Mødedato: 28.01.2009, kl. 12:00
Initiativer for unge i uroområder
Se alle bilag
Til top
Initiativer for unge i uroområder
2. Initiativer for unge i uroområder (2008-144792)
Udvalget skal fortsætte drøftelsen fra udvalgsmødet d. 12. november 2008 om initiativer for unge i uroområder.
INDSTILLING OG Beslutning
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at udvalget drøfter forvaltningens anbefalinger i forhold til arbejdet med unge i uroområder med henblik på, at udvalgtes drøftelse danner grundlag for en længeresigtet faglig vision og strategi, som fremlægges for udvalget i begyndelsen af 2009
Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning i mødet den 17. december 2008:
Sagen blev udsat.
Problemstilling
Børne- og Ungdomsudvalget drøftede d. 12. november 2008 initiativer for unge i uroområder bl.a. i forbindelse med unges deltagelse i konflikter mellem voksengrupperinger og rockermiljøet ? med fokus på Nørrebro og Tingbjerg.
Forvaltningen har i samarbejde med SSP ? sekretariatet udarbejdet status på for initiativer og situation i distrikterne Brønshøj/Husum, Nørrebro og Amager samt anbefalinger til det fremadrettede kriminalitetsforebyggende arbejde.
Udvalget skal drøfte nedenstående anbefalinger, der sammen med udskolingsdrøftelsen og budgetanalyserne om Ungdomsskolen, Ungdommens Uddannelsesvejledning fra udvalgsmødet d. 12. november, budgetanalyser på resten af Ungdomsområdet samt den pædagogiske visionsdebat skal danne grundlag for en længeresigtet faglig vision og strategi, som fremlægges for udvalget i begyndelsen af 2009.
Løsning
Forvaltningen foreslår, at udvalget drøfter følgende anbefalinger:
Klubbernes bemanding
Det er afgørende vigtigt, at ungdomsklubberne i København appellerer til målgruppen af udadreagerende unge og formår kontinuerligt at arbejde med disse. Men målgruppen kan, i perioder, ?slide? hårdt på personalegruppen, hvilket i nogle tilfælde resulterer i sygemeldinger og midlertidig lukning af aktiviteter og institutioner. Erfaringerne viser, at målgruppen typisk reagerer med voldsomt hærværk/ildspåsættelser og uro, hvis de mister deres daglige tilholdssted.
Ungdomsklubberne er forpligtet til at lave opsøgende arbejde for unge, der ikke af sig selv henvender sig til klubberne. Det opsøgende arbejde har vist sig værdifuldt i forhold til tidligt at få kontakt til de unge, der lever det meste af deres skole og fritidsliv på gaden og i miljøer, hvor der er stor risiko for kriminalitet. En styrket gadeplansindsats kan desuden indbefatte en ?matrikelløs? klub/ en ?rullemarie?, hvorfra der udspiller sig forskellige og mangfoldige aktivitetstilbud ? efter de unges behov. Anbefaling:
Der skal afsættes midler til et fleksibelt hold af klubpædagoger / ?et rejsehold?, der efter behov kan supplere den daglige bemanding i udsatte klubber.
De opsøgende medarbejdere i Børne- og Ungdomsforvaltningen skal forøges med 8-10 fuldtidsansatte.
Fleksibilitet i klubbernes åbningstid
De unge, der opholder sig i eller ved socialt udsatte boligområder, og hvor de unge, generelt set, kommer fra en svag familiebaggrund, har behov for voksenstøtte. De unge peger selv på, at klubberne bør holde åbent ?når alle andre steder er lukkede?, og således holde de unge væk fra gaden.
Men det er også vigtigt, at klubberne kan holde åbent i dagtimerne, således at de unge kan komme og få råd og vejledning hos kompetente voksne, det være sig om jobsøgning, uddannelse, fritidsaktiviteter og andre af hverdagens små og store problemstillinger. Anbefaling:
Der skal afsættes midler således, at klubberne har mulighed for at holde længere åbent i dagligdagen, weekender, ferieperioder eller ved særligt opstående akutte behov.
Kontingentfritagelse i Ungdomsklubber
Flere ungdomsklubber fremfører, at betaling af kontingent hindrer klubbens bestræbelser på, at fremstå som et tilbud til alle unge i lokalsamfundet uanset sociale og kulturelle baggrunde. Samtidig er kontingentet en kilde til daglige småkonflikter og diskussioner mellem klubmedarbejderen og de unge, da der skal skelnes mellem registrerede betalende medlemmer og ikke-medlemmer/gæster.
Erfaringer fra ungdomsklubber beliggende i socialt udsatte områder med en stor procentdel af unge med anden baggrund end dansk viser, at det desuden fremmer integrationen at fjerne kontingentbetalingen. Projekter med kontingentfritagelse viser en stigning i antallet af unge, der benytter klubben, da den åbne dør indbyder til dialog vedrørende den unges liv ? sorger og glæder. En kontingentfritagelse vil desuden lette de opsøgende arbejde, da det vil være lettere for medarbejderne at tage de unge med over i en klub. Forvaltningen iværksatte 1. april 2007 forsøg med kontingentfritagelse i udvalgte klubber i distrikterne Brønshøj /Husum, Bispebjerg og Nørrebro. Forsøget evalueres i begyndelsen af 2009 med henblik på eventuel forsættelse og udbredelse til andre distrikter. Forvaltningen har allerede modtaget positive tilkendegivelser om forsøget. Anbefaling:
Der arbejdes videre med muligheden for kontingentfritagelse i ungdomsklubberne.
Udvikling af eksisterende klubtilbud/pædagogik
Nogle steder i byen appellerer de eksisterende klubtilbud ikke i tilstrækkelig grad målgruppen af udsatte unge. Der bør i alle klubber være en tæt sammenhæng mellem gadeplansindsats, udfordrende klubaktiviteter inden - og udenfor klubbens rammer og en pædagogisk linje, der virker inkluderende og normsættende på disse unge. Der er gode eksempler på klubber, der formår dette, og erfaringerne bør bredes ud til alle ungdomsklubber.
Der skal afsættes midler til formidling af ?de gode eksempler?. En mulighed kunne desuden være etablering af ?jobbytte? på tværs af bydelene.
Pædagogiske væresteder/klubtilbud til unge over 18 år
Der er et meget begrænsede pædagogiske tilbud til unge i alderen 18-23 år. Der er i flere bydele en restgruppe af unge, der ikke er tilknyttet arbejdsmarked, uddannelse og det traditionelle foreningsliv. Disse unge risikerer at glide ind i kriminelle aktiviteter og i forlængelse heraf påvirke områdets øvrige unge. Børne ? og Ungdomsforvaltningen er opmærksomme på behovet og er i øjeblikket i gang med at etablere væresteder på Indre og Ydre Nørrebro. Det kan herudover konstateres, at der er ungegrupper i Tingbjerg og på Amager, der ligeledes efterspørger sådanne tilbud. Anbefaling:
Der skal afsættes midler således, at de eksisterende klubber kan udvide målgruppen til at omfatte de 18 ? 23 årige.
Det bør ligeledes overvejes, at oprette særskilte tilbud til de 18 ? 23 årige, eventuelt efter Folkeoplysningsloven.
ØKONOMI
Forvaltningen vil på baggrund af udvalgets drøftelser fremlægge beregninger og beskrivelser af de anbefalede forslag i forbindelse med fremlæggelse af budgetforslag for 2010.
Videre proces
På baggrund af udvalgets drøftelse af udskolingen, indsatsen for de unge i uroområder, samt budgetanalyser på ungeområdet fremlægger forvaltningen en længeresigtet fagligvision og strategi baseret på den pædagogiske visionsdebat på for udvalget i begyndelsen af 2009.
Else Sommer /Jan Dehn
bilag
1. Status november 2008