Samarbejde med erhvervsskoler
Indstilling og beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,- at forslag til udmøntning til projekt Erhvervsfortællinger og undervisningsforløb på erhvervsskoler godkendes
Problemstilling
Folkeskolereformen lægger yderligere vægt på at folkeskolen skal føre til videre uddannelse og samtidig er der et makant samfundsmæssigt ønske om at få flere unge til at vælge erhvervsuddannelse fremfor alment gymnasium. Reformen af erhvervsuddannelserne og uddannelsesvejledningen giver helt nye betingelser for at arbejde med disse mål - herunder at kun ikke-uddannelsesparate elever fremover vil få individuel uddannelsesvejledning af en vejleder. I forbindelse med Budget 2015 blev der derfor afsat 4 mio. kr. i 2015 og 2016 til at understøtte samarbejdet mellem skoler, erhvervsuddannelser og erhvervsliv med følgende formulering:”Erhvervsskolereformen medfører nye optagelsesbetingelser og strukturelle ændringer i erhvervsuddannelserne. Parterne er enige om at afsætte midler til at understøtte samarbejdet mellem skoler, ungdomsuddannelser og erhvervslivet. Der afsættes 4,0 mio. kr. i årlig drift i 2015-2016.”
Forvaltningen fremlægger her forslag til udmøntning.
Løsning
1. Projekt Erhvervsfortællinger
Det foreslås at fortsætte dette perspektivrige samarbejde med Håndværkerforeningen, hvor elever i 8. klasse får mulighed for at høre håndværkere fortælle om deres uddannelse og arbejdsliv. Der er behov for at revurdere og udvikle organiseringen af dette projekt så skolernes ejerskab til projektet styrkes og eleverne møder bedre forberedte frem.
2. Undervisningsforløb på erhvervsskole
Det foreslås, at begrebet ”ungdomsuddannelser” fra budgetaftaleteksten i denne sammenhæng indsnævres til udelukkende at være erhvervsuddannelser, givet at søgningen mod det almene gymnasium p.t. er for høj, og at elevers og læreres kendskab til erhvervsuddannelserne er stærkt begrænset.
Formål
Formålet med undervisningsforløbene er dobbelt
- At skabe øget kendskab hos folkeskolens elever, lærere og forældre til erhvervsuddannelserne – derfor skal forløbene foregå på erhvervsuddannelsernes fysiske adresser
- At skabe læring hos eleverne i de almene skolefag i en anvendelsespræget og konkret tilgang ud fra det faglige univers, som erhvervsskolen repræsenterer.
Målgruppe
Samtlige 8. klasser på de københavnske almenskoler og 8. klasser på relevante specialskoler skal deltage i et undervisningsforløb på en erhvervsskole – ca. 140 8. klasser
Centralt styret første sæson
Forvaltningen har været i dialog med de københavnske erhvervsskoler og drøftet anvendelsen af disse 4 mio. kr. Erhvervsskolerne melder enslydende, at de gerne indgår i projektet, men ønsker en betydelig grad af standardisering for at kunne overskue mødet med ca. 60 københavnske folkeskoler. Erhvervsskolerne meldte også, at prisen på forløbene kan sænkes, hvis der ikke skal planlægges forfra for hvert enkelt forløb, men at et forløb kan gentages et antal gange. Første sæson foreslås derfor afviklet med en centralt styret model, der sikrer at samarbejdet indledes på en måde, der er overskuelig og let at gå til for begge parter. På baggrund af erfaringer for første sæson vurderes det, om der kan løsnes op over mod en mere fleksibel model.
For at sikre skolernes ejerskab til projektet er der indbygget en halv forberedelsesdag, hvor 8. klassens lærer sammen med erhvervsskolelæreren forbereder det konkret forløb og det aftales hvorledes klassen skal forberede sig til dagene på erhvervsskolen.
Deltagende erhvervsskoler
Det foreslås, at der indgås aftale med flg. erhvervsskoler om levering af disse undervisningsforløb. Forvaltningen planlægger ud fra nedenstående fordeling, som dog kan ændres efter konkret forhandling med erhvervsskolerne. Antallet af forløb på de enkelte skoler er planlagt ud fra den enkelte erhvervsskoles volumen mht elevantal og antal udbudte erhvervsuddannelser.
- Niels Brock: 25 forløb
- Hotel- og Restaurantskolen: 25 forløb
- Teknisk Erhvervsskolecenter: 40 forløb
- Københavns Tekniske Skole: 40 forløb
- SOPU: 10 forløb
- CPH West Body and Beauty: 10 forløb
Undervisningsforløbenes karakter
Det foreslås, at undervisningsforløbene har et fælles udgangspunkt: en anvendelsespræget tilgang til de almene skolefag dansk, matematik og engelsk – dvs. at undervisningsforløbene i projektpræget form arbejder med indlæring af elementer af de fælles mål for disse skolefag, men med udgangspunkt i et konkret projekt fra den erhvervsvirkelighed, som erhvervsskolen kvalificerer til. Hvert forløb fremstår som et afsluttet projekt med et slutprodukt, der kan vises frem for forældrene. Herved får erhvervsskolen en platform for dialog med forældrene om den unges kommende uddannelsesvalg.
Det kan fx være:
- Niels Brock udbyder et projekt, hvor eleverne opretter egen (fiktiv) virksomhed og arbejder med produktplanlægning, marketing, hjemmeside, salg.
- SOPU udbyder et projekt med planlægning af indretning af daginstitution eller plejehjem med beregning af m2 pr barn/ældre, bemanding, aktiviteter mv.
- HRS udbyder et projekt med bespisning af 300 gæster på Kulturnatten: menu, indkøb, sund kost-beregninger, logistik omkring madproduktion og servering mv.
- TEC udbyder et projekt med tilbygning til en eksisterende bygning: tegning af bygning, spærkonstruktion, beregning af m2-pris osv.
Det foreslås, at et undervisningsforløb for en 8. klasse består af flg. elementer:
- ½ forberedelsesdag mellem folkeskolelærer og erhvervsskolelærer. Her tilpasses det generelle forløb til den konkrete klasses forudsætninger. Resten af denne dag er folkeskolelæreren ”i praktik” på erhvervsskolen og deltager i undervisningen på erhvervsskolens grundforløb. Denne dag ligger med passende afstand til elevforløbet, så folkeskolelæreren efterfølgende kan forberede sin klasse på forløbet
- undervisning, hvor folkeskolelærer og erhvervsskolelærer samarbejder om det af erhvervsskolelæreren planlagte forløb
- Fernisering eller lign. af afsluttet projekt, hvor forældre inviteres til erhvervsskolen og projekter præsenteres.
- ½ evalueringsdag, fælles for folkeskolelærer og erhvervsskolelærer, som evt. suppleres af en spørgeskemaundersøgelse blandt eleverne af udbyttet.
Planlægning af forløbene
Erhvervsskolerne planlægger med support fra forvaltningen i foråret 2015 undervisningsforløb, hvor det også fremgår, hvilke dele af de fælles mål for de almene skolefag, der arbejdes henimod. Der nedsættes et mindre antal sparringsgrupper bestående af ansatte i forvaltningen, erfarne folkeskolelærere og skoleledere, som kan støtte erhvervsskolerne i udviklingen af forløbene.
Formidling af forløbene til folkeskolerne
Det foreslås, at forløbene formidles via Åben Skole-portalen, hvor forløbene udbydes af erhvervsskolerne. Forvaltningen supporterer dette. Der udbydes 150 forløb til 140 klasser på 8. klassetrin for at sikre en vis valgmulighed for alle skoler. Forløbene udbydes senest 1. marts 2015. Skolerne vælger forløb senest 1. april efter ”først til mølle-princippet”. Skolerne forpligtes til at booke et forløb pr. 8. klasse. Der udarbejdes en forældreinfo, der beskriver projektet, som kan lægges på Skoleporten inden opstarten af et forløb.
Afviklingen af forløbene
Forløbene afvikles fordelt hen over skoleåret 2015-2016. Samme kadence foreslås i anden sæson.
Evaluering
Forvaltningen udarbejder i samarbejde med erhvervsskolerne plan for evaluering af det enkelte forløb samt en samlet evaluering med henblik på evt. justeringer til anden sæson. Lærernes vurdering af elevernes udbytte, elevernes tilfredshed samt omfanget af undervisningsforløbet vil være vigtige evelueringspunkter.
Økonomi
Der afsættes 150.000 kr. til at finansiere en udbredelse af Projekt Erhvervsfortællinger til samtlige folkeskoler. De fordels med 1000 kr. til honorering af et håndværkerbesøg pr. 8. klasse, svarende til ca. 140.000 kr., samt 10.000 kr. til formidling og materialer.Der afsættes 3.850.000 kr. til finansiering af ét undervisningsforløb pr. 8. klasse, som afholdes på en erhvervsskole. Med 140 8.klasser svarer dette til 27.500 kr. pr. klasse.
Udgifterne til lærernes planlægning og evaluering anslås at udgøre 2.500 kr., hvorefter der er 25.000 kr til køb af undervisningstid og materialer på erhvervsskolen. Forvaltningen indgår efter udvalgets beslutning konkrete aftaler med erhvervsskolerne om, hvor mange undervisningslektioner de 25.000 kr kan omsættes til.
Udgifterne afholdes på bevilling Undervisning, funktion 3.22.01 Folkeskoler.
Videre proces
-Else Sommer /Camilla Niebuhr