Arbejdspladser på skolerne
Indstilling og beslutning
- at udvalget godkender principper for udmøntning af puljen på 44,0 mio. kr. til arbejdspladser på skolerne
- at udvalget tager den videre proces for udmøntningen af puljen til etablering af arbejdspladser på skolerne til efterretning
Problemstilling
Med ændring af folkeskoleloven og den nye lov om arbejdstid for lærere stilles der nye krav til skolernes fysiske rammer, dvs. bl.a. til medarbejdertilstedeværelse og teamsamarbejde. Pr. 1. august 2014 skal alle skoler være klar til at kunne implementere folkeskolereformen og loven om lærernes arbejdstid. Jf. sagen om arbejdsforholdene for lærere og børnehaveklasseledere på BUU-mødet den 15.1.2014, fremgår det af forståelsespapiret om værnsregler for lærere og børnehaveklasseledere, at det er målsætningen i Københavns Kommune, at der etableres løsninger på skolerne, der sikrer, at der er gode forberedelsesforhold for medarbejderne således, at der både er faciliteter med arbejdsro og møde- samt grupperum til teamenes møder, forberedelse m.m.
Med henblik på, at alle skoler har mulighed for at starte op med folkeskolereformen fra august 2014, blev der i budget 2014 afsat 44,0 mio. kr. til etablering af fysiske rammer for øget lærertilstedeværelse og teamsamarbejde på skolerne og yderligere 2,0 mio. kr. til forundersøgelser af skolerne fysiske muligheder for medarbejdertilstedeværelse og teamforberedelse. Beløbet blev afsat ud fra følgende præmisser:
- Der skulle skabes et mere ensartet grundlag for medarbejdertilstedeværelsesfaciliteter på skolerne
- Der skulle skabes mulighed for, at mindst 1/3 af medarbejderne (lærere, børnehaveklasseledere og pædagoger ansat på skolen) kan forberede sig samtidig
- De rum, der etableres, forudsættes kun anvendt som arbejdspladser og til teamsamarbejde
- De arbejdspladser, der etableres, skal leve op til retningslinjer i Bygningsreglement og Arbejdsmiljølovgivning
- Der skulle gennemføres en undersøgelse af omfanget af skoler, hvor der var behov for mere omfattende fysiske om- eller udbygninger, således at der kunne søges om yderligere anlægsmidler hertil på længere sigt
Denne indstilling omhandler forslag til udmøntning af den samlede bevilling på 46,0 mio. kr. i budget 2014.
De 44,0 mio. kr. dækker ikke mere omfattende tilpasninger af de fysiske rammer. På de skoler, hvor sådanne tiltage er nødvendige, vil der være behov for en yderligere forundersøgelse af skolernes fysiske rammer. De 2,0 mio. kr. i budget 2014 til forundersøgelser af skolerne skal netop dække dette formål. På baggrund af forundersøgelserne vil der i budget 2015 være behov for at fremme yderligere anlægsmidler til de skoler, hvor der kun er fundet kortsigtede eller delvise løsninger.
De 44,0 mio. kr. dækker ikke nødvendigvis den fuldt færdige løsning på længere sigt. Fremadrettet kan der for eksempel være behov for at vurdere, om arbejdspladser til 1/3 af skolernes medarbejdere er tilstrækkeligt og/eller om der er behov for ekstra mødefaciliteter til teamforberedelse. Disse vurderinger skal dels kobles til de igangværende kapacitets- og strukturanalyser, dels skal de baseres på de praktiske erfaringer med Folkeskolereformen.
Udover de 46,0 mio. kr. er der i budgettet for 2014 reserveret midler til udskiftning af computere til lærerne. Der vil være tale om bærbare computere, som lærerne vil kunne sidde med rundt omkring på skolerne, dels i de lokaler der etableres til medarbejdertilstedeværelse og teamforberedelse og dels på lærerværelset, møderum, grupperum, bibliotek, basislokaler, faglokaler etc.
Løsning
Forvaltningen har i samarbejde med 77 skoler afdækket de grundlæggende nødvendige løsninger for etableringen af medarbejdertilstedeværelsesfaciliteter på hver enkelt skole med udgangspunkt i, at der skulle etableres permanente arbejdsmiljøgodkendte arbejdspladser til 1/3 af skolens medarbejdere. På den enkelte skole er der udpeget et eller flere rum, der kan anvendes til faste arbejdspladser. De enkelte rum forudsættes ikke anvendt til andet end arbejdspladser til forberedelse samt teammøder. De faciliteter, som etableres på skolerne til medarbejdertilstedeværelse, lever op til retningslinjer i Bygningsreglementet og i Arbejdsmiljølovgivningen.
Den 10. september 2013 modtog alle skoler et brev fra forvaltningen med et tilbagemeldingsskema, som skolerne hver især skulle udfylde. Skolernes samarbejdsudvalg skulle herefter indsende deres tilbagemeldinger til forvaltningen inden den 11. oktober 2013. Heri udpegede hver skole på mulige løsninger for etableringen af medarbejdertilstedeværelse på deres skole. Skolernes tilbagemeldinger var af meget forskelligartet karakter og varierende i omfang, hvilket dels skyldes forskelle i skolernes fysiske forhold, dels meget forskelligartede ønsker.
Forvaltningen har gennemgået de enkelte skolers løsningsforslag med udgangspunkt i skolernes tilbagemeldinger, samt i ’Vejledning lærerforberedelse 26 09 13’, udarbejdet af forvaltningen i samråd med Arbejdsmiljø København. Herefter har forvaltningen afholdt møder med hver enkelt skole, hvor de konkrete løsningsmuligheder er blevet drøftet og registreret.
Forvaltningen har forsøgt at imødekomme, skolernes ønsker i de konkrete løsningsbeskrivelser. Skolerne er efterfølgende orienteret om de valgte løsninger og har haft mulighed for at drøfte forslaget i samarbejds- og sikkerhedsorganet TRIO frem til 10. februar 2014, hvor eventuelle tilbagemeldinger skulle fremsendes til forvaltningen. Forvaltningen modtog 19 tilbagemeldinger (bilag 1) og har i dialog med skolerne tilpasset løsningerne, hvor det har været muligt. Tilbagemeldinger fra de 19 skoler er kategoriseret jf. nedenstående tabel 1.
Tabel 1. Tilbagemeldinger fra skolerne (bilag 1)
Kategorisering af tilbagemeldinger |
Antal |
1. uenig i vurderingen (kategorisering) -ønsker ny vurdering/anden kategorisering |
4 |
2. ønsker anden løsning indenfor samme kategori - konkret løsning foreligger |
6 |
3. skolen er utilfreds med præmisserne for etablering af arbejdspladser (ønsker eksempelvis flere pladser etableret) |
4 |
4. fejl i brev / misforståelser i kommunikationen |
5 |
I alt |
19 |
Forvaltningen går i dialog med de 19 skoler, der er kommet med tilbagemeldinger. I forhold til skolerne i kategori 1 og 2 tages der efterfølgende stilling til, hvorvidt der er behov for en ny vurdering, en anderledes kategorisering eller tilpasninger af de foreslåede løsninger.
Vurdering af løsningsmuligheder
Der blev i Budget 2014 afsat en pulje på 44,0 mio. kr. som skulle dække udgifter til etablering af arbejdspladser, der kun kræver mindre håndværks- og bygningsarbejder samt investeringer i inventar. Ved budgetlægningen blev det vurderet, at der med de 44,0 mio. kr. kan skabes faciliteter til medarbejdertilstedeværelse på 75 pct. af skolerne.
Registreringen af alle 77 skoler har efterfølgende bekræftet, at behovet på 76 % af skolerne kan dækkes med faste, langsigtede arbejdspladser på baggrund af de opstillede præmisser (pladser til 1/3 medarbejdere, overholdelse af lovgivning etc.) til august 2014 indenfor det afsatte budget på 44,0 mio. kr.
Herudover kan der på yderligere 14 % af skolerne etableres kortsigtede løsninger, der er med til at dække det fulde behov på skolerne til august 2014.
Dermed kan behovet på 90 % af skolerne (svarende til 69 skoler) løses indenfor rammen på de 44 mio.kr., ved at etablere faste, arbejdsmiljøgodkendte arbejdspladser til 1/3 af de medarbejdere som er ansat på skolerne, dvs. lærere, pædagoger og børneklasseledere, jf. nedenstående tabel 2. Nogle af disse løsninger er dog som nævnt kortsigtede, da de eksempelvis etableres i
nuværende grupperum eller andre rum, der ikke på langt sigt qua tilvæksten i elevtallet kan afgives til arbejdsrum.
Tabel 2: Fordeling af skolerne efter mulige løsninger for etablering af medarbejderforberedelsesfaciliteter
Behov |
Antal skoler |
Andel % |
Behov fuldt dækket på lang sigt |
58 |
76 |
Behov fuldt dækket på kort sigt* |
11 |
14 |
Behov delvist dækket** (skal have en forundersøgelse) |
7 |
9 |
Intet behov kan dækkes |
1 |
<1% |
I alt |
77 |
100 |
*De kortsigtede løsninger vil ikke være holdbare på langt sigt, idet tilvæksten i børnetallet betyder, at nogle af de skoler, som i dag har tomme lokaler på lidt længere sigt vil have behov for at aktivere disse lokaler.
**For nogle af skolerne gælder, at det ikke været muligt at etablere det nødvendige antal arbejdspladser inden for de eksisterende rammer, og derfor har disse skoler kun fået deres behov delvis dækket. Etablering af de resterende pladser indgår i forundersøgelserne.
Alle skoler, uanset om de er fuldt dækket på kort sigt eller kun delvis dækket, får udmeldt inventarbudget til deres fulde behov svarende til faste arbejdspladser til 1/3 af medarbejderne (dvs. lærere, børnehaveklasseledere og pædagoger ansat på skolen) indenfor rammen af de 44,0 mio. kr. Der er ikke afsat midler til yderligere arbejdspladser til pædagoger ansat i tilknytning til skolens KKFO.
Principper for fordelingen af puljen til medarbejderforberedelse
Puljen på 44,0 mio. kr. til medarbejdertilstedeværelse og teamforberedelse på skolerne dækker følgende typer udgifter:
- Indkøb af inventar, kabling af IT, lettere ombygninger, el-arbejde etc. En arbejdsplads indeholder skrivebord, kontorstol, bordlampe, reol, samt et ikke specificeret beløb til diverse. Udgangspunktet er, at der etableres 1 arbejdsplads til 3 medarbejderårsværk (lærere, pædagoger og børneklasseledere).
- Indkøb af aflåselige skabe til samtlige lærere, pædagoger og børneklasseledere ansat på skolen, således at de kan opbevare deres undervisningsmaterialer på skolen.
- Betaling af KEjd for indhentning af byggetilladelser for de skoler, hvor det vil være nødvendigt
- Administrationsbidrag til KEjd, hvilket dækker de administrative udgifter til KEjd, samt rådgiverhonorar i forbindelse med byggeopgaverne
- Uforudsete udgifter til ombygningerne på de enkelte skoler
- Honorar til rådgivningere der kan bistå skolerne ift. konkrete indretningsmuligheder
- Finansiering af skolernes evt. ekstra behov for inddragelse af Arbejdsmiljø København i en overgangsperiode, hvor skolerne vil kunne have behov for ekstern bistand
- Opgradering af mødefaciliteter der kan understøtte teamforberedelse på de skoler, hvor der i første omgang kun er fundet kortsigtede/delvise løsninger.
- Etablering af mere fleksible løsninger i lokaler der også anvendes til andre formål end medarbejdertilstedeværelse og teamsamarbejde, på de skoler, hvor der i første omgang kun er fundet kortsigtede/delvise løsninger.
- Der er afsat 2,0 mio. kr. til gennemførelse af forundersøgelser.
Forundersøgelse af skoler
Forundersøgelserne, som skal afdække mulighederne for nybyggeri eller større ombygninger på de skoler, hvor det ikke har været muligt at finde tilstrækkelige langsigtede løsninger, udføres af Københavns Ejendomme (KEjd). Det estimeres på nuværende tidspunkt på baggrund af nøgletal, at der er behov for ca. 36,5 mio. kr. til etablering af langsigtede løsninger på de sidste 19 skoler. Endeligt budget må bero på forundersøgelserne, som forventes afsluttet medio juni måned. De 19 skoler fordeler sig på nedenstående 3 projekttyper jf. tabel 3. Se endvidere bilag 2.
Tabel 3. Fordeling af skoler til forundersøgelser (bilag 2)
Projekttyper |
Antal skoler |
1: Skolen forundersøges i KEjd |
11 |
2: Skolen forundersøges i KEjd |
6 |
3: Skolens behov må afhjælpes ved andre løsninger end byggeri. |
2 |
I alt |
19 |
Rammerne for etablering af medarbejdertilstedeværelse har været forelagt Københavns Lærerforening, som ikke mener, at faste arbejdspladser til 1/3 af medarbejdere er nok til at dække skolernes behov. Hvis der alternativt skal etableres medarbejdertilstedeværelse til fx 1/2 af skolens ansatte vurderes det, at mindre end 90 pct. af skolerne vil have etableret faste arbejdspladser fra 1. august 2014. Skal der etableres plads til, at 2 lærere deles om en arbejdsplads, vil det medføre, at samtlige skolers lokaler skal registreres igen. Det vurderes dog, at yderligere ca. 10 skoler skal forundersøges. Estimeret budget til etablering af 1 arbejdsplads til 2 medarbejderne udgør ca. 81,5 mio. kr., som skal rejses i budget 2015, da det ikke indgår i den vurdering, som ligger tilgrund for etableringen af medarbejdertilstedeværelse til 1/3 af skolens medarbejdere.
Økonomi
Videre proces
Else Sommer /Henriette Bjørn Nielsen
Beslutning
Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.
Udvalget understregede, at der fortsat skal arbejdes videre med henblik på at sikre gode arbejdspladser på skolerne, herunder skal det løbende vurderes om arbejdspladser til 1/3 af den enkelte skoles medarbejdere er passende på sigt, bl.a. i lyset af de praktiske erfaringer med folkeskolereformen.