Anbefalinger fra Københavnersamlingen Bispebjerg 2023 - UDSAT SAG
Indstilling
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
1. at Københavnersamlingens anbefalinger (jf. bilag 1) drøftes.
Problemstilling
Borgersamling er en inddragelsesmetode, hvor københavnerne med input fra fagpersoner udarbejder anbefalinger til problemstillinger forbundet med Københavns udvikling. Formålet er at styrke det borgernære demokrati og udvikle nye løsninger på lokale udfordringer. Økonomiudvalget besluttede den 25. oktober 2022 temaet “En balanceret udvikling af København - med udgangspunkt i Bispebjerg” for Københavnersamlingen 2023. Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 26. april 2023 Københavnersamlingens kernespørgsmål og har dermed forpligtet sig til at modtage og behandle Københavnersamlingens anbefalinger, jf. bilag 1 og 2.
Løsning
Baggrund om metoden og proces
Københavnersamlingen i Bispebjerg fandt sted i efteråret 2023 fordelt over fem møder. Samlingen havde i perioden en dedikeret og stabil kerne på 8-10 medlemmer samt en lidt løsere tilknyttet gruppe, der alene deltog i starten af samlingen. Deltagere i alderen 14-24 år blev dels inviteret og tilmeldte sig selv og dels rekrutteret gennem UngeVærkerne.
Københavnersamlingen skulle svare på, hvordan man sikrer, at alle unge i bydelen trives, jf. bilag 2. De unge blev i processen støttet af ekspertviden fra blandt andet sociolog og forfatter Aydin Soei, der bl.a. står bag Nordvestundersøgelsen og lektor på Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet Anna Gørlich. Se kobenhavntaler.kk.dk.
Københavnersamlingen overrakte deres anbefalinger til repræsentanter fra Børne- og Ungdomsudvalget ifm. Åbent Rådhus den 12. november 2023, og med denne indstilling får udvalget lejlighed til at drøfte anbefalingerne.
Vision og anbefalinger
Visionen for fremtidens Bispebjerg, hvor unge trives, blev formuleret i 24 anbefalinger inden for disse fem temaer:
1) en bydel med til plads til unge - et sted hvor man har råd til at være,
2) fællesskaber og fritid - lige adgang for alle til fællesskaber og viden om livet,
3) inddragelse og unges stemmer - mere deliberativt demokrati der, hvor de unge er og på de unges præmisser,
4) negative fortællinger - en bydel fuld af gode historier og
5) skoler og uddannelse.
Anbefalingerne spænder fra forslag til bedre bomuligheder for unge i Nordvest og en grøn sti i nordvest til styrket elevdemokrati og mere medbestemmelse i fritidsaktiviteter. Nogle af anbefalingerne henvender sig også til lokaludvalget i Bispebjerg, som derfor også har fået anbefalingerne fra de unge.
Politisk handlerum
Der er mulighed for at pege på anbefalinger eller indsatser, der skal følges op på. Det vil i flere tilfælde forudsætte finansiering, hvorfor der kan udarbejdes budgetnotater ift. dette.
Økonomi
Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser.
Videre proces
Intet yderligere.
Tobias Børner Stax Mette Seneca Kløve
Beslutning
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 28. februar 2024:
Indstillingen blev drøftet.
Socialistisk Folkeparti ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen, hvilket resten af udvalget tilsluttede sig: ”Vi takker Københavnersamlingen Bispebjerg for deres arbejde og arbejder videre med bedre bomuligheder for unge i Nordvest, grønne forbindelser i nordvest samt styrket elevdemokrati, trivselstiltag og mere medbestemmelse i fritidsaktiviteter”.