Mødedato: 28.01.2009, kl. 12:00
Konsekvenserne af ret til undersøgelse og behandling for psykisk syge børn og unge
Se alle bilag
Til top
Konsekvenserne af ret til undersøgelse og behandling for psykisk syge børn og unge
19. Konsekvenserne af ret til undersøgelse og behandling for psykisk syge børn og unge (2008-148439)
Udvalget skal tage stilling til konsekvenserne af den udvidede ret til undersøgelse og behandling for psykisk syge børn og unge, herunder om Skolepsykiatrisk Center (SPC) skal omlægges.
indstilling OG BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,
at SPC omlægges og at forvaltningen udarbejder en konkretiseret plan for omlægningen, der fremlægges for udvalget senest d. 15.04.09
PROBLEMSTILLING
Den 12. juni 2008 vedtog Folketinget en ændring af sundhedsloven. Lovændringen medførte bl.a. at Regionen får ansvaret for en trinvis indførelse af udvidede undersøgelses- og behandlingsrettigheder for børn og unge på det psykiatriske område. Den udvidede undersøgelsesret (også kaldet udredningsgarantien) trådte i kraft d. 1. august 2008. Loven har til formål at nedbringe antallet af børn på venteliste til de børnepsykiatriske afdelinger. Helt konkret betyder loven, at hvis et barn henvises til en børnepsykiatrisk undersøgelse, så skal undersøgelsen påbegyndes inden for to måneder. Fra 1.januar 2009 udvides garantien til også at omfatte behandling.
Da lovændringen har afledte konsekvenser for Skolepsykiatrisk Center i Københavns Kommune, skal der træffes en principbeslutning om SPC?s fremtidige aktiviteter og organisering.
LØSNING
Lovændringen præciserer, at børnepsykiatrien skal kunne udrede og behandle alle henviste børn og unge indenfor 2 måneder, ligesom lovgivningen præciserer, at ovenstående er en regionsudgift. I Københavns Kommune varetager SPC i dag en del af arbejdet med at udrede, diagnosticere og behandle skolebørn - på lige vilkår med de regionale tilbud. Dvs. at kommunen varetager - og finansierer - en regional forpligtelse. For en nærmere beskrivelse af SPC, se bilag 1 og 2.
Skolepsykiatrisk Center er ikke underlagt lovgivningen om udredning, da denne kun gælder for sygehusområdet. Lovgivningen åbner imidlertid for, at samarbejdssygehuse og ?klinikker, der ønsker at arbejde med udredning og diagnosticering af børn og unge, kan godkendes hertil. I praksis fungerer det ved, at samarbejdssygehuset akkrediteres efter gældende regler på området, og efterfølgende indgår en samarbejdsaftale med det lokale regionsråd. Herefter indgår samarbejdssygehuset som en del af de fritvalgstilbud, der skal sikre at udredningsgarantien på de to måneder overholdes.
Lovændringen nødvendiggør, at kommunen tager stilling til, hvad der fremadrettet skal ske med SPC. Inden forvaltningen iværksætter det videre arbejde med at beskrive det fremtidige løsningsforslag, er der imidlertid behov for at udvalget træffer en principbeslutning om SPCs fremtid.
Forvaltningen anbefaler, at SPC nedlægges i sin nuværende form og at funktionerne i SPC omlægges. Den del af SPC, der arbejder med konsulentydelser m.v. søges indpasset og sammentænkt med andre af forvaltningens opgaver, hvor der er store snitflader og sammenhænge i opgaveløsningen. Dette må samlet forventes at medføre en styrkelse af kerneopgaverne og resultere i afledte synergieffekter. De økonomiske ressourcer, der frigøres som følge af lukningen af den psykiatriske udrednings- og behandlingsdel, skal i stedet omprioriteres til at understøtte specialreformens arbejde med inklusion samt til at intensivere og opprioritere PPR?s og Specialfunktionens arbejde med undersøgelser, rådgivning samt støtte- og supportordninger i distrikterne. Dermed imødegås det forøgede pres lovændringen forventes at få på distrikternes PPR arbejde.
Forvaltningen kender endnu ikke de fulde konsekvenser af lovændringen, men forventer, at de børnepsykiatriske afdelinger, som følge af udredningsgarantien, vil stramme op omkring deres visitation. Sundhedsstyrelsens opfølgningsgruppe vedr. børne- og ungdomspsykiatrien har i et statusnotat beskrevet, hvordan ventetiden til udredning og behandling på landsplan var i vækst med 50 % i tiden lige inden indførelsen af udredningsgarantien. På trods af at landets børne- og ungdomspsykiatriske afdelinger har haft et stærkt fokus på at optimere kapaciteten og sikre overholdelse af garantiperioden, må det forventes, at det stadig stigende antal børn der henvises, gør det vanskeligt for de offentlige afdelinger at udrede og behandle alle henviste børn og unge. Dette kan medføre, at et stigende antal private aktører vil fortage udredninger af børn og unge. Det må endvidere antages, at børnepsykiatrien i højere grad bliver diagnosticerende end den er i dag, hvilket kan betyde, at børnepsykiatrien vil stille krav om flere undersøgelser i PPR-regi. Slutteligt må der forventes et forøget pres på det lokale PPR i forhold til at finde lokale løsninger for børnene. Som følge af ovenstående må distrikterne formodes at blive endnu mere pressede end de er i dag.
Forvaltningen har tidligere orienteret udvalget om ressourcesituationen på specialområdet, herunder at normeringen i Københavns Kommunes støttefunktioner ligger væsentligt under normering på landsgennemsnit. Alene på psykologområdet ligger støttefunktionen under landsgennemsnittet med ca. 30 stillinger.
Principielt set er det vanskeligt at argumentere for en videreførelse af SPC som en kommunal aktivitet, når opgaven er placeret i regionsregi. Dele af midlerne fra SPC bør derfor overføres til en opprioritering af støttefunktionen, således at der er mulighed for at gå ind i forløbet om et barn/ung, når der er opstået en bekymring, hvormed barnet ikke skal vente så længe, at der er risiko for, at det udskilles fra almenområdet. Med andre ord bør midlerne overføres, så de styrker støttefunktionens indsatser de steder kommunen har en forpligtelse og dermed til områder, hvor de gør mest gavn for kommunens børn og unge.
Hvis SPC omlægges, kan det ikke udelukkes, at en del af den ekspertise, der er ansat på SPC forsvinder fra kommunen. Hertil kommer, at der kan finde afskedigelser sted som følge af ændrede funktioner. Forslaget om omlægning den hidtidige funktion vil imidlertid give forvaltningen mulighed for at sikre en sammentænkning af SPC?s supporterende og støttende aktiviteter med specialreformen, der har til formål at skabe flere inkluderende indsatser. Forvaltningen anbefaler, at der udarbejdes et detaljeret oplæg, der beskriver de nærmere præmisser for omlægningen af SPC.
Forvaltningen har haft overvejelser om at omdanne psykiatridelen af SPC til et offentligt privat partnerskab evt. i en aktieselskabsform. SPC skal i givet fald akkrediteres og godkendes af Regionsrådet. Forvaltningen kender imidlertid ikke de fulde konsekvenser af denne løsning, der dog må forventes at kræve et større udredningsarbejde samt implementeringsforløb. Forslagene er uddybet i bilag 3.
ØKONOMI
I forhold til udredningsgarantien og behandlingsgarantien er der ingen primære økonomiske konsekvenser, da udgiften hertil afholdes af regionerne. Der kan imidlertid blive tale om afledte økonomiske konsekvenser for Københavns Kommune, hvis en kortere udredningsperiode og en hurtigere diagnose medfører, at flere børn og unge med psykiske lidelser skal visiteres til f.eks. et kommunalt støtte- eller supporttilbud i daginstitutions- eller skoleregi efter endt behandling, hvilket igen kan medføre pres på de eksisterende tilbud samt en stigning i antallet af klager.
VIDERE PROCES
Forvaltningen fremlægger senest beslutningsoplæg for BUU på mødet den 15. april 2009 og sikrer, at SPC bliver inddraget i det videre arbejde samt, at der sikres en tæt dialog med de faglige organisationer på området.
Else Sommer /Lise Poulsen
bilag
1. Beskrivelse af Skolepsykiatrisk Center
2. Aktivitetsoversigt for Skolepsykiatrisk Center
3. Uddybende notat vedr. fremtidsmulighederne for SPC