Fremtidig organisering af fællesråd
Fremtidig organisering af fællesråd
Børne- og Ungdomsudvalget
DAGSORDEN
for ordinært møde onsdag den 27. februar 2008
4. Fremtidig organisering af fællesråd J.nr. 2007-92484
Udvalget skal tage stilling til forslag om at etablering af to årlige fællesrådsmøder for hele forvaltningens målgruppe 0 – 18 år skal sendes til høring.
INDSTILLING
OG BESLUTNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF) indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget (BUU), 1. at forslag t il etablering af to årlige fællesrådsmøder med brugere, forældre og medarbejdere fra skoler og institutioner samt at de eksisterende fællesråd og det centrale forældreforum nedlægges sendes til høring i de berørte dialogfora m.fl. |
PROBLEMSTILLING
Børne- og Ungdomsforvaltningen har i dag tre dialogfora med bruger, - medarbejder – og forældrerepræsentanter på dagtilbuds, - fritidshjem/klub, - og folkeskoleområdet. Med brugerrepræsentanter menes: elevrepræsentanter fra skolebestyrelserne og medlemsrepræsentanter fra klubberne. Det er forvaltningens opfattelse, at disse fora ikke fungerer efter hensigten som dialog og rådgivende fora om brugernes og forældrenes forventninger og behov, men at der i stigende grad diskuteres fagfaglige problemstillinger og økonomi samt orientering fra udvalgsmøderne. Herudover er der behov for et samlet forum, hvor hele 0 – 18 års området tænkes i en sammenhæng inden for kerneområderne – dagtilbud, skole, fritid, ungdom, sundhed, integration og støtte til børn og unge med særlige behov.
LØSNING
Børne- og Ungdomsforvaltningen har i dag tre dialogfora med bruger, - medarbejder– og forældrerepræsentanter:
· Det centrale forældreforum for vuggestuer og børnehaver
· Fællesrådet for fritidshjem/KKFO og klubber
· Fællesrådet for folkeskolen
Forvaltningen foreslår, at de tre dialogfora nedlægges og erstattes af to årlige fællesråd af 3 – 4 timers varighed, hvor grundlaget for børn og unges udvikling, trivsel og livsglæde diskuteres. De lokale forældrefora fastholdes.
Københavns Kommune fik ved
årsskiftet en Børne- og Ungepolitik, der skal sikre sammenhængen mellem det
generelle og forebyggende arbejde og den målrettede indsats over for børn og
unge med særlig behov for støtte i for
En virkeliggørelse af Børne – og Ungepolitikken kan ikke realiseres uden, at forældre, brugere og medarbejdere i skoler og institutioner bliver inddraget i debatten om det fremtidige gode børne- og ungeliv i København.
To årlige
fællesråd/udviklingsmøder med temadrøftelser, der favner hele forvaltningens
målgruppe vil give politikere og forvaltning et øget og mere dybdegående
kendskab til bruger- og forældrerepræsentanternes forventninger og fremtidige
be
Mødernes formål bliver at:
o Sikre en tæt og aktiv dialog mellem politikere og brugere/forældre for hermed at sikre det bedst mulige beslutningsgrundlag
o Udvikle større kendskab og forståelse mellem politikere og brugere
o Drøfte børn og unges vilkår og udvikling samt behov og ønsker
o Drøfte ny lovgivning eller aktuelle emner af interesse for udviklingen af institutioner og skoler
De eksisterende fællesråd, der er oprettet efter den kommunale styrelseslovs § 17 stk. 4, er høringsberettigede og har en rådgivende funktion. De medlemmer, der sidder i de eksisterende fællesråd, er alle i forvejen typiske høringsparter via deres deltagelse i skole- og institutionsbestyrelser, faglige organisationer samt forældre- og elevorganisationer. Nedlæggelse af Fællesrådet for folkeskolen kræver en ændring af § 3 i "Styrelsesvedtægt for Folkeskolen i Københavns Kommune".
Der foreslås i stedet oprettet et Fællesråd for skoler og institutioner med rådgivende kompetence efter den kommunale styrelseslovs § 17 stk. 4.
Det foreslås, at Fællesrådet består af følgende medlemmer:
- Borgmesteren for Børne- og Ungdomsudvalget
- Medlemmer af Børne- og Ungdomsudvalget, udpeget af BR
- En forældrerepræsentant pr. distrikt fra skolebestyrelserne
- En forældrerebestyrelsesrepræsentant pr. distrikt pr. institutionstype samt en repræsentant for dagplejen
- En repræsentant fra de faglige organisationer pr. organisation
- Københavns Fælleselevråd
- Medlemsrepræsentanter fra klubberne
De respektive grupper sørger selv for udpegning af deres repræsentanter til rådet.
Herudover inviteres der, alt efter tema, relevante deltagere.
Fællesrådet afholder to årlige møder.
På baggrund af høringen vil forvaltningen fremlægge konkret forslag til sammensætningen af rådet.
Udover de to årlige fællesrådsmøder vil BUF forsat afholde møder med de faglige organisationer, paraply- og forældre- og elevorganisationer efter behov med henblik på videndeling, rådgivning og orientering.
ØKONOMI
Udgifterne til afholdelse af fællesrådsmøderne samt honorering af eksterne oplægsholdere vil udgøre 20.000 kr. årligt, som afholdes på BUUs bevilling administration, funktion 6.42.42.1 Kommissioner, råd og nævn.
VIDERE
PROCES
Forslaget sendes i høring i de berørte dialogfora, skolebestyrelserne, som efter folkeskoleloven skal høres om ændringer af styrelsesvedtægten for folkeskolen, Skole og Samfund, Københavns Forældreorganisation (KFO), elevorganisationerne, paraplyorganisationerne for de selvejende institutioner og Københavns Fælleselevråd med 6 ugers høringsfrist inden endelig behandling i BUU, ØU og BR.
BILAG
-
Else Sommer Jan Dehn