Mødedato: 25.11.2020, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

Drøftelse af tiltag i dagtilbud under nedlukning i dagtilbud ifm. COVID-19

Se alle bilag
Børne- og Ungdomsudvalget skal drøfte tiltag under nedlukningen og genåbningen af dagtilbud mhp. at pege på de gode erfaringer, der kan drages nytte af i forbindelse med eventuelle fremtidige nedlukninger. Der er tale om opfølgning på et medlemsforslag fra Venstre i BUU den 16. september 2020. 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

1. at redegørelsen for tiltag under COVID 19 i dagtilbud tages til efterretning.

2. at udvalget drøfter anbefalinger til en eventuelt kommende nedlukningsperiode.

Problemstilling

På BUU-mødet den 16. september 2020 godkendte udvalget et medlemsforslag fra Venstre med beslutning om ”…at forvaltningen skulle udarbejde en redegørelse for hvilke tiltag under nedlukningen af dagtilbud, der er besluttet henholdsvis nationalt og lokalt, herunder udredning af hvilke tiltag der fortsat er gældende. På baggrund af redegørelsen – og anbefalingerne fra Københavns Forældreorganisation under foretrædet – ønskede udvalget at drøfte anbefalinger til en eventuelt kommende nedlukningsperiode”.

Børne- og Ungdomsudvalget er tidligere orienteret om tiltagene under nedlukningen i et orienteringsnotat rundsendt pr. mail den 23. marts 2020. BUU er orienteret om retningslinjerne under genåbningen pr. mail den 14. april 2020. Desuden er BUU løbende på alle BUU møder siden nedlukningen den 12. marts 2020 om status på Corona situationen.

Forvaltningen redegør nedenfor for hvilke tiltag, som har været gældende siden den 1. august 2020.

Det bemærkes, at rammerne kontinuerligt ændres, og at beskrivelserne af praksis nedenfor er udarbejdet op mod den 1. november 2020, hvorfor rammer og muligheder kan være anderledes når BUU behandler indstillingen. 

Løsning

Nationale tiltag

Børne- og Ungdomsforvaltningen følger de til enhver tid gældende retningslinjer fra hhv. Børne- og undervisningsministeriet (BUVM) og Sundhedsstyrelsen (SST).

Fra den 1. august 2020 har alle dagtilbud skulle følge de almindelige bestemmelser i dagtilbudsloven, herunder pasningsgarantien og det løbende daglige arbejde med den pædagogiske læreplan.

Se bilag 1 for en oversigt over BUVM’s gældende retningslinjer for dagtilbud i forhold til at forebygge smittespredning af COVID 19.

Desuden gælder SST’s retningslinjer for forebyggelse af smittespredning (se bilag 2).

De nuværende retningslinjer giver mulighed for, at børn kan samles på tværs af stuer mv. i det omfang, det er nødvendigt eller hensigtsmæssigt bl.a. i forhold til børnenes trivsel og udvikling. Dette kunne være i forbindelse med pædagogiske aktiviteter og lege, ved udendørsaktiviteter, i ydertimer eller i ferieperioder. I disse tilfælde skal der være ekstra fokus på anbefalingerne om isolation ved sygdom samt høj rengørings- og hygiejnestandard, herunder håndhygiejne.

Afstand på 1 meter overholdes så vidt muligt, fx ved hente-bringe-situationer, forældresamtaler eller lignende.

På nuværende tidspunkt anbefaler myndighederne at alle sociale arrangementer i tilknytning til dagtilbuddet aflyses.

SST har udgivet hhv. et faghæfte samt et inspirationskatalog målrettet ledere og medarbejdere i dagtilbud (bilag 3 og 4). I hæfterne er samlet en række gode råd og inspiration til organisering, pædagogik, forældresamarbejde mv. under COVID 19. Hæfterne er tilgængelige for lederne på BUF’s Genåbningsportal.

Dertil har Sundhedsstyrelsen udgivet nationale retningslinjer for forholdsregler ved tilfælde af Corona smitte i dagtilbud, skoler, ungdoms- og voksenuddannelser. Alle dagtilbud i Københavns Kommune følger disse i tilfælde af smitte på en enhed.

Tiltag i BUF

Indenfor de gældende retningslinjer fra myndighederne skal dagtilbuddene i BUF på nuværende tidspunkt drives så normalt, som det er muligt. Organiseringen af hverdagen i institutionerne skal ske under hensyntagen til, hvordan smitterisikoen minimeres og hvordan smitterelationerne bedst muligt kan spores, hvis smitten sker.

Hverdagen skal tilrettelægges inden for de normale økonomiske rammer ift. personale.

Det er den enkelte leder, som skal vurdere, hvordan hverdagen organiseres, så der etableres så stabile grupper af børn som muligt, og samtidig fortsætte med de gode vaner med hyppig håndhygiejne og god rengøring.

De overordnede rammer og retningslinjer efterlader et stort lokalt ledelsesrum. Indenfor dette råderum skal der findes løsninger, som passer ind i den enkelte institutions hverdag og fysiske rammer. Lederne opfordres til at inddrage forældrebestyrelsen og LokalMED/Trio i de overvejelser og beslutninger, som lederne skal tage.

De elementer i hverdagen, som var til stede før nedlukningen, som f.eks. måltider, forældresamarbejde, læreplansarbejde mv. kan for langt de flestes vedkommende gennemføres igen. Der er dog enkelte steder, hvor det fx ikke er muligt at tilbyde morgenmad og samtidig overholde retningslinjerne for fx afstand eller hygiejne. I disse tilfælde finder den enkelte institution løsninger, så børn og forældre får det bedste tilbud som muligt.

På Genåbningsportalen kan ledere finde en samlet oversigt over de gældende retningslinjer fra myndighederne, samt konkrete værktøjer bl.a. actioncards og guide til smitteopsporing, forældrebreve, informations- og inspirationsmaterialer. Lederne har desuden adgang til BUF’s ’Corona-hotline’ alle ugens dage, hvor de kan få råd og vejledning ift. sundhedsfaglige spørgsmål. Dertil har alle dagtilbud mulighed for at få vejledning af den sundhedsplejerske, der er tilknyttet dagtilbuddet.

Opsamling på erfaringerne under nedlukning og genåbning

Ved foretrædet på BUU-mødet den 16. september 2020 præsenterede KFO en række anbefalinger på baggrund af organisationens opsamling om erfaringer under nedlukningen og genåbningen. Disse er vedlagt som bilag 5.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Såfremt BUU vælger at pege på anbefalinger til eventuelle kommende nedlukningsperioder, vil forvaltningen samle anbefalingerne og sikre, at de formidles videre til lederne, hvis det bliver relevant.

Forvaltningen vil fortsat være i løbende dialog med lederne om, hvordan man lokalt tilrettelægger og prioriterer hverdagen mhp. at sikre så normal en hverdag som muligt og en god forældredialog.

BUVM er sammen med Danmarks evalueringsinstitut i gang med en opsamling på erfaringer under nedlukningen og Kommunernes Landsforening er i gang med at samle op på kommunernes erfaringer. Begge dele forventes offentliggjort inden årets udgang, og BUF vil gøre erfaringsopsamlingerne tilgængelige på Genåbningsportalen, ligesom de vil blive forelagt BUU på aflæggerbordet.  

 

Tobias Børner Stax                           /                  Mette Seneca Kløve

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 25. november 2020:

Sagen blev udsat.

Til top