Mødedato: 28.01.2009, kl. 12:00
Tiltag der kan afbøde fattigdommens konsekvenser for børn og unge
Se alle bilag
Til top
Tiltag der kan afbøde fattigdommens konsekvenser for børn og unge
23. Tiltag der kan afbøde fattigdommens konsekvenser for børn og unge (2008-118647)
Udvalget skal drøfte de fremlagte forslag til tiltag, der kan afbøde fattigdommens konsekvenser for børn og unge i København.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at udvalget drøfter oplæg til tiltag, der kan afbøde fattigdommens virkninger for børn og unge i København
Børne- og Ungdomsudvalget beslutning i mødet den 17. december 2008:
Sagen blev udsat
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget drøftede på sit møde 18. juni 2008, hvorledes fattigdommens virkninger for børn og unge i København kan afbødes. Udvalget besluttede at forvaltningen skulle vende tilbage med oplæg vedr.
Delvis bortfald af brugerbetaling på madordninger i skoler og institutioner
En udbredelse af 'socialrådgivere på skoler' til alle skoler
Styrkelse af det lokale tværfaglige arbejde
Erfaringsopsamling vedr. langtidseffekten af midlertidige betalingsfri ydelser
En oversigt over støttemuligheder for fattige familier fra diverse fonde og godgørende virksomheder ? dette i samarbejde med Socialforvaltningen
Belysning af fripladsordninger på institutionsområdet
Gråzonen med klassekasser mv
Løsning
Delvis bortfald af brugerbetaling på madordninger i skoler og institutioner
Bespisning i institutioner betales efter lovændring over forældrebetalingen, og pga. fripladsordningen udgør dette ikke noget problem for fattige familier.
En skønsmæssig beregning af udgiften til bortfald af brugerbetalingen på skolemaden for fattige familiers børn er: anslået 2500 børn a 200 dage a 24 kr. = 12 mio. kr.
Der kan også ses på morgenmadsordning, hvor den skønsmæssige udgift anslås til 2500 børn a 200 dage a 12 kr. = 6 mio. kr.
Hertil kommer udgifter til administration af ordningen. Såfremt udvalget ønsker det, vil forvaltningen til budgetseminaret fremlægge mere detaljerede beregninger.
En udbredelse af 'socialrådgivere på skoler' til alle skoler
I budget 2009 blev det besluttet at afsætte yderligere 2 mio. kr. til drift i 2009 og i 2010 til ansættelse af flere socialrådgivere på flere skoler i særligt udsatte områder. Der er netop ved at blive gennemført en halvvejsevaluering af projektet. Ifølge projektbeskrivelsen skal der foretages en halvvejsevaluering ultimo 2008 og en slutevaluering i 2010. En udrulning til samtlige skoler vil betyde en anslået merudgift på 8 mio. kr. årligt.
Styrkelse af det lokale tværfaglige arbejde
Københavns Kommune indførte medio 2007 et nyt koncept for tværfaglige grupper mellem Socialforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen. Konceptet lægger en ramme for det tværfaglige arbejde om udsatte børn. Det tværfaglige samarbejde er som udgangspunkt organiseret efter inddelingen i bydele.
Målet er en tidlig og effektiv indsats, når der i sundhedsplejen, institutionen eller i skolen opstår bekymring omkring et barn, og hvor der er behov for en særlig faglig eller tværfaglig indsats i håndteringen af bekymringen og det videre arbejde med barnet.
Såfremt der skal oprettes tværfaglige grupper på alle skoler og omkring klynger af dagtilbud vil det forudsætte, at der både i BUF og SOF tilføres ekstra personaleressourcer. I BUF vil det dreje sig om ressourcer til PPR, Sundhedsplejen og de pædagogiske konsulenter. De årlige udgifter til dette anslås at udgøre 8 mio. kr. Såfremt udvalget ønsker det, vil forvaltningen til budgetseminaret fremlægge mere detaljerede beregninger.
Erfaringsopsamling vedr. langtidseffekten af midlertidige betalingsfri ydelser
Forvaltningen har drøftet problemstillingen med en lang række ledere af fritidsinstitutioner samt lederen af Kultur- og Fritidsforvaltningens (KFF) projektsekretariat, der i en årrække har arbejdet med fritidsprojekter for børn.
Institutionslederne vurderer generelt, at midlertidigt bortfald af betaling til klubplads, idrætsforening mv. ikke har nogen langtidseffekt. Når betalingsfriheden ophører, falder medlemstallene til samme niveau som før betalingsfriheden. Samme vurdering kommer fra KFFs projektsekretariat. Spørgsmålet indgår mere systematisk i evalueringen af kontingentfritagelse på klubområdet, som forelægges udvalget inden budgetseminaret.
En oversigt over støttemuligheder for fattige familier fra diverse fonde og godgørende virksomheder ? dette i samarbejde med Socialforvaltningen
Socialudvalget behandlede på sit møde 10/12-08 en indstilling vedr. fordeling af §18-midler til frivilligt socialt arbejde. Midlerne tildeles organisationer som Børns Voksenvenner, Red Barnet, Natteravnene, diverse pigeklubber mm. Listen over organisationer, der har modtaget disse bevillinger, indgår som bilag til Socialudvalgets møde 10/12-08.
Belysning af fripladsordninger på institutionsområdet
København har aktuelt 36.100 familier med børn/unge i dagtilbud eller fritidsinstitution. Af disse har ca. 13.300 familier nedsat betaling ud fra deres indkomst. Det er forældrebetalingens erfaring, at fripladsordningen medfører at stort set samtlige familier tager mod tilbud om institutionsplads efter beregning af fripladstilskud. Det er derfor forvaltningens vurdering at fripladsordningen giver de ønskede muligheder for fattige familiers børn.
Forvaltningen fremlægger inden budgetseminaret 2009 en evaluering af kontingentfritagelse på klubområdet. Det vil endvidere indgå i afbureaukratiseringsbestræbelsen at vurdere om den investerede medarbejdertid i at opkræve 50 kr. pr måned for ungdomsklubmedlemmer velanvendt tid. Fripladsordningen belyses mere deltaljeret i bilag 1.
Gråzonen med klassekasser mv.
Forvaltningen har været i dialog med en række folkeskoler for at få belyst omfanget af gråzone-udgifter for familierne i de københavnske folkeskoler. Der tegner sig et meget forskelligartet billede.
Gråzone-udgifter forstås her som
udgifter, som familien må afholde for at deres barn og familien kan få fuld adgang til skolens aktiviteter (lejrskoler/ekskursioner, sociale arrangementer, klassekasse, gymnastik- og svømmeudstyr, lommeregner og ordbøger). Den anslåede udgift til disse formål kan udgøre op til 400-600 kr. pr. barn pr. år.
udgifter som familien må afholde for at den kan få fuld adgang til information om skolens aktiviteter via skolens hjemmeside (bestyrelsesreferater, mobbepolitik, trivselspolitik, ordensregler, mv). Mange skoler giver via ?forældreintra? præcise oplysninger om deres eget barns klasse (ugeplan, lektieplan, info om ekskursioner). Udgift til PC samt internetopkobling udgør anslået 3000-4000 kr. pr familie pr år.
Det er forvaltningens vurdering at der er betydelig usikkerhed omkring håndteringen af gråzoneproblematikken. Forvaltningen vil drøfte problematikken med skolelederne ud fra et udgangspunkt om, at skolelederne skal sikre
at alle forældre skal have mulighed for at lade deres børn deltage alle skolens aktiviteter uden at det belaster deres privatøkonomi
at alle forældre skal have direkte og gratis adgang til al væsentlig information om deres barns skolegang.
På fritids- og klubområdet er der en tilsvarende problemstilling med egenbetaling for en række tillægsydelser fx aktiviteter, frugt, udflugter og rejser.
Økonomi
Der er på Socialudvalgets budget for 2009 afsat 11,5 mio. kr. til drift og 2,5 mio. kr. til efterspørgselsstyret drift vedr. fattigdom. Når udmøntningen af disse midler kendes, vil BUF vurdere behovet for at foreslå evt. yderligere tiltag i BUFs budgetforslag for 2010.
Videre proces
På baggrund af udvalgets drøftelse arbejder forvaltningen videre med temaerne i forberedelsen af Budget 2010.
Else Sommer /Søren Hegnby
bilag
1. Fripladsordning