Mødedato: 28.01.2009, kl. 12:00
Strukturtilpasning på fritidsområdet
Se alle bilag
Til top
Strukturtilpasning på fritidsområdet
7. Strukturtilpasning på fritidsområdet (2008-149473)
Udvalget skal alene tage stilling til, om forslag til strukturtilpasning på fritidshjem- og klubområdet skal sendes i høring, generelt forslag om omorganisering og sammenlægninger af fritidsinstitutioner samt budget.
INDSTILLLING OG BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU),
1. at forslag om lukninger (Gavlen, Voldparkens Fritidshjem), omlægninger (Krauseren, Tryk 16) og sammenlægninger (Trekløveren/Skansebjerg; Uno/Krudtuglen; Olympen/Rødbyvej 6; FH 102/Børnegården), som er baseret på de i Strukturplanen vedtagne kriterier, sendes i høring hos de involverede parter inden evt. endelig vedtagelse
2. at omlægning fra fritidshjem til KKFO fortsat sker i henhold til kriterier om frivillighed vedtaget i BR den 11.12.2003
3. at alle fritidshjem og klubber opfordres til selv at komme med forslag om sammenlægning eller ændret organisering
4. at forvaltningen fremlægger ønsker til Budget 2010 vedrørende anlæg i sammenlagte og omlagte institutioner/KKFOer, der vedtages endeligt efter høring, samt anlæg af en ny KKFO på Vigerslev Alle Skole
5. at midler til HR finansieres inden for den eksisterende ramme ved den besparelse der i givet fald opnås ved de forslag om strukturtilpasning, som vedtages endeligt
PROBLEMSTILLING
Børne- og Ungdomsudvalget har på sit møde den 18. juni 2008 vedtaget, at forvaltningen udarbejder et beslutningsgrundlag om strukturtilpasning. Med henblik på igangsættelse af hørings- og inddragelsesprocesserne fremlægges nu de konkrete strukturtilpasningsforslag for Børne- og Ungdomsudvalget. Det er ambitionen, at der skal gennemføres en inddragelsesproces både under og efter høringsprocessen. Der gøres opmærksom på, at der ikke er medtaget specialfritidshjem og -klubber i denne indstilling. Som besluttet i budgetaftalen for 2009 har Børne- og Ungdomsforvaltningen udarbejdet indstillingen i samarbejde med Økonomiforvaltningen, idet det dog bemærkes, at BUF er ansvarlig for de faglige vurderinger knyttet til sammenlægning, omlægning og lukning af institutioner.
LØSNING
Sammenhæng mellem de fremsatte forslag omkring lukning og sammenlægning, strukturforliget 2007 og de faglige visioner for fritidsområdet? jf. at-punkt 1.
Børne- og Ungdomsudvalget besluttede den 16. november 2007, at Strukturreformen på daginstitutions- og skoleområdet skulle efterfølges af en strukturtilpasning på fritidsområdet i 2008. Målsætningen med strukturtilpasningen er via tilpasning, omlægning og fleksibel udnyttelse af kapaciteten at skabe sammenhæng mellem plads- og kapacitetsstrukturen på hele 0-18 års området. En status på fritidshjemsstrukturen gives i bilag 2. Målet med strukturtilpasningen er at bevare kvaliteten i kommunens tilbud, at sikre en effektiv organisering og kapacitetsudnyttelse samt at skabe bæredygtige og dermed fremtidssikrede institutioner. Forvaltningens forslag til strukturtilpasning (bilag 1 og 3) tager afsæt i de principper og kriterier, som blev vedtaget i forbindelse med Strukturforliget i 2007, dvs.: fysisk afstand, institutionsstørrelse, dannelse af integrerede institutioner og øvrige forhold i de konkrete institutioner ved sammenlægninger samt behov, belægning og fysiske forhold ved lukninger.
Der gøres opmærksom på, at forvaltningen allerede har stillet forslag om ændringer på fritidshjems- og klubområdet, samt omlægning af fritidshjemspladser til børnehavepladser. Disse forslag er alle vedtaget af Børne- og Ungdomsudvalget, og drejer sig om følgende sager: Strukturplanen på Skole- og institutionsområdet (BR 29/11-07), lukning af Klostergården (BUU 27/2-08), lukning af Stærekassen (BUU 18/6-08), omlægning af fritidshjemspladser til børnehavepladser i Labyrinten (BUU 4/6-08), samt afvikling, nednormering og flytning af 7 institutioner (BUU 20/6-07). Der er i alt lukket og sammenlagt 26 fritidsinstitutioner efter ovennævnte kriterier.
Ydermere betyder indstillingerne omkring tildeling af udgående medarbejder til Haraldsgården og Kloden (jf. BUU 30/1-08 og BUU 12/3-08), at disse institutioner ikke indgår i det herværende forslag omkring tilpasning af kapaciteten på klubområdet, da der ved disse to institutioner er påbegyndt forsøg med henblik på at tiltrække en bredere gruppe af børn og unge til kommunens tilbud.
Omlægning fra fritidshjem til KKFO ? jf. at-punkt 2, 3
BUF indstiller, at omlægning fra fritidshjem til KKFO fortsat skal ske i henhold til de kriterier om frivillighed, som er vedtaget i BR i 2003. Derfor indstiller forvaltningen, at alle fritidshjem bliver opfordret til selv at komme med forslag om ændret organisering. I bilag 4 beskrives gældende regler for oprettelse og drift af fritidshjem og KKFOer, både ift. lovgivning og Københavns Kommunes politisk vedtagne regler, som bl.a. omhandler, at eksisterende fritidshjem fastholder deres nuværende status medmindre det enkelte fritidshjem selv ønsker en omlægning til KKFO. Mulighederne for omlægning fra fritidshjem til KKFO påvirkes også af en række strukturelle faktorer, som beskrives nærmere i bilag 4. Der kan eksempelvis nævnes selvejende institutioner, samt afstanden mellem nogle fritidshjem og skolerne.
Med hensyntagen til disse faktorer fremlægges i bilag 5 en liste over de fritidshjem, som efter BUFs vurdering kunne omlægges fra fritidshjem til KKFO med udgangspunkt i det af udvalget vedtagne kriterium om geografisk beliggenhed. Der kan ved omlægning af fritidshjem, som er beliggende på eller i umiddelbar nærhed af skoler, i lighed med oprettelse af integrerede institutioner opnås fordele ved en fælles forvaltningsenhed og fælles ledelse. Det fremgår af listen, at en række af de institutioner, der kan omlægges ud fra dette kriterium, dog vil være selvejende og derfor i givet fald skal kommunaliseres på frivillig basis.
Principielt findes der også den mulighed at samtlige fritidshjem i kommunen omlægges til KKFO og forældrebetalingen øges. Dette er blevet forslået af Deloitte i forbindelse med budget 2009 med et provenu på kr. 31.673.000. Forvaltningen vurderer, at dette forslag af forskellige årsager ikke kan gennemføres i Københavns Kommune og undlader derfor at fremlægge forslag herom. Årsagerne er beskrevet i bilag 4.
Midler til anlæg og HR-tiltag ? jf. at-punkt 4 og 5
I bilag 6 foreslås det i lighed med Strukturplanen på Skole og institutionsområdet (BR, 29/11-2007), at der afsættes midler til anlæg og HR-tiltag i forbindelse med institutioner, der sammenlægges eller omlægges. Et konkret udgiftsbeløb vil først kunne fremlægges efter der er gennemført høring, og udvalget har taget stilling til, hvilke konkrete forslag der skal gennemføres. Midlerne indstilles til Budget 2010.
De anlægsmidler der omtales i denne sag er alene relateret til strukturændringer. Et evt. renoveringsbehov eller anlægsbehov er ikke medtaget i denne sag. Angående anlægsbehovet behandles dette i forbindelse med Handlingsplan i forhold til revideret befolkningsprognose (jf. sag nr. 6 på dagsordenen) og budgetforslag 2010.
Københavns Ejendomme prognosticerer det forventede vedligeholdelsesbehov i systemet ?caretaker?. Der er udelukkende tale om det vedligeholdelsesbehov, som udspringer af kommunens forpligtigelse som udlejer (udvendig vedligeholdelse samt tekniske anlæg), og vurderingerne baseres på rapporter fra bygningssyn udført af byggesagkyndige på institutionsbygninger. Ifølge den nuværende registrering i ?caretaker? vurderes det samlede renoveringsbehov på fritidshjem og klubber til 23.450.000 kr. i 2009 og 25.156.000 kr. i 2010. Beløbets størrelse kan ses som udtryk for, at der er et vist efterslæb på vedligeholdelsen. KEjd oplyser, at der stadig er bygninger, der endnu ikke er blevet synet. Det er først med udgangen af 2010 at alle bygningerne er synet første gang. Der kan derfor være nogle yderligere vedligeholdelsesbehov på fritidshjem, hvor der endnu ikke er udført bygningssyn.
BUF står som lejer for den indvendige vedligeholdelse af institutionerne. Der er ikke foretaget en konkret vurdering af behovet ift. indvendig vedligeholdelse, men på baggrund af det samlede antal kvadratmeter i institutionerne på området vurderes, at der på årsbasis skal bruges 4-5 mio. kr. på almindelig vedligeholdelses. I dette beløb er der ikke taget hensyn til et eventuelt efterslæb, som kan øge behovet.
ØKONOMI
Økonomien i denne indstilling er afhængig af, hvor mange forslag det vælges at gennemføre efter høring. Der er behov for den bygningsmæssige kapacitet på det samlede 0-17 års område, hvorfor mulige lukninger måske ikke resulterer i, at lokalerne kan opgives. Såfremt forslagene om lukning bliver vedtaget vil dette skabe ledig kapacitet, som muligvis kan anvendes på 0-6 års området. BUF vil foretage en konkret vurdering af mulighederne inklusive et eventuelt behov for anlægsinvesteringer ifm. omlægningen. Derfor regnes der i første omgang ikke med en besparelse på ejendomsudgifter. Der er samlet ejendomsudgifter på kr. 1.113.010 i de 2 institutioner, som foreslås lukket, samt kr. 1.048.494 for den institution der kan lukkes såfremt der bygges en KKFO på Vigerslev alle Skole. Tabellen i bilag 7 viser potentielle besparelser og udgifter ved gennemførelse af forslagene i indstillingen (besparelserne er dog eksklusiv dem som forudsætter nybygning af KKFO på Vigerslev Alle Skole).
Der vil blive fremlagt ønsker til budgetforslag 2010 til finansiering af udgifterne til anlæg. Midler til HR finansieres inden for den eksisterende ramme ved den besparelse der i givet fald opnås ved de forslag om strukturtilpasning, som vedtages endeligt. Der kan derfor ikke forventes udmeldt midler til HR før i 2010.
VIDERE PROCES
De vedtagne forslag til strukturtilpasning sendes i høring med en 7 ugers frist (forlænget med 1 uge pga. vinterferien) til den 20. marts 2009. De berørte parter høres: Forældre-, institutions- og skolebestyrelser, de faglige organisationer, paraply-organisationerne for de selvejende institutioner, de berørte lokaludvalg, Fællesrådet for Folkeskolen, Fællesrådet for Fritidsinstitutioner og Klubber, Det Centrale Forældreforum, Fællespædagogisk Råd, Skole og Samfund, Københavns Forældrenetværk, Brug Folkeskolen og Danske Skoleelever. Efter høringen behandles forslagene i BUU, ØU og BR snarest muligt derefter. Gennemførelsen af forslagene sker herudover i takt med, at de overenskomstmæssige, personalejuridiske og aftaleretlige forhold tillader dette, på institutionsområdet i løbet af 2009.
Else Sommer /Henriette Bjørn Nielsen
bilag
1. Liste over forvaltningens forslag til strukturtilpasning
2. Status på fritidsinstitutionsområdet pr. distrikt
3. Faktaark vedr. forvaltningens forslag til strukturtilpasning
4. Integrerede institutioner, fritidshjem og KKFO
5. Oversigt over de institutioner forvaltningen peger på, som kunne omlægges til KKFOer
6. HR-tilbud i forbindelse med strukturtilpasning
7. Økonomi og nøgletal