Mødedato: 28.04.2021, kl. 08:30
Mødested: Teams-møde

Funktionsprogram for specialklasser og specialskoler

Se alle bilag

Børne- og Ungdomsudvalget skal tage stilling til funktionsprogram for specialundervisningstilbud.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at funktionsprogram for specialklasser og specialskoler vedtages som tillæg til funktionsprogrammet for skoler og KKFO,

2. at funktionsprogram for specialklasser og specialskoler gælder for kommende anlægssager, som der søges planlægningsbevilling til.

Problemstilling

Funktionsprogrammet for skoler og KKFO er et grundlæggende element i forbindelse med beslutninger om nybyggeri og udvidelser af skoler. Funktionsprogrammet indeholder arealparadigmer og krav til funktioner, som en ny skole skal indeholde. Funktionsprogrammet er en specifikation af, hvilke krav og funktioner et byggeprojekt skal indeholde. Funktionsprogrammet er et vigtigt arbejdsredskab i Børne- og Ungdomsforvaltningens bestillinger af byggerier i Byggeri København. Det bruges løbende i forbindelse i prioriteringerne i hvert enkelt projekt.

Der er ikke et funktionsprogram for specialklasser og specialskoler. Det betyder, at der ikke er et politisk besluttet niveau for funktioner og arealkrav til specialundervisning. I stedet skal der i hver enkelt udbygningssag tages stilling til funktions- og arealkrav baseret på erfaringer og skolens ønsker.

Der er de kommende år fortsat behov for udbygning af specialundervisningskapaciteten, jfr. arealplanen. Det foreslås derfor, at funktionsprogram for specialklasser og specialskoler vedtages som tillæg til BUF’s funktionsprogram for skoler og KKFO, så BUF har et politisk besluttet dokument, der kan bruges i bestillingen af byggerier i Byggeri København.

Løsning

Funktionsprogrammet indeholder en funktionsbeskrivelse for en specialklasse og en specialskole.

Specialklassen

Specialklassen indgår som en ligeværdig del af den samlede skole. Specialklassen har nogle særskilte funktioner og områder, men grundlæggende deler almen- og specialdelen personalefaciliteter, faglokaler, udearealer samt almenskolens fælles og understøttende arealer.

Funktionsbeskrivelsen for specialklassen tager udgangspunkt i et eksempel med 80 elever. Specialklassen indrettes som et helhedstilbud, hvor der er fuld integration mellem undervisning- og fritidsdelen. Funktionsbeskrivelsen for specialklassen er rettet mod elever med generelle indlæringsvanskeligheder (kategori 1) og elever med ADHD og autisme (kategori 3). Dette er for at sikre en fleksibilitet, hvis/når behovet for pladser ændres. Læse- og taleklasserækker (kategori 2) etableres også som specialklasser, men her er der ikke særlige funktionskrav. Specialtilbud til elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder (kategori 4) etableres som specialskoler, da denne elevgruppe især har brug for et specialiseret tilbud og har svært ved at profitere af at være en del af et almen tilbud.

Specialklassens funktions- og arealkrav er et tillæg til almen skoleprogrammet. Funktions- og arealkravet skal justeres efter skolens størrelse, så behovet for faglokaler, idræt mm. kan tilpasses det samlede antal klasser og elever på skolen.

I samarbejdet mellem almen og special er det vigtigt at skabe en tæt relation og en tryg base for specialbørnene. Specialklassen kan fx placeres, så specialklassen opdeles i en indskolings- mellemtrins- og udskolingsdel i tæt relation til almendelens afdelinger. En anden væsentlig faktor er at give specialeleverne øvebaner til at nærme sig almenmiljøet med henblik på senere udslusning.

Arealet til en specialklasse med 80 elever udgør lidt mindre end areal til et almen spor. Dette skyldes hovedsageligt, at der er færre børn i specialklassen, da børnene har svært ved at indgå i større grupper. 

Særskilt specialskole

Funktions- og arealkravene for specialskolen er målrettet elever med vidtgående generelle indlæringsvanskeligheder (kategori 4). Arealkravet til en specialskole er beregnet med udgangspunkt i 120 elever. Arealet til en specialskole med 120 elever udgør 3.120 m2 excl. tilvalg, hvilket ca. er halvdelen af arealet til en tresporet almenskole 6.282 m2 excl. tilvalg.

Arealkravene skal justeres efter skolens størrelse, så behovet for faglokaler, idræt mm. kan tilpasses det samlede antal antallet af elever og målgruppen.

Rådgivere

Funktionsprogrammet om specialundervisningstilbud henvender sig primært til de arkitekter, ingeniør og andre byggetekniske rådgivere, der skal udføre opgaver for København Kommune.

Funktionsprogrammet vil blive brugt i kommende planlægningsbevillinger til udvidelser på specialundervisningsområdet.

Inddragelse

Funktionsprogrammet er udarbejdet på baggrund af erfaringerne fra seneste udvidelser. I forbindelse med de seneste udvidelser bl.a. ved  Kirkebjerg Skole og Lundehusskolen er relevante specialskoleledere, lærere og kompetencecentre inddraget i vurdering af, hvad der er de nødvendige funktionskrav. Det er fx behovet for øvebaner og den tætte relation mellem skolens special- og almen-del. Disse erfaringer er samlet i funktionsprogrammet og kvalificeret yderligere ved interview med en række specialskoleledere.

Funktionsprogrammet har været sendt i høring hos de faglige organisationer (KLF, SKK og LFS), jf. bilag 2. KLF bemærker, at det er positivt, at der er udarbejdet et funktionsprogram for specialområdet og at de håber, at specialskoler og specialklasserækker har været inddraget i udarbejdelsen. LFS og SKK har ikke haft specifikke bemærkninger.

Økonomi

Sagen har ingen økonomiske konsekvenser.

Videre proces

Efter BUU's behandling af funktionsprogrammet vil Børne- og Ungdomsforvaltning i dialog med Økonomiforvaltningen og Byggeri København vurdere om funktionsprogrammet betyder, at der skal udarbejdes maksimalpriser for specialklasser og specialskoler. Forvaltningen vil vende tilbage til BUU (og evt. ØU og BR) omkring maksimalpriserne. 

 

Tobias Børner Stax                                                                                                                                                  /                        Sti Andreas Garde

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 28. april 2021:

Indstillingens 1. at-punkt blev godkendt.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt.

 

Til top