Afvikling og omstrukturering af fritidshjem og -klubber
Afvikling og omstrukturering af fritidshjem og -klubber
Børne- og Ungdomsudvalget
BESLUTNINGSPROTOKOL
fra ordinært møde onsdag den 28. marts 2007
10. Afvikling og omstrukturering af fritidshjem og -klubber
J.nr. 2007-17731
INDSTILLING OG BESLUTNING
BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at driftsoverenskomsten i institutionerne Tranen; Tranehavevej 19, Henriksgården; Vigerslev Allé 177, Ry 27; Ryesgade 27B, Klub 47; Tycho Brahes Allé 35 opsiges
2. at Henriksgårdens ungdomsklubafdeling søges overflyttet til en institution i området, eller alternativt at ungdomsklubpladserne bibeholdes som en selvstændig institution
3. at den Integrerede Institution Sundholmsvej; Sundholmsvej 89 + 93 overflyttes til lokaler på Amager Fælled Skole
4. at institutionerne Skansebjerg; Skansebjerg 3 og Livjægerhuset; Livjægergade 38, nednormeres
5. at forslagene forinden endelig beslutning sendes i høring hos de berørte parter
Børne-
og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 28. marts 2007
Indstillingens
5. at blev godkendt.
C
og O tog forbehold.
PROBLEMSTILLING
Som følge af blandt andet Børneplan I er der pladsgaranti på fritidshjem- og fritidsklubområdet. Samtidig er forvaltningen forpligtet til at udnytte pladskapaciteten effektivt, ved at etablere nye pladser i områder med behov, og tilsvarende afvikle ved pladsoverskud. Der er derfor i budgettet for 2007 forudsat en rammebesparelse på Børne- og Ungdomsudvalgets budget på hhv.1,3 og 4,8 mio. kr. på fritidsinstitutions- og klubområdet. Udvalget skal på baggrund af dette tage stilling til afvikling og nednormering af en række institutioner, samt overflytning af en enkelt institution til andre lokaler.
LØSNING
En besparelse kan effektueres ved en mere effektiv udnyttelse af institutionernes bygningsmasse, dvs. ved at afvikle og nednormere institutioner med ledige pladser, og overflytte de indskrevne børn til institutioner med ledig bygningskapacitet. For en enkelt institutions vedkommende drejer det sig om en overflytning til lokaler i en skolebygning. Derved frigøres bygninger, hvorved udgifter til bygningsdrift, vedligehold, husleje, ledelse og administration kan reduceres.
Principper
Børne- og Ungdomsforvaltningen foretager løbende en vurdering af behov og kapacitet (kapacitets- og pladsstyring) på fritidsinstitutions- og klubområdet i lokalområderne over hele byen. På denne baggrund er der identificeret en række muligheder for tilpasning af institutionsstrukturen.
Som grundlag for forslaget om afvikling af institutionerne og tilpasning af normeringerne som følge af ændringer i pladsbehovet er anlagt en samlet helhedsvurdering af institutionsstrukturen i det pågældende lokalområde. De overordnede principper som indgår i forvaltningens helhedsvurdering er:
· behov for pladser og antallet af ledige pladser i den enkelte institution i lokalområdet, herunder søgning
· institutionens størrelse og struktur
· institutionens driftsøkonomi
· bygningens beskaffenhed og funktionalitet
Derudover kan der være en række forhold, som knytter sig til hver enkelt institution. Der henvises til vedlagte bilag 1.
Forvaltningen har foretaget en analyse af fritidshjemsbehovet ved samtlige skoler (bilag 2). På baggrund af analysen konkluderer forvaltningen, at der ikke er mulighed for at afvikle hele institutioner ved de øvrige skoler, idet der er for få ledige pladser i forhold til institutionernes størrelser. I tilfælde af plads over- eller underskud, vil der blive foretaget en efterfølgende justering i samarbejde med de pågældende institutioner.
Forslagene
Forslagene medfører en samlet afvikling af 127 fritidshjemspladser, 30 fritidsklubpladser og 195 ungdomsklubpladser. Samtidig oprettes der i denne forbindelse 32 fritidshjemspladser og 45 ungdomsklubpladser i eksisterende institutioner. Dette giver en nettoafvikling på i alt 95 fritidshjemspladser og 150 ungdomsklubpladser.
Forvaltningen har indledningsvis haft konkrete drøftelser om forslagene med BUPL, LFS samt de berørte paraplyorganisationer.
Med hensyn til den foreslåede nednormering af Livjægerhuset og Skansebjerg, vil nednormeringen medføre, at institutionernes 2 satellitbygninger vil blive overflødiggjort. Det vil ikke være nødvendigt at overflytte børn i forbindelse med nednormeringen.
Henriksgårdens ungdomsklubpladser foreslås, i lighed med institutionens fritidshjems- og fritidsklubpladser, overflyttet til institutioner i området med tilstrækkelig lokalekapacitet. Det anføres dog fra lokalt hold at være problematisk at flytte ungdomsklubpladserne, som bunder i kulturforskelle mellem Henriksgården og de nærliggende institutioner.
Med hensyn til den foreslåede flytning af institutionen Sundholmsvej til lokaler på Amager Fælled Skole, må der påregnes udgifter til flytning, aptering samt etablering af kontor og personalefaciliteter til institutionen. Ydermere vil det være nødvendigt at afvikle institutionens 25 fritidsklubpladser, som overflyttes til én eller flere institutioner i området.
Opsigelse af driftsoverenskomst og udarbejdelse af afviklingsplan
Forslagene om afvikling/nednormering af institutioner berører i nogen tilfælde selvejende institutioner, hvorfor forslagene indebærer, at driftsoverenskomsten skal opsiges. Opsigelsesperioden af driftsoverenskomsten i en selvejende institution er typisk 9 måneder. Forvaltningen vil i denne periode i samarbejde med de pågældende institutioner og forældre udarbejde en afviklingsplan for hver enkelt institution, herunder en plan for overflyttelse af de indskrevne børn til andre omkringliggende fritidshjem og -klubber.
ØKONOMI
Samlet vil den forventede reducerede driftsudgift på årsbasis samt indtægt ved eventuel salg af bygninger være:
Bygningsdrift 3,5 mio. kr.
Ledelse og administration 1,1 mio. kr.
Salg af Holsteinsgade 4 - 5 mio. kr.
Den fulde driftsbesparelse vil ikke kunne opnås i 2007 som følge af opsigelsesvarslet i driftsoverenskomsterne. Endvidere skal der påregnes en mindrebesparelse på ca. 1,0 mio. kr. til ledelse, administration og bygningsdrift i forbindelse med eventuel bibeholdelse af Henriksgårdens ungdomsklubpladser som en selvstændig enhed.
I forbindelse med flytning af institutionen Sundholmsvej, forventes en anlægsudgift inden for en beløbsramme på ca. 1 mio. kr., der afholdes inden for rammen af børneplanen.
VIDERE PROCES
Forslagene foreslås sendt i høring i de faglige organisationer BUPL, LFS og FOA, de berørte paraplyorganisationer: SBBU og Frie Børnehaver, forældre- og institutionsbestyrelser, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og klubber samt berørte lokaludvalg.
BILAG
1. Oversigt over institutioner der foreslås afviklet, flyttet og nednormeret
2. Oversigt over fritidshjemskapaciteten i skoletilknyttede fritidshjem efter indskrivning 07/08
3. Kort over institutionernes placering< /span>
Else Sommer
Knud Langberg