Mødedato: 27.08.2014, kl. 16:00
Mødested: Rådhuset, stuen, værelse 43/44

B-sag: Ophør af særbevillinger til mad på skoler

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til hvorvidt særbevillinger til mad på skoler skal ophøre med henblik på at harmonisere bevillinger til mad på skolerne.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager til efterretning, at tidligere politisk besluttede særbevillinger til mad ophører og erstattes af samme bevilling til mad, som på andre skoler med skolemadsordning

Problemstilling

I budget 2014 blev det besluttet at indføre skolemad på alle skoler, hvor der tidligere kun var skolemad på 40 skoler. I forbindelse med implementeringen af beslutningen har forvaltningen gennemgået skolernes eksisterende bevillinger til skolemad og har fundet, at syv skoler har en særbevilling til mad, som er højere end på andre skoler med skolemad.

Der er to skolemadsmodeller:

  • EAT, som er en model med centralt produceret mad, der dagligt leveres til skolerne, færdigtilberedes i en skolebod og udleveres til de elever, der har bestilt skolemad.
  • Madskole-modellen, hvor skolen har eget produktionskøkken, køkkenpersonale og kantine hvor eleverne spiser.  

I begge modeller er der brugerbetaling. Forældre med meget lav indkomst kan få et økonomisk tilskud til skolemaden.  

Alle skoler med skolemad får i dag udmeldt et budget til drift af skolemaden afhængig af hvilken skolemadsordning de har. Syv skoler har imidlertid en særbevilling til mad, som er højere end på andre skoler med skolemad. Der er ikke nogen faglig begrundelse for denne særbevilling, som giver et uensartet serviceniveau på skolerne.

Løsning

Følgende skoler har p.t. særbevillinger til skolemad: 

  • Dyvekeskolen og Nyboder Skole har EAT og dermed en EAT-bevilling, men har også en mindre særbevilling til mad, som oprindeligt er bevilget til deres specialklasserækker. Dette er en ekstra bevilling som andre skoler med specialklasserækker ikke har.
  • Frejaskolen (specialskole) har en madordning med egenproduktion og har i en længere årrække haft en bevilling, som er større end den madskole-bevilling, som de andre madskoler har.
  • Kildevældsskolen (specialklasserække), Frederiksgård Skole (specialskole) og Skolen i Charlottegården (specialskole) har mindre særbevillinger til mad, men skolerne har endnu ikke en skolemadsordning.
  • Langelinieskolen har EAT og har derudover en bevilling til madordning for specialklasserækken med døve børn (SPK). Denne løsning er samlet set dyr og kan eventuelt organiseres anderledes.

Forvaltningen foreslår, at Dyvekeskolens og Nyboder Skoles ekstra bevilling til mad ophører fra skoleåret 2015/2016. 

Frejaskolens madbevilling foreslås reduceret fra skoleåret 2015/2016, så den svarer til den bevilling, de andre madskoler får. Ud over dette kan Frejaskolen begynde at opkræve forældrebetaling for råvarer og øvrig drift, hvilket ikke sker p.t. Frejaskolens serviceniveau vil dermed blive ligestillet med de øvrige skoler med skolemad, hvor der er brugerbetaling for frokosten. Familier med lav indkomst kan søge tilskud til skolemaden. Frejaskolen vil blive tilbudt et forløb med hjælp og vejledning til den ændrede organisering af deres madordning, herunder de økonomiske forudsætninger.

Forvalningen foreslår desuden, at særbevillinger til mad på Kildevældsskolen, Frederiksgård Skole og Skolen i Charlottegården ophører, når skolerne indenfor de næste år får enten EAT-bevilling eller madskole-bevilling.  

I forhold til Langelinieskolen vil forvaltningen i samarbejde med skolen se på mulighederne for en anden organisering af madtilbuddet til de døve børn. 

I budget 2014 blev det besluttet at udvide skolemaden med et tilbud om eftermiddagsmad for 4. – 9. klasse som følge af den længere skoledag. Eftermiddagsmaden bliver en del af skolemadstilbuddet som et muligt tilkøb for forældrene.  På seks skoler bliver det imidlertid ikke muligt at indføre skolemad med et frokosttilbud, da det - på grund af skolernes bygningsmæssige forhold - ikke er muligt at etablere et køkken til hverken EAT eller madskole. Disse seks skoler får en bevilling til eftermiddagsmad, som kan håndteres i skolens eksisterende rammer.  

Af bilag 1 fremgår, hvilke skoler der har skolemad i dag, den videre udrulningsplan for skolemaden samt på hvilke skoler, der ikke bliver indført skolemad.

Økonomi

Ophøret af særbevillingerne til mad foreslås implementeret fra skoleåret 2015/2016. Reduktionen af budgettet med ca. 0,3 mio. kr. forventes gennemført pr. 1.8.2015. Tabel 1 viser et overblik over de ekstra bevillinger, som Nyboder Skole, Dyvekeskolen og Frejaskolen får p.t. og hvad forvaltningen foreslår, at bevillingerne skal være fra skoleåret 2015/2016. Hertil kommer at Frejaskolen kan opkræve forældrebetaling.

Tabel 1: Ændring i madbevillinger
 

Skole

Bevillingstype

Bevilling nu

Bevilling fremover (pr. 1.8.2015)

Nyboder Skole,

specialklasserække

EAT-bevilling

         250.210

 250.210

Spiseordning - lav sats

34.026

0

I alt

     284.236

                     250.210

Dyvekeskolen,

specialklasserække

EAT-bevilling

     250.210

                     250.210 

Spiseordning - lav sats

32.395

0

I alt

         282.605

                      250.210

Frejaskolen

Ernæringsassistenter

568.068

0

Madskole-bevilling

                     - 

                  425.233

Spiseordning - høj sats

144.400

0

I alt

712.468

425.233

I alt

 

  1.279.309

               925.653

 

Der er enkelte skoler, som ikke var medregnet i driftsbevillingen til skolemad i Budget 2014. Det drejer sig om Kildevældsskolen, Sølvgades Skole og Den Classenske Legatskole. Forvaltningen vil i løbet af 2015 vurdere, hvorvidt reduktionen af specialskolernes budget kan finansiere dele af driften af skolemad til disse skoler.

I løbet af 2015 vil det være muligt at lave en nærmere analyse af det samlede behov for driftsmidler til skolemad, hvori der også indgår tilbud om eftermiddagsmad til skoler uden madordning, afvikling af særbevillinger til mad på Kildevældsskolen, Frederiksgård Skole og Skolen i Charlottegården med indførelsen af EAT-bevilling eller madskole-bevilling samt en evt. anden organisering af madtilbud til de døve børn på Langelinieskolen. Når forvaltningen har udarbejdet dette overblik kan der også udarbejdes et oplæg til budget 2016 med et eventuelt effektiviseringsbidrag.

Videre proces

Forvaltningen udmønter ophøret af særbevillinger.

I 2015 foretages en nærmere analyse af det samlede behov for driftsmidler til skolemad og et eventuelt effektiviseringsforslag forelægges Børne- og Ungdomsudvalget i forbindelse med budgetforslag 2016.


                Else Sommer           / Lina Maria Johnsson

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top