Mødedato: 26.04.2006, kl. 08:15

Ændring af skoledistriktsinddeling

Se alle bilag

Ændring af skoledistriktsinddeling

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. april 2006

 

 

4.      Ændring af skoledistriktsinddeling

  J.nr. 303499

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget, at udvalget over for Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen anbefaler,

 

at      der fastsættes et princip om fastlæggelse af en maksimal klassekvotient for optagelse af elever uden for grunddistriktet

 

at     overføre rode 335 og dele af rode 329 fra grunddistriktet for Skolen på Islands Brygge til grunddistriktet for Amager Fælled Skole, og at rode 329 deles langs Thorshavnsgade, så den østvendte del "Ny Tøjhus" overføres til Amager Fælled Skole

 

at    rode 351 deles ved Remisevej/Urmagerstien, og den nordlige del overføres fra Dyvekeskolen til Peder Lykke Skolen, og at rode 350 samtidig overføres fra Peder Lykke Skolen til Dyvekeskolen

 

at     dele af rode 191 overføres fra grunddistriktet for Vesterbro Ny Skole til grunddistriktet for Enghave Plads Skole og at rode 191 deles langs Angelgade, Slesvigsgade og Alsgade så den sydlige del overføres til Enghave Plads Skole

 

at    Carl Th. Dreyers Vej nr. 194 – 310 overføres fra grunddistriktet for Ålholm Skole til Vigerslev Allés Skoles grunddistrikt

 

at      rode 312 overføres fra Bispebjerg Skole til Holbergskolens grunddistrikt

 

at   de beskrevne ændringer i skoledistriktsinddelingen på Østerbro vedrørende Strandvejsskolen, Kildevældskolen, Randersgades Skole, Heibergskolen og Langelinieskolen godkendes

 

at    forslag til ændringer i skoledistriktsinddelingen forinden sendes til høring hos de berørte folkeskoler.

 

 

 

RESUME

I "Faglighed for alle" indgår en udbredelse af Københavnermodellen for integration til hele kommunen. I den forbindelse er der foretaget en analyse af mulighederne for at opnå et mere balanceret elevunderlag og dermed en bedre fordeling af eleverne ved omlægning af skolernes grunddistrikter.

 

På baggrund af udviklingen i elevunderlaget og søgningen til folkeskolerne er der endvidere foretaget en vurdering af behov og muligheder for justeringer af inddelingen af skole- og grunddistrikter.

 

På baggrund heraf foreslås, at samtlige ændringer af grunddistrikterne ved en række skoler udsendes til høring hos de berørte skoler. Det bemærkes, at skolegangsforholdene mv. på Nørrebro behandles i en særskilt indstilling.

 

For at sikre plads til tilflyttere og en mere ligelig fordeling af eleverne foreslås, at der i skolestyrelsesvedtægten fastsættes en bestemmelse, hvorefter Børne- og Ungdomsudvalget forud for hvert skoleår kan fastsætte en maksimal klassekvotient for optagelse af elever uden for grunddistriktet.

 

 

 

 


SAGSBESKRIVELSE

Faglighed for alle.

I forbindelse med "Faglighed for alle" har Børne- og Ungdomsforvaltningen foretaget en analyse af mulighederne for at opnå en mere balanceret fordeling af elevunderlaget ved skolerne ved distriktsændringer.

 

Analysen foreligger i sin helhed i "Faglighed for alle". Det fremgår af analysen, at der ikke er behov og mulighed for at foretage ændringer i distriktsinddelingen ved samtlige skoler i København.

 

I denne indstilling fremlægges alene forslagene om distriktsændringer, idet supplerende forslag om fordeling af tosprogede elever ved hjælp af udrulning af Københavnermodellen for integration, forsøg med heldagsskoler, skolestruktur mv. på Nørrebro fremlægges særskilt.

 

Amager Fælled Skole og Skolen på Islands Brygge

Skolen på Islands Brygge er under udbygning, idet boligbyggeriet i Havnestad har medført en kraftig vækst i elevunderlaget. Skolen har ikke længere plads til at modtage børn fra omliggende skolers grunddistrikter.

 

På baggrund af det kraftigt voksende elevunderlag ved denne skole, kan skolens grunddistrikt beskæres ved at overføre rode 335 og dele af rode 329 (Ny Tøjhus) til Amager Fælled Skole. Derved falder tosprogsprocenten i grunddistriktet for Skolen på Islands Brygge, men samtidigt falder tosprogsprocenten også i grunddistriktet for Amager Fælled Skole fra 50 % til 48 %.

 

Det indstilles, at overføre rode 335 og dele af rode 329 fra grunddistriktet for Skolen på Islands Brygge til grunddistriktet for Amager Fælled Skole. Rode 329 deles langs Thorshavnsgade, således den østvendte del, at "Ny Tøjhus" overføres til Amager Fælled Skole.

 

Peder Lykke Skolen og Dyvekeskolen

Søgningen til Peder Lykke Skole har bevirket, at andelen af tosprogede elever på de omliggende skoler er vokset. Denne udvikling er allerede søgt bremset ved at nedskrive kapaciteten på Peder Lykke Skole til 3 spor. Endvidere kan denne søgning bremses ved at overføre dele af rode 351 til Peder Lykke og rode 350 til Dyveke. Hermed øges elevunderlaget ved Peder Lykke Skolen således, at skolen har færre pladser til at imødekomme denne søgning fra omliggende skoler. Samtidigt reduceres antallet af tosprogede elever i grunddistriktet for Dyvekeskolen.

 

Det indstilles, at rode 351 deles ved Remisevej/Urmagerstien, og den nordlige del overføres fra Dyvekeskolen til Peder Lykke Skolen. Samtidigt foreslås, at rode 350 overføres fra Peder Lykke Skolen til Dyvekeskolen.

 

Vesterbro Ny Skole og Enghave Plads Skole

Skolerne har et balanceret elevunderlag i grunddistrikterne, men de etnisk danske elever søger væk fra Vesterbro Ny Skole. Denne udvikling søges bremset ved at Vesterbro Ny Skole og Enghave Plads Skole indgår i Københavnermodellen 2006/07, således at der reserveres ca. 10 pladser på Enghave Plads Skole til tosprogede fra Vesterbro Ny Skoles grunddistrikt.

 

Københavnermodellen kan understøttes ved at overføre dele af rode 191 fra Vesterbro Ny Skole til Enghave Plads Skole. Herved reduceres Enghave Plads Skoles frie kapacitet og skolen tilføres flere tosprogede.

 

Det indstilles, at overføre dele af rode 191 fra grunddistriktet for Vesterbro Ny Skole til grunddistriktet for Enghave Plads Skole. Rode 191 deles langs Angelgade, Slesvigsgade og Alsgade således den sydlige del overføres til Enghave Plads Skole.

 

Ålholm Skole og Vigerslev Allé Skole

Ålholm Skole har forholdsvis mange tosprogede i grunddistriktet og søgningen har medført uforholdsmæssigt mange tosprogede elever på skolen. For at imødegå dette indgår Ålholm Skole i Københavnermodellen med Hanssted og Hyltebjerg skoler som modtagere af tosprogede elever. I skoleåret 2006/07 udgør den anslåede frie kapacitet på disse to skoler henholdsvis 5 og 8 pladser. Disse tal vil stige i takt med at søskenderelationer fra især etsprogede fra Ålholms distrikt på disse skoler gradvist aftager

 

Idet der afviges fra praksis om geografisk sammenhængende grunddistrikter, kan Ålholm Skole endvidere afhjælpes ved at overføre dele af rode 215, (karre 04 akacieparken) fra Ålholm til Vigerslev Allés Skole. Det drejer sig om ca. 1/3 af Akacieparken.

 

Det indstilles, at Carl Th. Dreyers Vej nr. 194 – 310 overføres fra grunddistriktet for (1 /3 af Akacieparken) Ålholm skole til Vigerslev Allés Skoles grunddistrikt.

 

 

Bispebjerg og Holbergskolen.

Holbergskolen indgår i Københavnermodellen og modtager ca. 10 tosprogede pr årgang fra Bispebjerg Skole og Grundtvigskolen. Dette kan understøttes, ved at overføre rode 312 fra Bispebjerg til Holbergskolen.

 

Det indstilles, at Rode 312 overføres fra Bispebjerg skole til Holbergskolens grunddistrikt.

 

 

Østerbro

Udviklingen i elevunderlaget og søgning til skolerne på Indre Østerbro Skoledistrikt har gennem er årrække bevirket, at der har været 1 spor, som ikke kan placeret på en bestemt skole, men har måttet placeres i overensstemmelse med søgningen til skolerne i distriktet år for år. Erfaringen viser, at dette spor placeres på Langelinieskolen, henholdsvis Heibergskolen i den indre del af Østerbro, hvor elevunderlaget er størst. Med udbygningen af Kildevældskolen og Strandvejsskolen på Ydre Østerbro er der mulighed for at foretage en distriktsændring, hvormed elevunderlaget forskydes fra Indre- til Ydre Østerbro.

 

På baggrund heraf har Børne- og Ungdomsforvaltningen overvejet forskellige muligheder for ændringer i grunddistriktsinddelingen, der overfører det ikke placerbare spor fra de pressede skoler på Indre Østerbro til Ydre Østerbro.

 

En overvejelse har været, at området nord for Classensgade og øst for Strandboulevarden knyttes til Strandvejsskolen. Men under hensyn til børnenes skolevej og ikke mindst afstanden mellem skole og hjem foreslås i stedet det mere nærliggende, at overføre Øster Fælled Torv (rode 89) fra Randersgades Skole til Strandvejsskolen. Forslaget suppleres yderligere med en række distriktsændringer i skolernes nærområde.

 

Forslaget fremgår i sin helhed nedenfor:

 

Østerfælled Torv overføres til Strandvejsskolen:

Rode 98 og 100 overføres fra Strandvejsskolen til Kildevældskolen (1 spor).

Rode 89 overføres fra Randersgades Skole til Strandvejsskolen (1 spor).

Roderne 73 og 74 deles langs Ribesgade, J. E. Olsen Gade og Peters Borg Vej, således at den vestvendte del overføres fra Heibergskolen til Randersgades Skole (1 spor).

Rode 69 og nordlige del af rode af 71, roden deles langs Næstvedgade, overføres fra Langelinieskolen til Heibergskolen (1/3 - 1/2 spor).

 

På denne måde kan det ikke placerbare spor på Indre Østerbro forskydes til Ydre Østerbro, hvor der er plads til eleverne. Distriktsændringsforslagene er et samlet hele, der sigter på at forskyde elevunderlaget i den centrale del af Indre Østerbro op mod Ydre Østerbro, og forslagene har således kun effekt, såfremt de gennemføres i sin helhed.

 

Med forslaget beskæres grunddistrikterne for Langelinieskolen og Heibergskolen således, at disse skoler ikke på baggrund af deres elevunderlag i grunddistriktet har behov for at danne mere end 2 spor. Søskendegarantien kan dog bevirke, at effekten af ændringen ikke slår fuldt og helt igennem første år.

 

 

Maksimal klassekvotient

Som følge af folkeskolelovens bestemmelser om frit skolevalg over kommunegrænser er der fastsat prioriterede principper i skolestyrelsesvedtægten for optagelse af elever på den enkelte skole (blandt andet søskende, københavnermodel mv.). Endvidere er der fastsat bestemmelser om maksimalt elevtal ved dannelse af ekstra klasser på den enkelte skole.

 

For at sikre plads til tilflyttere foreslås, at der i skolestyrelsesvedtægten fastsættes en bestemmelse, hvorefter Børne- og Ungdomsudvalget forud for hvert skoleår kan fastsætte en maksimal klassekvotient for optagelse af elever uden for grunddistriktet:

 

"Der kan optages elever i børnehaveklasse og 1. klassetrin uden for grunddistriktet inden for en nærmere fastsat maksimal klassekvotient."

 

Det bemærkes, at den maksimale klassekvotient kan variere fra skole til skole.

 

Økonomi

 

Ingen bemærkninger.

 

Miljøvurdering

 

Sagstypen er ikke omfattet af Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

 

Forslag om ændringer af grunddistrikterne og forslag om maksimal klassekvotient sendes i høring hos de berørte skoler med høringsfrist den 1. september 2006. På baggrund af høringssvarene vil sagen blive forelagt Børne- og Ungdomsudvalget på ny således at, forslagene efterfølgende kan forelægges Økonomiudvalget og Borgerrepræsentationen til vedtagelse inde n indskrivningen til skoleåret 2007/08 finder sted i november 2006.

 

Høringsfristen skal ses i sammenhæng med, at der for tiden pågår drøftelse om bydelsinddelingen i Københavns Kommune. Forslag herom forventes behandlet inden sommerferien. En ny bydelsinddeling kan have betydning for inddelingen i skole- og grunddistrikter, hvorfor Børne- og Ungdomsforvaltningen må forbeholde sig muligheden af at foreslå ændringer i forhold til de nu foreliggende forslag om ændringer i distriktsinddelingen. I givet fald vil der blive fremsat forslag herom, således at de kan indgå i høringen af de berørte skoler.

 

 

 

 

BILAG VEDLAGT

 

·        Bilag 1: Foreslåede ændringer på Østerbro

·        Bilag 2: Foreslåede ændringer på Amager

·        Bilag 3: Foreslåede ændringer på Vesterbro

·        Bilag 4: Foreslåede ændringer i Valby

·        Bilag 5: Foreslåede ændringer i Bispebjerg

 

 

 

Peter Rasmussen

                                                                                       Knud Langberg

 


 

Til top