Mødedato: 27.02.2013, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Udvalgsværelse D

Ny procedure for skolestart

Se alle bilag
Udvalget skal tage stilling til forslag om justeringer i rådgivningen af skolestartere i Københavnermodel 2.0.

Indstilling og beslutning

Børne – og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager forslag til justeret rådgivningsproces for skolestartere under Københavnermodel 2.0 til efterretning

Problemstilling

Udvalget vedtog den 8. juni 2011 (2011-61307) en række tiltag for at styrke integrationsindsatsen. Et af de centrale tiltag er Københavnermodel 2.0, som indebærer rådgivning og fordeling af skolestartere. Forvaltningen gennemførte rådgivning af skolestartere første gang i efteråret 2011 med henblik på skolestart sommeren 2012, og BUU behandlede på den baggrund forslag til justeringer på mødet den 18. april 2012 (2011-173424). BUU blev desuden under "Sager til efterretning" den 5. december 2012 orienteret om det faktiske indskrivningsresultat for skolestarterne i skoleåret 2012/13.

Forvaltningen er nu i gang med at gennemføre rådgivning af skolestartere for anden gang med henblik på skolestart 2013 og fremlægger nu den foreløbige status på rådgivningen af skolestartere pr. 1. februar 2013 samt den viden, processen har genereret. På baggrund heraf foreslås en række administrative justeringer i rådgivningsprocessen.

Løsning

Med Københavnermodel 2.0 har BUU iværksat et kvalitativt løft omkring de sprogligt udfordrede børn. Et "sikkerhedsnet" som skal resultere i større chancelighed for nogle af de mest udfordrede skolestartere. Syv af de centrale tiltag i Københavnermodel 2.0 er:

  1. I børnehaverne sprogvurderes de mest sprogligt udfordrede 3- og 5-årige børn. 
  2. Sprogvurderingerne er tilgængelige for pædagogerne i institutionerne og danner udgangspunkt for en målrettet sproglig indsats for de børn med størst udfordringer.
  3. Sprogvurderingerne sikrer kontinuitet i indsatsen, når barnet flytter mellem institutioner og fra institution til skole.
  4. For alle sprogligt udfordrede mulige skolestartere iværksættes en drøftelse mellem forældre og institution om det kommende skolevalg, og en stor gruppe familier får via konkret rådgivning tilbud om en københavnermodelplads på en modtagerskole (som ikke er deres distriktsskole).
  5. Børnehaveklasselærerne på alle københavnske folkeskoler er efteruddannet i forhold til konkret brug af viden fra 5-års vurderingerne og disse kan indgå som viden ved klassedannelsen.
  6. Alle børn sprogvurderes i børnehaveklassen og resultaterne giver afsæt for den konkrete undervisning i børnehaveklassen.
  7. Værktøjet ”Sprogkikkerten” vil gøre det muligt at følge børnenes sproglige udvikling både på skoleniveau og på institutionsniveau, og vil på by og områdeniveau give viden om ”best practice” på skoler og institutioner.

Status på rådgivningsprocessen

Der er hvert år ca. 6000 potentielle skolestartere i København. I 2011 blev ca. 1100 sprogvurderet, heraf havde 655 børn behov for en målrettet sprogindsats (de børn, der i sprogvurderingen scorer under 15). I 2012 blev tilsvarende sprogvurderet 1558 børn, hvoraf 733 havde behov for en målrettet sprogindsats. Det er blandt disse familier, at der er givet et tilbud om en københavnermodelplads til de familier, som havde grunddistrikt på en ikke-modtagerskole. Samlet set har der altså været en mærkbar positiv udvikling fra 2011 til 2012, idet børnehaverne har sprogvurderet ca. 41 % flere børn i 5-årsalderen (fra 1100 til 1558 sprogvurderede børn), mens antallet af børn, der derved er identificerede som sprogligt udfordrede, er steget med 12 % (fra 655 til 733).

Af de 733 børn, hvis familier har modtaget rådgivning, vurderer forvaltningen pr. 20. februar 2013, at 439 starter på en folkeskole i København. Af disse starter 322 børn på kommunens modtagerskoler. 107 af disse børn bor i grunddistrikter, som hører til ikke-modtagerskoler. 152 børn starter i et andet understøttende skoletilbud, eksempelvis modtagelsesklasse, specialskole eller skoleudsættes. 195 børn starter på skoler, som ikke er modtagelsesskoler, herunder 78 på privatskoler og 117 på folkeskoler, som ikke er modtagerskoler. Der er derudover en gruppe på 64 elever, der stadig er i rådgivningsforløb, som er fraflyttet kommunen, eller allerede startet i skole. Tallene fremgår af nedenstående tabel: 

Antal sprogvurderede elever i alt

1558

Sprogudfordrede elever i alt

733 (47 % af alle sprogvurderede)

-          heraf skolestartere i almenområdet (439 i folkeskolen, 78 i privatskole) til august 2013

517

-          heraf elever, der ikke starter i almentilbud til august 2013 grundet udsættelse, specialtilbud, eller M-klasse.

152

-          heraf fraflyttede elever, elever i fortsat rådgivning eller allerede startet i skole

64

Antal skolestartere, der starter på modtagerskole i alt

322 (62 % af alle sprogudfordrede skolestarterne)

-          heraf modtagerskole, som er egen distriktsskole

215 (41 % af alle sprogudfordrede skolestartere)

-          heraf modtagerskole, som ikke er egen distriktsskole

107 (21 % af alle sprogudfordrede skolestartere)

Antal skolestartere, som modtager ikke-anbefalet skoletilbud i alt

195 (38 % af alle sprogudfordrede skolestartere)

-          heraf skolestarter på ikke-modtager-folkeskole

117 (23 % af alle sprogudfordrede skolestartere)

-          heraf privatskole

78 (15 % af alle sprogudfordrede skolestartere)

Andel folkeskolestartere, der starter på modtagerskole

73 %


Ud fra et fordelingsperspektiv er der sket en markant udvikling med den nye Københavnermodel 2.0 i forhold til sidste års rådgivning samt i forhold til den tidligere Københavnermodel. Udviklingen i antal skolestartere på reserverede pladser fremgår af figuren nedenfor:


* Det må forventes at antallet på 107 for 2013/14 kan blive mindre frem mod sommerferien

I perioden fra forældrene over for Rådgivningscentret eller børnehaven har tilkendegivet et skoleønske frem til den faktiske skolestart, sker der ofte ændringer i børnenes behov og forældrenes ønsker. Det kan fx være flytning, behov for skoleudsættelser, ændret forældreholdning til lokalskolen mv. Der er således en lang periode, hvor forvaltningen ikke har al den opdaterede viden om den faktiske skoleindskrivning for de sprogligt udfordrede børn. Forvaltningen kan konstatere, at op mod 1500 potentielle skolestartere endnu ikke (pr. 15/1 2013) er indskrevet til skolestart 2013/14. Af disse 1500 elever er det kun et fåtal elever, der er sprogudfordrede og i rådgivningsforløb.  Tallet afviger ikke fra tidligere års skoleindskrivningsmønster. De sprogudfordrede børn, hvis skolestart er uafklaret, følges tæt af forvaltningen.

De steder, hvor skolerne ikke har fyldt de reserverede Københavnermodelpladser op, vil der helt frem til sommerferien 2013 være mulighed for at indskrive eventuelle nye børn, der vurderes at have behov. Det er således forvaltningens vurdering, at det igen i år vil være muligt at tilbyde modtagerskolepladser til alle børn, der grundet sproglige udfordringer ønsker og vurderes at have behov for en sådan plads.

Forslag til justeringer i rådgivningsprocessen

De tidligere vedtagne justeringer har ført til forbedringer i rådgivningsprocessen. Der har imidlertid også ved dette års rådgivningsproces vist sig en række udfordringer i forhold til den konkrete rådgivningsproces af skolestartere 2014/15 og forvaltningen vil derfor gennemføre følgende justeringer af arbejdet med københavnermodellen: 

Styrket dialog med og ledelse af daginstitutioner og skoler 

Der skal skabes bedre og bredere forståelse for, at Københavnermodellen understøtter et godt skoleliv for børn, der er sprogligt udfordret blandt daginstitutioner og skoler. Dette gøres primært ved kommunikation og ledelse. Forvaltningen vil i foråret 2013 indgå i direkte og endnu tættere dialog med samtlige institutionsledere samt via ledelsesstrengen arbejde for at sikre forståelse og opbakning til de forskellige opgaver, der indgår i rådgivningsprocessen. Der vil være særlig opmærksomhed på institutioner, der sprogvurderer færre børn end forventet og på institutioner, der ikke har opdaget børn, der i sprogvurderingen i børnehaveklassen viser sig at være sprogligt udfordret.

Forvaltningen vil gå i konkret dialog med de modtagerskoler, der i særlig grad har ledige københavnermodelpladser for fremadrettet at forbedre optaget. For at kvalificere dialogen med skolerne vil familier, som fremadrettet måtte afslå en tilbudt plads på disse skoler, blive inviteret til en samtale om baggrunden for afslaget. Det kan bemærkes, at der er en tendens til, at søgningen til skoler, der var modtagerskoler i den gamle københavnermodel er større end til de skoler, som først senere er blevet modtagerskole. Det viser, at forandringer tager tid at implementere, og det kan forventes, at søgemønstrene til de nye modtagerskoler at blive forstærket over tid. Forvaltningen vil forsøge at sætte tempo på den forandring.  

Justering af retningslinjer for videndeling

Ved sprogvurderingerne anmodes forældrene om samtykke til, at børnenes resultater videregives til skolen. Manglende samtykke har tidligere betydet, at sprogvurderingerne vedr. op imod halvdelen af børnene ikke er blevet formidlet til børnehaveklassen.  Ministeriet for Børn og Undervisning har netop meldt ud, at sprogvurderinger foretaget i institutionerne kan overdrages uden et samtykke ifm. alle overgange mellem institutioner og skoler og mellem disse indbyrdes. Overdragelse af sprogvurderingerne vil derfor ske fra 1.3.2013. Forvaltningen vil drøfte med privatskolerne, hvordan denne overdragelse af viden også kan komme elever, som har valgt skolestart på en privatskole til gavn.  Allerede ved sommeruniversitet 2012 var børnehaveklasseledere fra de private skoler inviteret med på kursusdage for folkeskolernes børnehaveklasseledere. Dette skete i de tilfælde hvor familierne til sprogligt udfordrede skolestartere havde tilkendegivet et konkret privatskolevalg.

Tilbud om at indgå i fælles kompetenceudviklingsforløb med fokus på sprogligt udfordrede skolestartere og indskolingselever vil være med til at sikre den bedste skolestart for de sprogligt udfordrede skolestartere, uanset om eleven starter i modtagerskole, anden folkeskole eller fri grundskole. Forvaltningen er i dialog med de private skolers organisationer om et sådant samarbejde, herunder om en række private skoler fremadrettet kan indgå i rækken af modtagerskoler for både skolestartere og skoleflyttere. 

Forvaltningen vil i foråret 2013 gennemføre fokusgruppesamtaler med forældre til børn, der har været igennem rådgivningsprocessen samt involverede rådgivere, skole- og institutionsledere. Sigtet er at opnå viden om, hvordan rådgivningen er forløbet med henblik på eventuelle yderligere justeringer af rådgivningsprocessen.

Forvaltningen vil desuden systematisk følge op på, hvordan det går børn, der er optaget på en skole gennem københavnermodellen. Sammen med efterårets opfølgning på de politisk vedtagne pakker – dvs. et år efter de første børn blev optaget på modtagerskoler efter københavnermodel 2.0 – vil forvaltningen fremlægge et kvantitativt overblik over, hvor de optagne børn er i deres skoleliv. Samtidig vil forvaltningen fremlægge et oplæg til, hvordan der vil kunne skabes viden om disse børns faglige udvikling sammenholdt med børn, der ikke er optaget gennem københavnermodellen.

Økonomi

Indstillingen har ingen økonomiske konsekvenser. Udvalget vedtog i 2011 den samlede finansiering af Københavnermodel 2.0, herunder Rådgivningscenterets aktiviteter, og de ovenfor skitserede justeringer holdes inden for den afsatte ramme.

Videre proces

Forvaltningen vil i foråret 2013 gennemføre en proces med fokusgruppesamtaler med forældre til børn, der har været igennem rådgivningsprocessen samt involverede rådgivere, skole- og institutionsledere, således at der opnås viden om, hvordan rådgivningen er forløbet med henblik på eventuelle yderligere justeringer af rådgivningsprocessen.                     

BUU vil få forelagt resultatet af den faktiske indskrivning for skolestart 2013 i oktober 2013 på baggrund af 5. september-opgørelsen over indskrevne børn. 


                        Else Sommer                               /Camilla Niebuhr

Beslutning

Indstillingen blev taget til efterretning.
Til top