Mødedato: 28.04.2021, kl. 08:30
Mødested: Teams-møde

Opfølgning på medlemsforslag om flere selvejende daginstitutionspladser

Se alle bilag
Udvalget skal drøfte, om der skal fastsættes en målsætning for andelen af selvejende daginstitutionspladser i Københavns Kommune som opfølgning på et medlemsforslag fra SF i BR.

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget drøfter, om der skal fastsættes en målsætning om at øge andelen og/eller antallet af selvejende daginstitutionspladser på 0-5 års området.
  2. at forvaltningen forpligter sig til at inddrage de selvejende institutioner og deres paraplyorganisationer, når der oprettes nye daginstitutioner på 0-5 års området.
  3. at udvalget godkender forvaltningens forslag til beslutningsproces for opstart af nye dagtilbud på 0-5 års området.
  4. at forvaltningen udarbejder en vejledning om oprettelsen af selvejende institutioner på 0-5 års området.

Problemstilling

Borgerrepræsentationen behandlede den 10. december 2020 et medlemsforslag fra SF om at øge andelen af selvejende daginstitutionspladser i Københavns Kommune. Konkret foreslås det, at der fastsættes en målsætning om at have lige mange kommunale og selvejende daginstitutionspladser. Forslaget blev på mødet udvalgshenvist til behandling i Børne- og Ungdomsudvalget (se bilag 1). 

Forudsat at antallet af kommunale daginstitutionspladser forbliver på samme niveau, betyder det, at der skal oprettes ca. 13.500 nye selvejende daginstitutionspladser. Selvejende tilbud oprettes på initiativ fra eksterne aktører, og typisk vil det være en forening eller en gruppe af forældre, som ønsker at oprette et selvejende tilbud.  

Løsning

Udvalget kan fastsætte en målsætning om at øge andelen eller antallet af selvejende daginstitutionspladser.

I Københavns Kommune er daginstitutionspladserne fordelt på kommunale, selvejende og private institutioner. Samlet har kommunen 36.284 daginstitutionspladser, hvoraf ca. 30 pct. af pladserne er selvejende. De selvejende pladser er fordelt på 163 institutioner, som er organiseret i 29 netværk og klynger. Udviklingen har været stabil over de sidste år, og der var i 2020 samme antal selvejende pladser, som der var i 2016 (se bilag 2).

Tabel 1: Antal normerede pladser (2020)

Pladstype

Antal

Andel

Kommunal

23.960

66 pct.

Selvejende

10.570

29 pct.

Privat

1.754

5 pct.

I alt

36.284

100 pct.

Selvejende institutioner

Selvejende institutioner er selvstændige juridiske enheder, og det er institutionens bestyrelse, som har ansvaret for at drive institutionen økonomisk, pædagogisk og ledelsesmæssigt. Selvejende institutioner har en driftsoverenskomst med kommunen og indgår som en del af kommunens samlede pasningstilbud. Driftsoverenskomsten regulerer kommunens og institutionens gensidige forpligtelser. Kommunen har fx pligt til at finansiere institutionens drift via det kommunale budget, og institutionen har pligt til at leve op til de kommunale krav om pædagogisk kvalitet og økonomisk bæredygtighed. Kommunen har derudover tilsynspligt med institutionerne.

Det er Københavns Kommune, som har det overordnede ansvar og fastsætter rammerne for de selvejende tilbud, men arbejdsgiverkompetencen og ansvaret for at drive institutionen ligger hos bestyrelsen inden for de fastsatte rammer i Dagtilbudsloven.

Oprettelse af selvejende institutioner

En selvejende daginstitution kan oprettes efter Dagtilbudslovens § 19 stk. 3. Dette skal ske på initiativ fra en ekstern aktør, da selvejende institutioner ikke er kommunale tilbud, men selvstændige juridiske enheder. Typisk vil det være på initiativ fra lokale aktører – f.eks. en forening eller en gruppe af forældre.

Første skridt for en interesseret gruppe er, at den opretter en selvstændig juridisk enhed for den selvejende institution. Dernæst skal der findes en lokalitet til institutionen; der skal udformes institutionsvedtægter; der skal nedsættes en bestyrelse og endeligt skal der indgås en driftsoverenskomst med Københavns Kommune. Bestyrelse og institutionsvedtægter fastsættes på en stiftende generalforsamling. Placeringen af institutionen kan varetages af institutionen selv eller Københavns Kommune kan stille et lejemål til rådighed. Når ovenstående forhold er på plads, kan en driftsoverenskomst indgås og den selvejende institution kan oprettes. 

Det er således en ekstern aktør, som skal igangsætte oprettelsen af selvejende tilbud. Københavns Kommune kan derfor ikke selv beslutte at oprette en selvejende institution. Det begrænser kommunens indflydelsesrum i forhold til at øge andelen af selvejende institutioner, da kommunen er afhængig af, om der er interesse fra udefrakommende aktører. Det er dog forvaltningens vurdering, at der kan igangsættes initiativer, som kan understøtte oprettelsen af flere selvejende institutioner. Både ved at afsøge interessen hos eksisterende aktører på området, når der oprettes nye dagtilbud, og ved at gøre vejledningsmateriale tilgængeligt på kommunens hjemmeside om både overgang og oprettelse af selvejende institutioner. Der eksisterer ikke en vejledning for oprettelse af selvejende institutioner, men BUU har d. 14. august 2010 vedtaget en vejledning om overgang fra kommunal til selvejende drift. I vejledningen beskrives forudsætninger og beslutningsproces (se bilag 3).

Forvaltningen foreslår derfor, at der udarbejdes en vejledning om oprettelsen af selvejende institutioner og en oversigt over kommende dagtilbud. Vejledningen og oversigten gøres tilgængelig på kommunens hjemmeside sammen med den eksisterende vejledning om overgang til selvejende drift, så interesserede aktører kan tilgå det. Materialet videregives også til institutioner, netværk, klynger og paraplyorganisationer, som kan bruge det i dialogen med interesserede aktører og som vejledning til udvidelser af egne institutioner.

Derudover foreslås det, at de selvejende institutioner og deres paraplyorganisationer høres igennem de eksisterende mødefora, når der oprettes nye dagtilbud. Forvaltningen holder møder med paraplyorganisationerne hvert kvartal og områdeforvaltningerne holder typisk månedlige møder med de selvejende klynger og netværk. Konkret foreslås det, at forvaltningen forpligter sig til at undersøge interessen hos ovenstående aktører igennem de nævnte mødefora, når der oprettes nye dagtilbud. Det er af væsentlig betydning, at dette ikke forsinker planlægnings- og anlægsprocessen for den fremtidige dagtilbudskapacitet. Derfor vil afsøgningen ikke vedrøre forslag til institutionernes fysiske udformning, da dette følger Københavns Kommunes funktionsprogrammer. Inddragelsen af de eksisterende aktører vil derfor kun vedrøre driften af de kommende dagtilbud.

Beslutningsproces

Jf. vejledningen om overgangen fra kommunal til selvejende drift, så er det udvalget, som har beslutningskompetencen. Forvaltningen anbefaler på den baggrund, at det ligeledes er udvalget, som skal beslutte, om nye institutioner skal organiseres som kommunale eller selvejende tilbud. Hvis flere aktører ønsker at oprette et selvejende tilbud, så skal udvalget derudover beslutte, hvilken aktør, som skal overtage driften af dagtilbuddet.

Beslutningen træffes når den forventede ibrugtagen kendes og senest 6 måneder før opstarten af dagtilbuddet. Når beslutningen er truffet, indgås en driftsaftale med den selvejende institution. Driftsaftalen indgås på baggrund af standardaftalen, som udvalget traf beslutning om d. 19. december 2007. Opstarten af selvejende institutioner følger standardprocessen for nye institutioner. Det betyder, at institutionerne får udmeldt en særbevilling de første 6 uger til opstarten af dagtilbuddet. Efter 6 uger modtager institutionerne standardbevillingen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. 

Videre proces

Hvis indstillingen godkendes, udarbejder forvaltningen en vejledning til oprettelse af selvejende institutioner og den eksisterende vejledning opdateres, så den afspejler den nuværende organisering. Begge vejledninger gøres efterfølgende tilgængelige på www.kk.dk og videregives til de relevante aktører. Udvalget modtager derudover vejledningerne til orientering. Endeligt tilpasser forvaltningen arbejdsgangen omkring oprettelsen af nye dagtilbud, så paraplyorganisationer og selvejende tilbud fremadrettet høres igennem de kommunale mødefora.

 

Tobias Børner Stax                                                    Sti Andreas Garde

 

 

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 28. april 2021:

Indstillingens 1. at-punkt blev drøftet.

Indstillingens 2. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 3. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

Indstillingens 4. at-punkt blev godkendt uden afstemning.

C, O, V, Ø og Frie Grønne, Danmark nye venstrefløjsparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende 5. at-punkt:

”At forvaltningen i god tid skal informere offentligheden om planer om oprettelse af nye daginstitutioner i de forskellige bydele. Dette kan eksempelvis gøres ved årlige informationsmøder afholdt i samarbejde med lokaludvalgene, hvor der også informeres om mulighederne for at oprette disse som selvejende, såfremt der er lokale ønsker om det”.

Forslaget blev godkendt uden afstemning.

C, O, V, Ø og Frie Grønne, Danmark nye venstrefløjsparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende 6. at-punkt:

”At principperne fra 2010 om overgang fra kommunal til selvejende drift revideres, så en kommunal institution fremover kan overgå til selvejende, medmindre et flertal af forældrerådene ved alle institutioner i klyngen aktivt siger nej til dette”.

Forslaget blev godkendt uden afstemning.

C, O, V, Ø og Frie Grønne, Danmark nye venstrefløjsparti stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende 7. at-punkt:

”At udvalget får en fast orientering, når der er henvendelse fra grupper af borgere eller foreninger, som ønsker, at nye institutioner skal oprettes som selvejende institutioner, eller eksisterende institutioner ønsker at blive omdannet, således at udvalget også har mulighed for at indgå i beslutningen om en given institution skal være selvejende”.

Forslaget blev godkendt uden afstemning.

Forvaltningen vender tilbage til udvalget med afdækning af hvorledes udmøntningen af de supplerende ændringsforslag kan finde sted.

Til top