Kinesisk skoletilbud
Indstilling og beslutning
- at udvalget godkender forslag til initiativer, der skal øge trivslen blandt elever med kinesisk baggrund
- at udvalget godkender, at forvaltningen igangsætter en undersøgelse, der ser nærmere på trivslen hos elever fra små sproggrupper - under forudsætning af, at der overføres tilbageværende midler til 2013 ifm. overførselssagen for 2012
Problemstilling
Baggrunden for beslutningen var, at:
- Resultaterne fra Københavnerbarometret 2011 viste, at de mindste sproggrupper og især elever, der taler kinesisk hjemme på flere områder trivedes dårligere end de andre store sproggrupper, herunder fx etsprogede, arabiske, tyrkisk elever. (Københavnerbarometret 2011 – resultater og analyse, jf. BUU 23.11.11 (2011-120576)
- En henvendelse fra Niels Steensens Gymnasium til Børne- og Ungdomsforvaltningen med et ønske om et samarbejde om et kinesisk grundskoletilbud i privat regi.
Løsning
Forvaltningen har i samarbejde med Copenhagen Business Confucius Institute på CBS gennemført en undersøgelse blandt danske og kinesiske forældre (spørgeskema og fokusgruppeinterview). Instituttets opsamlende rapport er vedlagt som bilag 1.
Instituttet fik til opgave at undersøge om:
Ad. 1. Ønsker om kinesisk blandt forældrene i den kinesiske minoritetsgruppe
Analysen peger på følgende:
Forældreperspektiv og elevperspektiv
Analysen fra CBS viser, at forældrene oplever, at deres børn trives, hvilket er positivt. Der er dog en uoverensstemmelse i forældrenes oplevelse af elevernes trivsel og elevernes egen oplevelse af trivsel i Københavnerbarometret. Der er i alt i de kommunale folkeskoler 177 elever (0.-10. klasse) med kinesisk modersmål på 53 forskellige skoler (bilag 2). Det betyder, at den enkelte skole ofte kun har 1-2 kinesiske elever, hvilket vanskeliggør både en bydækkende generel indsats på området og en bred indsats på skolerne. Skolernes ledelse modtager resultaterne på årgangsniveau og undersøgelsen er anonym. De elever, der fortæller, at de bliver mobbet hver dag, og vurderer deres eget liv som det dårligst mulige, bliver dog bedt om at fortælle bogstavsbetegnelsen på deres klasse i Københavnerbarometeret, så lærerne har mulighed for at hjælpe dem. Ovenstående peger på en generel indsats og opmærksomhed over for de kinesiske elevers trivsel og et øget fokus på forældresamarbejde om trivsel på skolerne. Derudover foreslår forvaltningen, at der igangsættes en række initiativer med fokus på de kinesiske elevers trivsel.
Forslag til initiativer
Da de kinesiske forældre tilkendegiver et ønske om, at deres børn lærer kinesisk, foreslås det, at forvaltningen styrker informationsindsatsen om den eksisterende modersmålsundervisning samt sprogundervisning på Ungdomsskolen. På Ungdomsskolen kan der oprettes hold i kinesisk for øvede sprogbrugere fra 13 – 18årige såfremt, der kan findes kvalificerede lærere og er tilstrækkeligt interesserede elever.
På baggrund af Københavnerbarometrets tal om dårligere trivsel i den kinesiske elevgruppe og de andre små sproggrupper følger forvaltningen de kinesiske elever og små sproggruppers trivsel via resultaterne fra Københavnerbarometret 2013, der systematisk drøftes med skolerne. Via ledelsesstrengen forpligtiges skolelederne på at have fokus på den dårlige trivsel i de små sproggrupper hos de elever, der går på deres skoler.
Forvaltningen foreslår, at der tilrettelægges en proces, hvor ressourcepersoner (integrationsvejledere, inklusionskoordinatorer og skolekonsulenter) i områderne inddrages i arbejdet med trivselsproblematikken. De skal vejlede skoler og lærere i, hvordan de i deres skole-hjemsamarbejde med forældre fra små sproggrupper, bliver opmærksomme på signaler fra eleverne, der kan afspejle dårlig trivsel, herunder med særligt fokus på, at forældrene kan have en anden opfattelse af barnets glæde ved at gå i skole. Det er centralt, at indsatsen omkring trivselsproblematikken udformes, således at fx kulturelle og andre særlige forhold blandt de forskellige sproggrupper inddrages og bliver udgangspunktet for en lokal indsats.
Der inddrages en forsker til at belyse trivselsproblemerne blandt de elever, der i barometeret svarer, at de taler kinesisk derhjemme ved at lave en sammenhængsanalyse med de øvrige spørgsmål i barometerundersøgelsen.
Ad. 2. Ønsker om kinesisk blandt øvrige forældre
De øvrige forældre tilkendegiver, at kinesisk sprog og kultur er vigtigt på baggrund af fremtidige jobmuligheder. Forældrene er positive overfor forsøg med et kinesisk valgfag, men støtter ikke etablering af obligatorisk kinesisk. Forældrene udtrykker samtidig en bekymring for, at et øget fokus på kinesisk favoriserer en sproggruppe ud af mange sproggrupper.
Forvaltningen har været i kontakt med skolelederen fra Niels Steensens Gymnasium om samarbejdsmuligheder i forbindelse med deres ønske om at oprette en Chinese International School. Niels Steensens Gymnasium tilbyder i dag kinesisk fra 7. klasse, og skolebestyrelsen har arbejdet med planer om at udvide deres grundskoletilbud på kinesisk ned til 0. klasse. Skolelederen orienterede i den forbindelse forvaltningen om, at skolebestyrelsen indtil videre har indstillet planerne om at udvide deres nuværende grundskoletilbud. Niels Steensen Gymnasium kontakter forvaltningen, såfremt de genoptager deres planer om en Chinese International School.
Forslag til initiativer
På baggrund af tilkendegivelserne fra de danske og kinesiske forældre vurderer forvaltningen, at ønsket om et kinesisk skoletilbud ikke danner grundlag for at supplere det eksisterende private tilbud om kinesisk fra 7. klasse på Niels Steensens Gymnasium med et grundskoletilbud i folkeskolen.
Der kan indenfor den nuværende lovgivning oprettes et ikke-prøveforberedende valgfag for elever med kinesisk sprog, men de kinesiske forældre ønsker et prøveforberedende valgfag, der er åbent for både kinesiske og danske elever. Forvaltningen vil understøtte et valgfag i kinesisk, såfremt en skole vil igangsætte et forsøg efter en eventuel folkeskolereform, som pt. foreslået kommer til at indeholde muligheder for at udvikle valgfagsområdet.
Endelig foreslår forvaltningen, at det drøftes med den kommunale internationale profilskole, hvorvidt en øget indsats omkring kinesisk kan indgå som en del af skolens konkrete initiativer som profilskole.
Økonomi
Såfremt BUU godkender initiativerne kan en styrket informationsindsats vedr. modersmålsundervisning finansieres inden for de eksisterende bevillinger for modersmålsundervisningen.
Der er forbrugt 300.000 kr. til CBS' analyse. Udgiften til forskertilknytning til belysning af forskellene i oplevet trivsel hos de kinesiske børn udgør 50-100.000 kr. og kan i givet fald finansieres inden for den samlede afsatte bevilling på 500.000 kr. Det forudsætter, at disse midler fra overførselssagen 2011-12 kan overføres til 2013. Dette skal i givet fald forhandles politisk ifm. overførselssagen for 2012.
Videre proces
Forvaltningen vil styrke kommunikation om modersmålsundervisning og ungdomsskoletilbud samt tilrettelægge en drøftelse med ressourcepersonerne i områderne via områdecheferne og de tværfaglige chefer.
Forvaltningen vil kontakte en af de forskere, der er tilknyttet Københavnerbarometret for at få lavet en analyse af elevernes trivselsspørgsmål i sammenhæng med andre spørgsmål i undersøgelsen, såfremt midlerne videreføres til 2013.
Ved vedtagelsen af en eventuel folkeskolereform vil forvaltningen understøtte forsøg med kinesisk som valgfag og eventuelt udarbejde et konkret forslag, fx i forbindelse med kommunens arbejde med sproglige profiler.
Else Sommer /Camilla Niebuhr
Beslutning
For stemte 7 medlemmer: A, F og Ø.
Imod stemte 2 medlemmer: C og O.
Ingen medlemmer undlod at stemme.
Rasmus Jarlov (C) og Karin Storgaard (O) ønskede følgende tilført beslutningsprotokollen: "Vi er modstander af al modersmålsundervisning og ønsker i stedet at børnene integreres i det danske samfund".