Mødedato: 27.02.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D

Høring om bydelsplaner

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag til høringssvar til Økonomiudvalget om Lokaludvalgenes bydelsplaner.

Indstilling og beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og ungdomsudvalget

  1. at udvalget godkender indstillingen som udvalgets høringssvar til Økonomiudvalget

Problemstilling

Borgerrepræsentationen godkendte d. 9. februar 2012 et nyt koncept for bydelsplaner i København. Det blev besluttet, at der skulle udarbejdes bydelsplaner for samtlige 12 udvalg for en fireårig periode. Økonomiudvalget godkendte på sit møde d. 15. januar 2013 at sende bydelsplanerne til høring i fagudvalgene, se bilag 1.

Bydelsplanerne er udarbejdet i en fælles skabelon – men hver bydelsplan afspejler den enkelte bydels særkende og indeholder 175 konkrete projektforslag, som kan fungere som indspil til de næste fire års budgetforhandlinger. Bydelsplanerne er opdelt i en visionsdel og et projektkatalog med konkrete projektforslag inden for kommuneplanens tre overordnede temaer (Et godt hverdagsliv, København som metropol for grøn vækst og Viden og Erhverv). Børne- og Ungdomsudvalget opfordres til at tilkendegive, hvilke forslag, der kan gennemføres indenfor de eksisterende økonomiske rammer.

Løsning

Der er udarbejdet 18 forslag, hvor Børne- og Ungdomsudvalget og -forvaltning foreslås at være hovedaktør, 10 forslag hvor Børne- og Ungdomsforvaltningen foreslås som direkte samarbejdspart samt en række forslag hvor udvalgets skoler og institutioner i mindre grad er involveret i samarbejdet. Projekterne varierer fra bydel til bydel og afspejler bydelenes forskellige udfordringer. Af bilag 2 fremgår en oversigt over de projektforslag, der involverer Børne- og Ungdomsudvalgets skoler og institutioner. 

Bydelsplanerne indeholder en lang række spændende visioner fra Lokaludvalgene, som bidrager til at løse de udfordringer, der findes på børne- og ungeområdet. Forvaltningen har gennemgået alle forslag til udvikling af byens meget forskellige lokalområder, hvoraf flere er direkte målrettet de københavnske skoler og institutioner. Af bilag 2 fremgår desuden forvaltningens vurdering af de enkelte projektforslag. Vurderingerne er foretaget ud fra eksisterende politiske prioriteringer, som er uddybet nedenfor:

Kapacitet på skoler og institutioner 

Der er en række forslag, der drejer sig om udvidelsen af kapaciteten på skoler og institutioner.  Det drejer sig eksempelvis om forslag nr. 2/Nørrebro (Ny klub), forslag nr. 1/ Vesterbro (Ny klub) og forslag nr. 13/Christianshavn (Kapacitet på Christianshavns skoler). 

Forvaltningen er enig i, at det er en stor udfordring at skaffe plads til det stadigt voksende antal børn og unge i de Københavnske skoler, daginstitutioner og klubber. Det er en af udvalgets vigtigste prioriteringer, hvorfor der også i forhold til budget 2014 vil blive fremsat forslag om yderligere udbygning på skole- og institutionsområdet.  

Folkeskolen

Lokaludvalgene har målrettet en række forslag mod folkeskolen:

Kampagne for folkeskolen (Kgs. Enghave nr. 13)
Forvaltningen støtter det foreslåede fokus på valget af den lokale skole og har nu også iværksat en kampagne over de kommende år, der skal gøre den københavnske folkeskole til forældrenes førstevalg. Også de nye pejlemærker på folkeskoleområdet ”Tillid og attraktivitet” er med til at styrke dette fokus, jf. sagen om pejlemærker, som også behandles på dette møde (2012-66425).  

Lektiecafe (Vesterbro nr. 11)
Ønsket om lektiecafeer har været et bredt ønske på mange skoler og derfor er der nu etableret lektiecafeer på alle kommunens skoler; desuden tilbyder en række frivillige organisationer hjælp til lektierne. I forbindelse med forslaget til folkeskolereform lægges der desuden op til lektieintegrerede folkeskoler.

Folkeskoleelevernes trivsel (Vesterbro nr. 11)
Elevernes trivsel  2008 er et tema, som forvaltningen til stadighed arbejder på at udvikle og input hertil er derfor særdeles velkomne. Bla. er  spørgeskemaundersøgelsen "Københavnerbarometeret” blandt eleverne  fra 4. – 9. klasse med til at kortlægge omfang og evt. problemer. I undersøgelsen indgår spørgsmål bl.a om mobning, medbestemmelse, sundhed og arbejdsmiljø. Fremover udarbejdes undersøgelsen hvert andet år.

Børne- og Ungdomsudvalget har i de seneste år igangsat en række initiativer for at styrke den københavnske folkeskole, og det vurderes herudover, at den kommende folkeskolereform forventes at få vidtgående konsekvenser for mange af de områder, lokaludvalgene er optaget af bl.a lektieintegreret skole, fokus på sundhed og bevægelse samt større inddragelse af erhvervsliv samt kultur- og uddannelsesinstitutioner. 


Ungehuse og ungesamarbejde på tværs

Der er flere lokaludvalg, der ønsker etablering af et ungehus i lokalområdet eksempelvis forslag nr. 14/Christianshavn og forslag nr. 13/Vanløse. Samtidig er udvikling af samarbejdsformer på ungeområdet blandt andet beskrevet i forslag nr. 12/Kgs. Enghave, forslag nr. 11 på Christianshavn.

Forslagene ligger fint i forlængelse af Ungdomskommissionens anbefalinger fra 2012, som Ungehusene var en del af. Blandt andet med udgangspunkt heri, besluttede Borgerrepræsentationen i budget 2013 og Børne- og Ungdomsudvalget på mødet den 21. november 2012 at etablere en helt ny struktur på ungdomsklubområdet. Klubberne fik nye målsætninger og en ny budgetmodel samtidig med, at der blev etableret klubfællesskaber i alle bydele. Klubfællesskaberne kan på nogle områder træde i stedet for de ungehuse, der blev foreslået i forbindelse med Ungekommissionsarbejdet, da der med den nye model lægges op til et mere forpligtende samarbejde – både i forhold til klubberne indbyrdes og i forhold til andre interessenter på ungeområdet. 

Der udarbejdes p.t. klubbydelsplaner, som vil beskrive de opgaver, det enkelte klubfællesskab skal løse og som bl.a. vil indeholde konkrete aktiviteter, der understøtter de faglige målsætninger set i lyset af de udfordringer, det pågældende lokalområde står overfor. 

I budget 2013 blev det herudover vedtaget, at Børne- og Ungdomsforvaltningen i løbet af 2013 i samarbejde med interessenterne på ungeområdet skal udarbejde ungebydelsplaner i 12 bydele. Det er målet med Ungebydelsplanerne, at der udarbejdes en samlet lokal strategi og større kendskab til de tilbud og muligheder, der tilbydes i de enkelte lokalområder og i byen som helhed. Lokaludvalgene vil blive inviteret til at deltage i arbejdet med ungebydelsplanerne, der forventes forelagt for Børne- og Ungdomsudvalget og andre involverede udvalg ultimo 2013. 

Økonomi

Børne- og Ungdomsudvalget vurderer, at  forslag nr. 12/ Amager Vest/ Organisering af samarbejdet på ungeområdet kan iværksættes inden for BUFs eksisterende ramme. Vedr. forslag nr. 10/ Amager Vest / Børnetrafikplan og forslag nr. 5/ Amager Øst / Børnetrafikplan vil den del af finansieringen, som BUF er ansvarlig for kunne afholdes inden for den eksisterende ramme. 

Af bilag 1 fremgår en oversigt over de foreslåede projekter med relevans for Børne- og Ungdomsudvalget med tilhørende økonomi. Udvalget vil have mulighed for at fremme konkrete forslag i forbindelse med budgetprocessen 2014, og realiseringen af bydelsplanernes indhold afhænger herudover af vedtagelse i budget 2015-2017. Borgerrepræsentationen er ikke forpligtet til at afsætte midler til forslagene.

Videre proces

Efter høringsperioden og lokaludvalgenes foretræde for fagudvalgene fremlægges fagforvaltningernes høringssvar til endelig politisk behandling i Økonomiudvalget den 14.5.13 og i Borgerrepræsentationen den 23.5.2013.

        
                             Else Sommer                      /Jacob Zeberg Eberholst

Beslutning

Indstillingen blev godkendt.
Til top