Medlemsforslag om udveksling mellem københavnske og vestindiske skoler
(Stillet af Enhedslisten og Socialistisk Folkeparti)
MOTIVERING
Planens formål er at skabe dialog mellem uddannelsesinstitutioner, forankre indbyrdes kulturhistorisk forståelse blandt elever og lærere og sikre, at denne forståelse relateres til kulturhistorisk undersøgelse og formidling.
Planen skal udarbejdes i samarbejde med UNESCOs Associated Schools' Project og udmøntes på en måde, som sikrer lige mange udvekslede elever og lærere fra US Virgin Isles til København som til US Virgin Isles fra København. Den skal i det hele taget bygge på gensidighed i aktiviteterne.
Planen skal i udgangspunktet udarbejdes med henblik på at understøtte tre folkeskoler med at sikre et fireårigt udvekslingsprogram og herunder også understøtte og inddrage elever/lærere fra københavnske ungdomsuddannelser i UNESCO Associated Schools' Project.
I de første to år af perioden skal det være muligt at understøtte gæsteophold eller job swop for lærere mellem US Virgin Isles og København, hvor ophold minimum skal være fire uger.
Størstedelen af midlerne skal anvendes til at sikre grundlaget for gensidig udveksling af lige store grupper (5-12?) af udvalgte elever med lærere som årligt sendes af sted på ca tre uger lange ophold og modsvarende får en særlig rolle i ca. tre uger lange værtskaber. Princippet om gensidighed skal overholdes og skal være en betingelse for finansiering.
Elever, der deltager i udvekslingen skal inddrages i kulturhistorisk undersøgelse og formidling. Det kan ske ved at udvikle projekter inden for rammerne af KFFs afdeling for Kunst og Historie og institutioner/foreninger som Landmark Society på St Croix.
Når skolerne i foråret 2021 nærmer sig projektafslutning skal forvaltningen komme med et forslag om at afslutte projektet samme efterår eller at afrunde projektet med en fælles markering i 2022, som er 350-året for oprettelsen af den dansk-vestindiske koloni.
Forslaget er afledt af den store interesse for Vestindiske Dage på Rådhuset og særligt selve Transfer Day den 31/3 2017, hvor 1.500 elever var på Rådhuset under overskrifterne viden og dialog. Arrangementet kom til verden gennem et aktivt samarbejde mellem UNESCO Asssociated Schools' Project og KFFs afdeling for Historie og Kunst. Mange elever bidrog på dagen selv med udstillinger og fortællinger om plancher og diskussion. Der var især stor interesse for samtale med de gæstende fem elever fra de offentlige skoler på St Croix.
Samtidig ligger der også et ønske bag om forankring af det nybrud i det dansk-vestindiske syn på historien, som Løkke etablerede i sin tale ved markeringen af 100-året for overdragelsen af kolonien til USA 31/3 2017, hvor statsministeren lagde vægt på, at vi nu i Danmark og Vestindien deler den samme forståelse af den fælles historie. Denne nye fælles forståelse er den kulturhistoriske fundering, som skal forankre projektets sigte om viden og dialog og dermed styrke elevernes forståelse for den globaliserede verden, dens historiske grundlag og det fælles ansvar for klodens fremtid
Beslutning
Medlemsforslaget blev forkastet efter afstemning med følgende resultat:
For stemte 3 medlemmer: F og Ø.
Imod stemte 6 medlemmer: A, B, O og V.
Ingen medlemmer undlod at stemme.