Mødedato: 26.04.2006, kl. 08:15

Igangsætning af Faglighed for Alle 2006-2009

Se alle bilag

Igangsætning af Faglighed for Alle 2006-2009

Børne- og Ungdomsudvalget

 

DAGSORDEN

for ordinært møde onsdag den 26. april 2006

 

 

3.      Igangsætning af Faglighed for Alle 2006-2009

  J.nr. 303004

 

 

INDSTILLING

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

 

at      der i 2006 afsættes 2,5 mio. kr. af Børne- og Ungdomsudvalgets bufferpulje til aktiviteter i forbindelse med igangsætningen af Faglighed for Alle

 

 

 

RESUME

Et bredt politisk flertal i Børne- og Ungdomsudvalget er gået sammen om et stort udviklingsprogram for trivsel, livsglæde, kvalitet, udvikling og læring i børns og unges liv - Faglighed for Alle - som blandt andet skal genskabe de københavnske forældres tillid til, at folkeskolen kan give deres børn de nødvendige faglige og sociale kompetencer i en tryg ramme.

 

For at skabe en god start på Faglighed for Alle allerede i 2006 foreslås det, at der afsættes 2,5 mio. kr. af udvalgets bufferpulje til følgende aktiviteter:

·        1 mio. kr. til netværkskommunikationsprojekt i forbindelse med skoleindskrivningen i 2006

·        0,5 mio. kr. til en pulje til tryghedsskabende foranstaltninger for eleverne på de mest belastede skoler

·        1 mio. kr. til en ekstern analyse af kommunens indsats for de udsatte børn

 

Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægger fællesindstilling om faglighed for alle på dette møde.

 


SAGSBESKRIVELSE

Et bredt politisk flertal i Børne- og Ungdomsudvalget er gå et sammen om et stort udviklingsprogram for trivsel, livsglæde, kvalitet, udvikling og læring i børns og unges liv - Faglighed for Alle - som blandt andet skal genskabe de københavnske forældres tillid til, at folkeskolen kan give deres børn de nødvendige faglige og sociale kompetencer i en tryg ramme.

 

Den københavnske folkeskole skal igen være det naturlige førstevalg for de københavnske forældre. De københavnske folkeskoler skal magte integrationsopgaven, styrke de svage elever og udfordre de fagligt stærke elever.

 

For at skabe en god start på Faglighed for Alle allerede i 2006 foreslås det, at der afsættes 2,5 mio. kr. af bufferpuljen til følgende aktiviteter:

 

1. Netværkskommunikationsprojektet  - "byens bedste" i forbindelse med skoleindskrivningen i 2006

Formål

Projektet har til formål at vise den københavnske folkeskoles positive sider over for forældre til kommende elever. Målsætningen er, på både kort og langt sigt, at få flere til at vælge den københavnske folkeskole, understøtte det frie skolevalg og informere om Københavnermodellen. Desuden skal det være med til at skabe en øget bevidsthed og stolthed blandt lærerne i forhold til deres arbejde. Endelig skal det på længere sigt være med til at sætte en mere positiv dagsorden i offentligheden omkring folkeskolen i København.

 

Proces

Projektet bygger på en netværkstankegang, hvor skoleledere, skolebestyrelser, lærere og elever spiller en afgørende rolle for at budskaberne når ud til modtagerne. Indsatsen koncentreres derfor omkring skoleledere, skolebestyrelser, elevråd og øvrige interessenter på skolerne. Det er vigtigt, at netværket ikke blot formidler budskaberne, men også tager aktivt del i udformningen og dermed tager aktivt ejerskab, for det der formidles.

 

Indhold

Der satses derfor på lokal tilpasning i forhold til det overordnede budskab om den københavnske folkeskole. Konkret vil de enkelte skoler blive bedt om at definere en række ting, hvor de mener, at de har "byens bedste folkeskole". Det kunne være byens bedste kantine, legeplads, formningslokale, kammerater osv.

 

Samtidig understøttes processen af færdige, men lokalt tilpassede løsninger, som gør det nemmere for netværket at arbejde med projektet. Der laves bl.a. website, avis med lokalt indstik, koncept for åbent hus arrangementer, temadage, koncept for skolebestyrelsesbesøg i børnehaver, undervisningsmateriale osv.

 

Til projektet afsættes i 2006 1 mio. kr.

 

2. Tryghedsskabende aktiviteter

Et vigtigt element i Faglighed for Alle er at skabe en øget tryghed for eleverne i skolen. Der afsættes derfor i 2006 en pulje på 500.000 kr. til tryghedsskabende aktiviteter som fx gårdvagtsteams. Puljen fordeles til de 8 distriktsforvaltninger i forhold til antallet af folkeskoleelever i det enkelte distrikt. Distriktsforvaltningerne udmønter efter ansøgning fra skolerne puljen til de skoler, der vurderes til at have de største behov. Puljen er øremærket til dette formål.

 

3. Analyse af kommunens indsats for udsatte børn

Et andet vigtigt element i Faglighed for Alle er en forbedret indsats for byens udsatte børn. Med henblik på at skabe et solidt vidensgrundlag for allerede i 2007, at komme i gang med en forbedret indsats gennemføres i 2006 en ekstern analyse af den eksisterende indsats.

 

Samtlige pædagogisk-psykologiske, sociale og sundhedsmæssige foranstaltninger bliver genstand for analysen, som skal vurdere klar ansvarsplacering, sammenhæng og relevans i de tilbud og opfølgende initiativer, som kommunen har i forhold de udsatte børn fra 0-17 år. 

 

Der er bl.a. fokus på PPR, specialundervisning, støttepædagoger, mønsterbrydningsindsats, lektiecafé, SSP og opfølgende indsats i samarbejdet mellem skole, institution og socialcentre. Balancen mellem kortere projekter og langsigtet drift indgår i analysen. Analysen skal fremsætte anbefalinger vedrørende den fremtidige organisering af kommunens indsats på dette område.

 

Forvaltningen udarbejder forslag til kommissorium for analysen, som forelægges for Børne- og Ungdomsudvalget til endelig beslutning i foråret 2006.

 

Pris for ekstern analyse: 1 mio. kr.

 

 

Økonomiforvaltningen og Børne- og Ungdomsforvaltningen fremlægger fællesindstilling om faglighed for alle på dette møde.

 

 

Økonomi

Der afsættes 2,5 mio. kr. af Børne- og Ungdomsudvalgets bufferpulje, konto 6.40.1 Fælles formål.

 

Bufferpuljen på 17 mio. kr. på Børne- og Ungdomsudvalgets område blev etableret ved en beslutning i det tidligere Uddannelses- og Ungdomsudvalg på mødet den 9. november 2005 i forbindelse med opfølgning og udmøntning af budget 2006 (Sagsnr. 281119). Af vedlagte bilag fremgår bufferpuljens finansiering og det hidtidige forbrug.

 

Miljøvurdering

Sagstypen er ikke omfattet at Børne- og Ungdomsforvaltningens positivliste over sager, der skal miljøvurderes.

 

Høring

Ingen bemærkninger

 

BILAG VEDLAGT

·        Bilag 1: Oversigt over bufferpuljefinansiering 2006

·        Bilag 2: Oversigt over bufferpuljeforbrug 2006

 

 

 

                                               Peter Rasmussen

                                                                                            Bo Holmsgaard


 

Til top