Mødedato: 27.02.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D

Status og revideret handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til status på udvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 og udkast til revideret handleplan for perioden 2013-2014.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager status på udvalgets handleplan 2011-2012 for Københavns Kommunes Handicappolitik til efterretning
  2. at udvalget godkender udkast til Børne- og Ungdomsudvalgets reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013 – 2014

Problemstilling

Borgerrepræsentationen tiltrådte den 27. januar 2011 Københavns Kommunes Handicappolitik 2011 – 2017. Politikken fremsætter delmålsætninger og principper for kommunens indsats for borgere med handicap, jf. bilag 1.

Som led i implementeringen er der udarbejdet en samlet handleplan for hele Københavns Kommune med beskrivelse af konkrete initiativer inden for de fastsatte målsætninger. Hvert udvalg har udarbejdet en handleplan med udgangspunkt i de målsætninger, som hører under udvalgenes ressortområde. Handleplanen gælder for en to-årig periode, hvorefter der gøres status og handleplanen revideres.

Hvert fagudvalg forelægges parallelt en status på deres handleplan for 2011-2012 og et udkast til revideret handleplan gældende for 2013-2014. Den reviderede handleplan er opbygget efter samme koncept som den oprindelige handleplan.

Efterfølgende samler Socialforvaltningen samtlige udvalgs reviderede handleplaner til en samlet handleplan, der sendes i høring i bl.a. Handicaprådet og forlægges til endelig godkendelse i Socialudvalget med henblik på efterfølgende godkendelse i Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen.

Løsning

Status på Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan 2011-2012

Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2011-2012 består af 12 initiativer, der understøtter de målsætninger i handicappolitikken, der hører under udvalgets ressortområde. Status på de enkelte initiativer fremgår af bilag 2, der overordnet viser at der arbejdes kontinuerligt med initiativerne, samt at de initiativer, der har indeholdt konkrete mål er blevet gennemført.

Af de 12 initiativer er de 5 initiativer tilpasset udviklingen på området og videreført i revideret form, mens 7 initiativer er overgået til forvaltningens almindelige drift og derfor ikke medtaget i handleplanen for 2013 -2014.

Status på forvaltningernes indsatser har været drøftet på et møde med Handicaprådet d. 22. november 2012. På mødet gav Handicaprådet udtryk for, at alle lærere skal være klædt på til at skabe rum for inklusion og der bør gøres mere end nu, for at skabe bedre inklusion på skoler og daginstitutioner. Der er i forslaget til revideret handleplan 2013 -2014 beskrevet flere indsatser end i handleplanen for 2011 -2012, som har det formål at fremme mulighederne for inklusion på almenskolerne.

Udkast til revideret handleplan for 2013-2014

Udkastet til Børne- og Ungdomsudvalgets reviderede handleplan for Københavns Kommunes Handicappolitik 2013-2014, fremgår af bilag 3. Der er 11 initiativer hvoraf 6 er nye.

Forslag til initiativer i Børne- og Ungdomsudvalgets reviderede handleplan ses nedenfor, under overskrifterne på de områder i Københavns Kommunes Handicappolitik, de primært vedrører. De nye initiativer er markeret med en stjerne.  

  3.1.2. Uddannelse

      -    Udvikling af særlig tilrettelagt ungdomsuddannelse (STU)

   3.1.4. Støtte, social tryghed og koordination:

-          Sammenhængende og helhedsorienteret indsats for borgere med erhvervet hjerneskade (et samarbejde mellem BUF, SOF, SUF og BIF)*

-          Tidlig opsporing af børn med risikoprofiler*

  3.2.1. Børn og unge med handicap

-          Etablering af flere specialklubpladser*

-          Omlægning af ressourcer til en mere inkluderende almenskole*

-          Kompetenceudvikling på skoler og institutioner

-          Kompetencecentrenes tilbud til skoler og institutioner

-          Samarbejde om komplekse børnesager

-          Samarbejde mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen om træning til børn og unge med handicap*

-          Revision af samarbejdsaftale mellem Børne- og Ungdomsforvaltningen og Socialforvaltningen vedr. børn og unge med autisme*

  3.3.4. Sektoransvar og mainstreaming:

-          Kommunikation om inklusionsindsatsen


De foreslåede indsatser i Børne- og Ungdomsudvalgets handleplan 2013 -2014 vurderes at opfylde Handicappolitikkens målsætninger. Der er flere indsatser end tidligere, som inddrager andre forvaltninger i et tæt samarbejde om at skabe bedst mulig løsningsmuligheder for børn og unge med et handicap og der er, som ønsket af Handicaprådet, yderligere fokus på beskrivelsen af udviklingen af de indsatser, der har til formål at fremme muligheden for inklusion på almenområdet, herunder kompetenceudvikling på skoler og institutioner, omlægning af ressourcer til en mere inkluderende skole samt andre initiativer, der tilsammen skaber en bevægelse hen imod mere inkluderende almenskoler og daginstitutioner.

Økonomi

Handleplanerne finansieres inden for Børne- og Ungdomsudvalgets nuværende budgetramme og serviceniveau. Handleplanen indebærer således ikke yderligere udgifter for Børne- og Ungdomsudvalget.

Videre proces

Hvis indstillingen tiltrædes, sender Børne- og Ungdomsudvalget den reviderede handleplan til Socialforvaltningen, som samler samtlige udvalgs udkast til handleplaner til én handleplan, og sender den i ekstern høring hos Handicaprådet, Ældrerådet og Dialogforum.

Efter høring forelægges Socialudvalget den samlede handleplan, hvorefter den forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen. Dermed kan evt. budgetønsker, der relaterer sig til nogle af udvalgenes handleplaner, nå at indgå i budgetforhandlingerne for budget 2014.

                    
                      Else Sommer                            /Nina Hemmersam

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top