre Nørrebro viser Tryghedsindeks 2013, at der er en signifikant positiv udvikling siden baseline i 2011, hvor det faldt fra markant indsatsbehov i 2011 til intensiveret indsatsbehov i 2012. I 2013 befinder Indre Nørrebro sig fortsat i kategorien intensiveret indsatsbehov. På Ydre Nørrebro er der tale om en signifikant positiv udvikling siden 2012 og startmålingen i 2011. Området er rykket fra kategorien markant indsatsbehov i 2012 til kategorien intensiveret indsatsbehov i 2013.
Tryghedsindekset er sammensat af to datakilder: Politiets opgørelse over anmeldelser (Anmeldelsesindekset), og en spørgeskemaundersøgelse (spørgeskemaindekset) med deltagelse af ca. 8000 borgere i København. Den positive udvikling på Tryghedsindekset for de to Hotspotområder skyldes primært et fald på Anmeldelsesindekset, hvilket betyder et fald i antallet af politianmeldelser i de to områder. Beboerne på Ydre Nørrebro tilkendegiver også, at de er udsat for og oplever mindre kriminalitet i det såkaldte spørgeskemaindeks i perioden 2011-2013. Faldet er dog ikke stort nok til at være statistisk signifikant, men indikerer, at beboerne i mindre grad angiver, at de er udsatte for og oplever kriminalitet som et problem i nabolaget sammenlignet med 2011.
Trods den positive udvikling viser Tryghedsindekset, at de to Hotspot områder fortsat har størst behov for tryghedsskabende indsatser på Nørrebro. Både når det gælder beboernes udsathed for og oplevelse af kriminalitet som et nabolagsproblem samt antallet af anmeldelser til politiet.
Udvikling i øvrige effektmål
De øvrige effektmål viser ligesom Tryghedsindekset, at der er en positiv udvikling på Indre og Ydre Nørrebro siden sidste måling (bilag A og B). Effektmålene indikerer udviklingen inden for de tre overordnede indsatsområder i Hotspot rammeprogrammerne.
For Indre Nørrebro viser effektmålene en positiv udvikling i perioden fra efterår 2012 til forår 2013:
Antallet af anmeldelser falder fra 203 anmeldelser pr. 1000 indbyggere i 2012 til 173 anmeldelser pr. 1000 indbyggere i 2013.
Andelen af unge på Indre Nørrebro – der af politiet er indberettet til Socialforvaltningen – og som er i kommunalt klubtilbud, stiger fra 41,3% i 2012 til 48,8% i 2013.
Beboerne på Indre Nørrebro, som angiver, at de har været udsatte for chikane og oplever chikane som et nabolagsproblem, er faldet fra ordinært indsatsbehov i 2012 til reduceret indsatsbehov i 2013.
Generelt tegner der sig et billede af en stigende sikkerhed for beboerne på Indre Nørrebro. Dette ses bl.a. i faldet i anmeldelser i perioden fra 2012 til 2013 – som primært skyldes et fald i antallet af anmeldelser inden for hærværk, tyveri og narkotika – og at færre beboere oplever chikane i området. Derudover ses der, i perioden fra efteråret 2012 til foråret 2013 på Indre Nørrebro, en stigning i andelen af unge, der er indberettet til Socialforvaltningen, og som er i kommunalt klubtilbud. Det indikerer, at det på Indre Nørrebro er lykkedes at få styrket det koordinerende samarbejde omkring de uroskabende unge, således at de fastholdes inden for nogle institutionelle rammer, hvor det er muligt at arbejde med deres videre udvikling.
For Indre Nørrebro viser effektmålene dog også en negativ udvikling i perioden fra efterår 2012 til forår 2013:
Politiets trusselsvurdering stiger fra 4,52 i efteråret 2012 til 20,0 i foråret 2013. [3]
Trusselsvurderingen på Indre Nørrebro udvikler sig negativt fra efteråret 2012 til foråret 2013. Det kan primært tilskrives bandekonflikten og politiets massive tilstedeværelse på Indre Nørrebro i 1. kvartal af 2013. Hotspot samarbejder med Københavns Politi, Sikker By og SSP om realiseringen af ”Tryghedsplan Indre Nørrebro” inden for rammerne af ”Partnerskabsaftalen for et trygt Indre Nørrebro”, og indgår i det intensive arbejde med at stække bandernes indflydelse og begrænse rekrutteringen til bandemiljøet.
For Ydre Nørrebro viser effektmålene en positiv udvikling i perioden fra efterår 2012 til forår 2013:
Antallet af anmeldelser falder fra 145 anmeldelser pr. 1000 indbyggere i 2012 til 126 anmeldelser pr. 1000 indbyggere i 2013.
Andelen af unge på Ydre Nørrebro – der af politiet er indberettet til Socialforvaltningen – og som er i kommunalt klubtilbud stiger, fra 22,1 % i efteråret 2012 til 49,1 % i foråret 2013.
Andelen af unge med bekymrende fravær i skolen falder fra 1,9 % i 2012 til 1,1 % i 2013.
Politiets trusselsvurdering falder fra 5,24 i efteråret 2012 til 3,3 i foråret 2013.
På Ydre Nørrebro indikerer effektmålene en stigende sikkerhed for beboerne i området. Antallet af anmeldelser er faldet, og samtidig er politiets trusselsvurdering forbedret. På Ydre Nørrebro ses en stigning i antallet af unge, der af politiet er indberettet til Socialforvaltningen, som er tilknyttet en klub[4] . Samtidig er der et fald i andelen af unge med bekymrende fravær i skolen. Det kan ses som en indikation på, at det er lykkedes at understøtte de uroskabende unges tilknytning til områdets klubber og skoler.
For både Indre og Ydre Nørrebro ses, at andelen af unge mellem 15 og 24 år, som ikke er i uddannelse eller beskæftigelse, er steget fra baseline i 2011 til efteråret 2012. For Ydre Nørrebro er andelen steget fra 12 til 21 %, mens andelen på Indre Nørrebro er steget fra 15 til 23 %. Stigningen viser sig først og fremmest hos familieforsørgede unge, og en undersøgelse af Center for Alternativ Samfundsanalyse (CASA) peger på, at andelen er på niveau med gennemsnittet i København.
Hotspot fik iværksat undersøgelsen af CASA for at belyse uddannelses- og beskæftigelsestilbud for udsatte unge mellem 15 og 24 år på Indre og Ydre Nørrebro. Undersøgelsen viser, at andelen af unge uden registreret indkomst (hverken ordinær indkomst, SU eller anden offentlig overførsel) ikke er større på Indre og Ydre Nørrebro end for København generelt. Trods en observeret stigning på Indre og Ydre Nørrebro tyder undersøgelsens resultat derfor på, at andelen ikke er større end for København generelt.
Hotspot Handleplaner 2013
Hotspot har i 2013 sat fokus på udfordringerne med rekruttering til bandemiljøet, det kriminalpræventive samarbejde på Nørrebro og involvering af civilsamfundet for at skabe øget tryghed og mindre kriminalitet. Hotspot har fokus på at skabe fælles fodslag på tværs af myndigheder for at sikre målrettet handling og fremdrift i et forpligtende samarbejde i brændpunkterne mellem kommune, politi, SSP, boligselskaber, erhvervsdrivende og borgere.
På Ydre Nørrebro er der i et samarbejde mellem BIF, BUF og SOF sat særligt fokus på en gruppe af unge 18+ med tilknytning i og omkring Mjølnerparken med en målrettet beskæftigelses- og uddannelsesindsats, herunder fokus på brobygning for unge fra den nu lukkede klub Hakuna Matata. Hotspot Ydre Nørrebro, Københavns Politi og SSP vil yderligere styrke samarbejdet om en målrettet indsats over for 18+ målgruppen i Mjølnerparken, samt sikre en fælles kommunikation og dialog med borgerne.
Hotspot Indre og Ydre Nørrebro har i 2013 fokus på at forberede unge primært i alderen 13-15 år til fritidsjob. Formålet med denne tidlige indsats er at få de unge videre i ordinært fritidsjob og øge de unges sandsynlighed for senere at opnå uddannelse og beskæftigelse. Det lokale erhvervsliv involveres for at styrke unges muligheder for fremtidige fritidsjob.
Hotspot vil fortsat fokusere på udviklingen i andelen af unge uden job og uddannelse, herunder behovet for udbygning af det tværgående samarbejde mellem UU-vejledere, beskæftigelseskonsulenter og klubmedarbejdere i samarbejde med Børne- og Ungdomsforvaltningen, Socialforvaltningen og Beskæftigelses- og Integrationsforvaltningen. Hotspot Indre og Ydre Nørrebro har som en del af Handleplan 2013 iværksat et strategiarbejde med fokus på fælles mål og retning, klar rollefordeling og fælles kodeks, herunder indberetningspraksis af kriminelle og kriminalitetstruede unge.
[1] Tryghedsindeksets to datakilder baserer sig på registrerede politianmeldelser for perioden 01.01.12-31.12.12 samt en spørgeskemaundersøgelse foretaget af Danmarks Statistik I perioden 21.11.12-26.02.13.
[2] Tryghedsindekset måler på en række forskellige former for kriminalitet og registrerer, hvad beboerne har været udsatte for, hvordan beboerne vurderer områdets kriminalitet, og hvor mange anmeldelser, der har været til politiet i området. Tryghedsindekset opgøres i fem handlingsanvisende kategorier, som angiver i hvor høj grad, der er behov for en tryghedsskabende indsats i det pågældende område. De fem kategorier opdelt efter behov er: markant, intensiveret, ordinær, reduceret og minimal. For yderligere forklaring se: www.kk.dk/tryghedsindeks.
[3] Politiets trusselsvurderinger beregnes som summen af sager fra Tryghedsindekset og sager beriget med ”bandekriminalitet” divideret med områdets beboerantal*100. Antallet af sager beriget med ”bandekriminalitet” er følsomme over for politiets indsats og fokus i området.
[4] Det skal bemærkes, at klubben ’First Floor’ i 2013 nu registrerer sine brugere, hvilket kan være en medvirkede årsag til stigningen.
Økonomi
Videre proces
Afrapportering af effektmål for Hotspot Indre og Ydre Nørrebro, status på handlingsplaner 2012 og introduktion til handlingsplaner 2013 forelægges Beskæftigelses- og Integrationsudvalget d. 19.08.13, Børne- og Ungdomsudvalget d. 28.08.13 og Socialudvalget d. 04.09.13. Herefter forelægges indstillingen Økonomiudvalget d. 24.09.13 og Borgerrepræsentationen d. 10.10.13.
Afrapporteringen af effektmålene sendes til Nørrebro Lokaludvalg, Københavns Politi, SSP og LBR første kreds til orientering.