Mødedato: 27.02.2008, kl. 16:00

Koncepter for tilsyn

Se alle bilag

Koncepter for tilsyn

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 27. februar 2008

 

 

5.      Koncepter for tilsyn  J.nr. 2007-105673

 

 

 

Udvalget skal tage stilling til forslag om høring om målsætninger for det fremadrettede arbejde med tilsyn med kommunale og selvejende daginstitutioner, fritidshjem, klubber og KKFO.  

 

INDSTILLING OG Beslutning

Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1.                  at oplæg til det fremadrettede arbejde med almindeligt tilsyn med kommunale og selvejende daginstitutioner, fritidshjem, klubber og KKFO sendes til høring i LFS, BUPL, Det Centrale Forældreforum, Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber, Dialoggruppen, Paraplyorganisationerne og Københavns Forældreorganisation.

 

Problemstilling

Som opfølgning på dannelsen af BUF og i forlængelse af diverse tilsynssager i kommunen fremlægges status for tilsyn på forvaltningens institutioner og der fremlægges forslag vedrørende tilsyn og målsætninger for det fremadrettede arbejde, der forholder sig til den fælles ramme for tilsyn, som blev vedtaget af FAU og UUU d. 2. juni 2005.   

 

Løsning

BUF fører tilsyn i dagplejen, i puljeinstitutioner, private institutioner, privat børnepasning, daginstitutioner, fritidshjem og KKFO, klubber, private behandlingstilbud, skoletilbud i SOFs dag- og døgninstitutioner, almindelige folkeskoler, specialskoler, fri- og privatskoler. Hyppigheden af tilsynene veksler fra flere gange årligt til én gang årligt, alt afhængig af hvilken institutionstype, der er tale om. Fra 11 besøg årligt i det enkelte hjem for dagplejen til 1 årligt besøg for klubber, fritidshjem og daginstitutioner. Årsagen til de hyppige tilsynsbesøg i dagplejen og i de mindre enheder under den private børnepasning hænger sammen med at personalet arbejder meget alene. Tilsynsbesøgene er således en vigtig kilde til pædagogisk udvikling udover den lovbestemte kontrolfunktion. Bilag 1 og 2 beskriver status for alle skoler og institutioner. Oplægget til det fremadrettede arbejde omhandler almindelige tilsyn i både kommunale og selvejende daginstitutioner, fritidshjem, klubber og KKFO.   

Ved tilsyn skelnes mellem ordinære anmeldte tilsyn og forskellige skærpede tilsyn. Skærpet tilsyn kan iværksættes af den pædagogiske konsulent på baggrund af det almindelige tilsyn eller ved ledelsesmæssige beslutning.   

Det fremadrettede arbejde med tilsyn udmønter BUFs samlede styringsforståelse som Børne- og Ungdomsudvalget blev præsenteret for i temadrøftelsen d. 3. oktober 2007. Styringsforståelsen indeholder både udvikling og kontrol. Fokus er på mål og resultatstyring, selvforvaltning og fagligt begrundede metodevalg, evaluering og dokumentation og opfølgning som på ny sætter fokus på mål- og resultatstyring osv. Det kan betragtes som en cirkulær og kontinuerlig bevægelse i arbejdet med dokumentation, evaluering og opfølgning.

Tilsynet og institutionernes afrapportering forsøger at indfange institutionens pædagogiske kvalitet og sammenhæng mellem praksis og tilbuddets skriftlige dokumentation. Både selve tilsynsbesøget, tilsynsskemaer og diverse andre skriftlige kilder ligger til grund for den samlede vurdering af tilbuddet. I tilsynsrapporten som udarbejdes af den pædagogiske konsulent beskrives blandt andet, hvilke områder institutionen skal følge op på i det kommende år.

Der er udarbejdet et udkast til et fælles tilsynsskema for daginstitutioner, fritidshjem, KKFO og klubber, se bilag 3. Skemaet skal fremadrettet gøres elektronisk og sikre at relevant ledelsesinformation bliver mere tilgængelig i og med det bliver nemmere at trække oplysninger for distrikter og central forvaltning. Samtidig er det hensigten, at det elektroniske skema henter oplysninger fra forvaltningens øvrige databaser, således at institutionsledere ikke skal udfylde alle oplysninger år efter år. Dette ligger i forlængelse af BUFs samlede ønske om afbureaukratisering, forenkling og koordinering. Skemaet styrker muligheden for besvarelse igennem afkrydsning. Det er hensigten at aflaste institutionsledere og give BUF bedre mulighed for sammenlignelig ledelsesinformation.

Tilsynsskemaet kan ikke inddrage tilbagemeldinger på alle mål/krav til institutionerne. Men i det samlede tilsyn inddrages desuden øvrige oplysninger og observationer.

I praksis er det pædagogiske tilsyn og opsamling på årsplaner (i dagtilbud)/ udviklingsplanen (på fritidshjem og klubber) tæt forbundet. Derfor er det også hensigtsmæssigt at integrere opsamling på årsplaner/handleplaner i tilsynet. Opsamling på årsplaner bliver således også elektronisk. På den måde lettes adgangen til central ledelsesinformation, det pædagogiske udviklingsfokus i tilsynet styrkes, og de pædagogiske konsulenter lettes i arbejdet med opsamlinger på årsplaner.

 

Økonomi

Udgifterne til udviklingen og vedligeholdelse af webbaseret tilsynsskema med mulighed for at trække oplysninger fra forvaltningens eksisterende databaser med ledelsesinformation forventes afholdt inden for den eksisterende administrative ramme.

 

Videre proces

Udvalget vil årligt få en status på tilsyn og opsamling på årsplaner/udviklingsplaner. En del af det fremadrettede arbejde vil bestå i at fastsætte rammer for, hvornår en sådan opsamling årligt skal foreligge, set i forhold til andre cyklusser som fx budgetcyklus, forældrevalgscyklus m.v.

BUU vil desuden blive orienteret, hvis der i forbindelse med tilsynsudøvelsen eller aktuelt opstår alvorlige sager på institutionerne, som giver anledning til bekymring.

 

Oplægget sendes høring hos LFS, BUPL, Det Centrale forældreforum, Fællesrådet for fritidsinstitutioner og klubber, Dialoggruppen, Paraplyorganisationerne og Københavns Forældreorganisation.   

 

Bilag

1.      Status på tilsyn i BUF

2.      Status på tilsyn og tilsynsprocedurer i BUF

3.      Udkast til elektronisk tilsynsskabelon

 

 

                   Else Sommer                                 Jan Dehn

 

 

 



 

Til top