B-sag: Annoncering og kvalitetsudvikling af den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse (STU)
Indstilling og beslutning
- at udvalget tager til efterretning, at der opstartes forløb med de kommunale STU-tilbud og LAVUK med henblik på højere effektivitet og kvalitet i tilbuddene
Problemstilling
På mødet den 27.2.2013 (2012-116521) godkendte Børne- og Ungdomsudvalget forslag til proces og initiativer for at højne kvaliteten af den særligt tilrettelagte ungdomsuddannelse. En del af denne proces var, at der skulle ske en annoncering af de ikke-kommunale STU-tilbud i kategori 1, 2 og 4. Efter en omfattende vurderingsproces er der den 5.3.2014 indgået kontrakt med de leverandører, der opfylder de kvalitative og økonomiske kriterier bedst muligt. En oversigt over leverandører - kommunale og ikke-kommunale - fremgår af bilag 1.
Løsning
I forbindelse med annonceringen er der stillet skærpede krav til leverandørerne af STU om kvalitet og indhold i tilbuddene til de unge, fx:
- At den enkelte unges udbytte af STU´en kommer mere i fokus, og at der mere konsekvent følges op på om målene nås
- At leverandørerne arbejder med sikre, at der etableres et lokalt forankret ungdomsmiljø, som styrker de unges sociale netværk
- Øget fokus på at leverandørerne arbejder målrettet med at sikre et højt fremmøde.
- Leverandører underlægges et årligt kvalitetstilsyn, bl.a. med henblik på at sikre, at der er sammenhæng med de unges uddannelsesplaner
- Mere fokus på praktik, som er rettet mod et aktivt voksenliv
- Øget fokus på hvordan STU-tilbuddene kan understøtte at de unge har et aktivt fritidsliv.
Forvaltningen arbejder nu tæt sammen med leverandørerne for at sikre, at de nye kontrakter bliver implementeret bedst muligt og at alle de kvalitetsløft, der ligger i de nye aftaler, bliver udmøntet. I løbet af efteråret 2014 indfører forvaltningen også et systematisk kvalitetstilsyn med STU-tilbuddene.
Der er brug for at sikre, at de krav til kvalitet og indhold, der fra 1. april 2014 er gældende for de private tilbud, også er gældende hos de 2 kommunale STU-tilbud og LAVUK, så serviceniveauet i STU er ensartet for alle unge. Forvaltningen vil derfor gå i dialog med de 2 kommunale STU-tilbud og LAVUK om, hvordan de opfylder de nye krav til kvalitet og indhold i deres tilbud med fokus på deres specifikke målgruppe. Derudover vil de kommunale tilbud og LAVUK ligesom de private tilbud, i løbet af efteråret 2014 blive omfattet af forvaltningens nye systematiske kvalitetstilsyn med STU-tilbuddene. Eftersom der fremadrettet vil være meget færre leverandører af STU-tilbud til de københavnske unge, bliver det nu også muligt at etablere netværk mellem leverandører og løbende holde samarbejdsmøder mellem forvaltningen og leverandører. Det vil give en helt ny platform for løbende kvalitetsudvikling på området.
Økonomi
En effektivisering på de kommunale tilbud og LAVUK svarende til den, der er opnået på de ikke-kommunale STU-tilbud, udgør ca. 4 mio. kr., og forvaltningen vil igangsætte et arbejde med at analysere mulighederne for en effektivisering/ justering af enhedspriserne. På baggrund af dette vil forvaltningen i efteråret 2014 præsentere Børne- og Ungdomsudvalget for en ny bevillingstildelingsmodel for de kommunale STU-tilbud og LAVUK. Det er forvaltningens vurdering, at der vil være behov for indfasning over en periode, hvorfor der kun er indarbejdet en effektivisering på 1,9 mio. kr. vedr. de kommunale tilbud og LAVUK i det fremlagte budgetforslag for 2015, som Børne- og Ungdomsudvalget vedtog ved 2. behandlingen den 5.5.2014. Såfremt der viser sig at være et større effektiviseringspotentiale, vil det blive indarbejdet i budget 2016.
Videre proces
Arbejde indgår i forvaltningens effektiviseringsprogram med fokus på intern omstilling. Børne- og Ungdomsudvalget vil løbende blive holdt mundtligt orienteret omkring dette arbejde, og det endelige resultat vil blive præsenteret for udvalget i forbindelse med budgetseminariet 21.-22. august 2014. Forvaltningen vil desuden i efteråret 2014 præsentere Børne- og Ungdomsudvalget for en ny bevillingstildelingsmodel for de kommunale STU-tilbud og LAVUK.
Else Sommer /Jacob Zeberg Eberholst, Nina Hemmersam