Mødedato: 25.11.2020, kl. 13:00
Mødested: Rådhuset, Udv. vær. D - 1.sal, vær. 103

Intern Revision og Borgerrådgiverens undersøgelse af VVK C

Se alle bilag
Der skal tages stilling til opfølgning på BUU-mødet den 19. februar 2020 og medlemsforslaget om undersøgelse ved Intern Revision af "Nabohuset", "Arken", "Isbjørnen" og "Børnekompasset".
 

Indstilling

Børne- og Ungdomsforvaltningen indstiller til Børne- og Ungdomsudvalget,

  1. at udvalget tager rapporterne fra hhv. Intern Revision og Borgerrådgiveren til efterretning, jf. bilag 1 og 2
  2. at udvalget tager status på udviklingen i Nabohuset siden februar 2020 til efterretning, jf. bilag 4
  3. at udvalget på baggrund af rapporternes anbefalinger tager allerede igangsatte og fremadrettede tiltag til efterretning, jf. bilag 3, 3a og 3b
  4. at udvalget drøfter behovet for eventuelle supplerende tiltag

Problemstilling

BUU godkendte den 19. februar 2020 et medlemsforslag fra Det Konservative Folkeparti og Venstre om, at Intern Revision (IR) med inddragelse af Borgerrådgiveren (BRG) skulle undersøge forholdene i fire institutioner i Klynge VVK-C: Nabohuset, Isbjørnen, Arken og Børnekompasset.

BUU besluttede i medlemsforslaget, at IR og BRG skulle undersøge følgende:

1. Lederansættelser siden 1. jan 2016: Har alle stillinger været slået op? Hvordan har forældreråd og forældrebestyrelser været inddraget i forbindelse med ansættelsessamtaler?

2. Hvordan og hvor hurtigt er der blevet fulgt op på evt. anmærkninger til institutioner ved klyngen fra det pædagogiske tilsyn? Hvordan har man sikret, at forældrene er blevet informeret om og inddraget i arbejdet med anmærkninger og tilsynsrapporter?

3. Har alle børn med funktionsnedsættelser - herunder børn på basisplads - modtaget nødvendig støtte jf. gældende love og vejledninger? Hvordan har man sikret, at forældre har fået vejledning om børnenes muligheder for støtte? Hvordan er alle medarbejdere - inkl. midlertidigt ansatte - gjort bekendt med indholdet af handleplanerne?

4. Hvor mange klager har der været fra forældre ved institutioner i klyngen og omkring hvilke forhold siden 1. januar 2016? Er medlemmerne af BUU udvalget gjort bekendt med klager fra større grupper af forældre over forhold i institutionerne eller klager over institutionen?

5. Hvad er baggrunden for, at så mange medarbejdere har forladt institutionerne Arken, Isbjørnen, Nabohuset, og Børnekompasset, og hvor mange afskedigelser har der været? Har der været medarbejderhenvendelser til forvaltningen omkring samarbejdsvanskeligheder eller dårligt arbejdsmiljø, og hvis ja, hvordan er de blevet håndteret og hvordan er politikerne i BUU blevet orienteret omkring disse?

På samme udvalgsmøde tilkendegav BUU med en protokolbemærkning, at den ”nye leder får den nødvendige støtte til at få skabt personalemæssig stabilitet i institutionen og et godt samarbejde med forældregruppen” og en tilbagemelding på, hvordan den faglige kvalitet i Nabohuset har udviklet sig. Rapporterne fra IR og BRG er vedlagt som hhv. bilag 1 og bilag 2, og status på udviklingen i Nabohuset er vedlagt som bilag 4.

Løsning

Forvaltningen har gennemgået de to rapporter, og har haft mulighed for at afgive kommentarer til de faktiske forhold i rapporterne, inden de blev præsenteret for IR-udvalg og BRG-udvalg.

Overordnet bemærker forvaltningen, at begge rapporter peger på relevante udviklingsmuligheder og forbedringer. Undersøgelserne indeholder både anbefalinger, der understøtter allerede igangværende indsatser og anbefalinger, der peger på yderligere udviklingsmuligheder. Ligeledes peger undersøgelserne på udviklingsmuligheder, der allerede nu kan arbejdes videre med, og udviklingsmuligheder, der kræver finansiering og vil kunne indgå i fremtidige prioriteringer, fx i budgetforhandlingerne.

I denne indstilling samles der overordnet op på sagen, mens der vedlægges en grundig gennemgang af anbefalingerne fra rapporterne og forvaltningens bemærkninger hertil, jf. bilag 3, 3a og 3b.

Herudover henvises til:

  • Bilag 4 til denne sag vedr. udviklingen i Nabohuset siden februar 2020, som både ud fra kvantitative data (sygefravær, medarbejderudskiftning og trivsel) og kvalitative data (tilsynsrapport og interviews) viser, at der samlet set har været en positiv udvikling i institutionen siden februar 2020.
  • Dette BUU-mødes dagsordenspunkt 3: "Støttetildeling til børn i dagtilbudsalderen med særlige behov", der særskilt omhandler alle de forhold om støttetildeling, der er undersøgt og foreslås ændret.

Indsatserne er samlet i fire temaer med hver sin overskrift, mens den femte overskrift omhandler mulige supplerende tiltag til udvalgets drøftelse:

  1. Bedre ledelsesinformation, gode administrative processer og god forvaltningsskik
  2. Habilitet
  3. Samarbejder mellem forældre, medarbejdere, ledelse og forvaltning
  4. Indsatser til at genoprette kvalitet i en institution
  5. Mulige supplerende tiltag til drøftelse

Ad. 1: Bedre ledelsesinformation, gode administrative processer og god forvaltningsskik

Opbygning af bedre og lettere tilgængelig, rettidig ledelsesinformation, fx om personaleforhold, og faglig kvalitet, skaber et bedre grundlag for god ledelse, da det giver mulighed for tidligt at sætte ind, når relevant data peger på udfordringer. Der er et behov for at udvikle en fast, systematisk indsamling og brug af ledelsesinformation til at understøtte og sætte tidligt ind der, hvor der er tegn på udfordringer. Til at understøtte dette arbejde etablerer forvaltningen en central placeret HR-enhed fra 1. januar 2021, der bl.a. skal styrke brugen af systematisk ledelsesinformation og understøtte de decentrale ledere hurtigt gennem ad-hoc understøttelse på enheder, der er i akutte, omfattende vanskeligheder.

HR-enheden vil desuden bistå institutioner og skoler med rekrutteringsudfordringer, både i form af strategiunderstøttelse og operationel hjælp. For også at imødekomme IR’s anbefalinger vedrørende inddragelse af forældreråd og -bestyrelser ved omplaceringer og midlertidige konstitueringer af ledere, vil HR-enheden sikre, at nugældende retningslinjer revideres og implementeres, hvilket vil understøtte, at relevant information tilgår forældrene. IR peger også på, at der kan arbejdes mere systematisk med fratrædelsessamtaler på institutionerne. Det vil forvaltningen imødekomme ved at udvikle et koncept, der kan understøtte, at fratrædelsessamtalerne gennemføres systematisk og struktureret.

I tråd med BRG’s anbefaling finder forvaltningen, at der er plads til forbedring af journaliseringspraksis i processen med faglige handlingsplaner. Forvaltningen vil indtænke journaliseringspraksis i det igangværende kompetenceudviklingsforløb for konsulenter. Desuden udarbejdes en oversigt til journalisering i forbindelse med tilsyn og opfølgning på tilsyn.

Der henvises endvidere til pkt. 5 nedenfor om muligheden for etablering af en central understøttelsesmulighed i relation til konflikthåndtering mv., samt til dette BUU-mødes dagsordenspunkt 3: "Støttetildeling til børn i dagtilbudsalderen med særlige behov", hvor det bl.a. fremgår, at eksisterende vejledninger, anbefalinger og procedurer for støttedeling strammes op.

Ad. 2: Habilitet

IR har undersøgt, om der har været habilitetsproblemer i ledelsesrelationerne omkring klynge VVK-C, som har påvirket arbejdet med at genoprette kvaliteten i institutionerne, samt i forældresamarbejdet. Forvaltningen bemærker, at der til brug for IR's undersøgelse af VVK C er givet indsigt i alle de ønskede forhold, som IR har haft. Blandt andet er der truffet afgørelse om at give IR udstrakt adgang til alle e-mails i perioden 2016-2020 vedr. de undersøgte ledelsesrelationer.

Forvaltningen noterer sig, at IR har gennemført et grundigt arbejde med at analysere forholdene, og at IR ikke har konstateret forhold, der har skabt belæg for at anfægte forvaltningens vurdering af, at der ikke har været inhabilitet i ledelsesforholdene.

Forvaltningslovens regler om inhabilitet har været overholdt – og derudover har de supplerende principper om inhabilitet i Københavns Kommune - retningslinjer om familiære relationer og habilitet – også været overholdt. På den baggrund foreligger der ikke en inhabilitetsbegrundende relation mellem de pågældende ansatte i relation til varetagelsen af ledende stillinger omkring klyngen. Derfor har forvaltningen ikke haft grundlag for at tage personalemæssige skridt overfor medarbejdere i anledning af klagerne.

Forvaltningen noterer, at IR anbefaler en række indsatser for at styrke forældresamarbejdet. IR vurderer fx, at der bør være en større information og åbenhed overfor forældre – mere driftsinformation – samt mere inddragelse, fx ved lederansættelser, eller når der er kvalitetsudfordringer i en institution. Disse anbefalinger tager forvaltningen til sig med bl.a. nedenstående indsatser.

Ad. 3: Samarbejder mellem forældre, medarbejdere, ledelse og forvaltning

BUU har de senere år taget en række initiativer for at styrke den formelle forældredialog og det formelle forældresamarbejde. Som følge af BUU's beslutning den 19. juni 2019 er det fx allerede i dag et krav, at forældreråd / forældrebestyrelser, som en del af tilsynet, skal inddrages i den faglige dialog og i kommenteringen på tilsynskonsulentens rapport - men forvaltningen konstaterer, at dette ikke alle steder lykkes godt nok.

På den baggrund fik BUU den 17. juni 2020 forelagt en sag, der peger på, at både forældrerepræsentanter, ledere og konsulenter er usikre på forældrerepræsentantens rolle i tilsynet. Dette forhold underbygges yderligere i anbefalingerne fra både IR og BRG om, at der skal sættes et mere klart og systematisk fokus på at styrke forældresamarbejdet, og at der kan skabes bedre transparens gennem bedre forældrekommunikation. Dette gælder i hverdagen i institutionen, men der er samtidig behov for, at forældreråd / forældrebestyrelser fremover får mere formel og systematisk information og inddrages i drøftelserne om institutionens situation og konsekvenserne, når en institution kommer på faglig handlingsplan, eller der er ustabilitet i institutionens drift.

Forvaltningen vil i samarbejde med Københavns Forældreorganisation (KFO) udarbejde en miniguide til tilsynet med inspiration til spørgsmål til forældreråd / forældrebestyrelser, jf. også drøftelserne på BUU-mødet den 17. juni 2020 herom. På baggrund af anbefalingerne fra IR og BRG bliver dette nu til en vejledning, som er obligatorisk at anvende, og som fast tilknyttes tilsynskonceptet. Det betyder, at forældrerepræsentanter, ledere og konsulenter får til opgave at sikre, at forældreråd / forældrebestyrelser får drøftet og bliver hørt i spørgsmål, der er relevante i forbindelse med tilsynet.

Forvaltningen er, i samarbejde med de faglige organisationer og KFO, i gang med en dialogproces, der skal udmøntes i tiltag, som BUU kan beslutte at iværksætte, for at styrke det generelle forældresamarbejde, jf. også aflæggerbordsnotatet "Notat om status på pilotforsøg med styrket forældreindflydelse samt orientering om dialogproces vedr. forældreinddragelse", som blev forelagt BUU på udvalgsmødet den 4. november 2020. Forvaltningen vender tilbage til BUU i foråret 2021 med anbefalinger til styrket forældreinddragelse og forældreindflydelse.

Ad. 4: Indsatser til at genoprette kvalitet i en institution

Rapporterne peger på, at manglende ressourcer giver udfordringer ift. at genoprette kvalitet i institutioner - og at der bør være mere fokus på at støtte den pædagogiske ledelse. Som supplement til opstramningen af tilsynskonceptet i sommeren 2019, besluttede budgetparterne bag Budget 2021 en "børnepakke", der dels skaber bedre normeringer ved at indføre minimumsnormeringer fra 2022, et styrket grundlag for rekruttering af uddannede pædagoger samt en dagtilbudsledelsesuddannelse i København.

Målsætningen er, at disse indsatser skaber et bedre grundlag for den samlede kvalitet i Københavns daginstitutioner og at indsatserne kan styrke rekrutteringen af bl.a. pædagogiske ledere og medarbejdere – en udfordring, som også har påvirket rammerne for at skabe god kvalitet i Nabohuset og i hele klynge VVK-C.

Når institutioner skal på faglig handlingsplan, bliver det et fast punkt imellem institution og forvaltning at drøfte, hvad institutionen har brug for (herunder personaleressourcer) ift. at kunne igangsætte og løfte indsatsen fra begyndelsen. Hvis institutionen ikke har forudsætningerne (fx ressourcerne) nu og her, kan den første indsats i handlingsplanen handle om at få skabt stabilitet i personalegruppen, evt. ved at der indsættes kompetencepædagoger eller lignende. En eventuel prioritering af udefrakommende ressourcer prioriteres indenfor forvaltningens samlede støtteressourcer, der altid tilstræbes at være fuldt allokeret til enheder med de væsentligste behov. Der er ingen garanti for, at en institution på handlingsplan får kompetencepædagoger - og det vil altid bero på områdechefens vurdering.

Ad. 5: Mulige supplerende tiltag til drøftelse

Konflikthåndtering

Forvaltningen konstaterer, at IR i sin rapport påpeger, at forældrene i et par tilfælde har oplevet forvaltningen som konfliktoptrappende. Eksemplerne om konfliktoptrapning i IR’s rapport understøtter en tendens, hvor forvaltningen generelt ser en stigning i samarbejdsudfordringer mellem grupper af forældre, ledelse og medarbejdere. I MED-systemet er der i dag indarbejdet en række værktøjer til systematisk konflikthåndtering og styrket samarbejde mellem ansatte og ledere, når der opstår udfordringer med eksempelvis dårligt arbejdsmiljø.

Udvalget kan drøfte, om forvaltningen skal udarbejde forslag om, at de nuværende modeller til konflikthåndtering udvides, så der også etableres en central understøttelsesmulighed, der har pligt til at understøtte, når noget går i hårknude mellem forældre og en institution, og det ikke kan løses med inddragelse af forældreråd eller forældrebestyrelse.

Justering af tilsynskoncept

Rapporterne peger på, at forældreinddragelse er væsentlig og skal styrkes, jf. ovenfor. Som supplement til en bedre inddragelse kan udvalget drøfte, hvorvidt forvaltningen skal vende tilbage med et forslag til en tydelig model med fast spørgeramme for, hvordan forældrenes oplevelse af kvalitet i hver enkelt institution kan indgå i fx tilsynskonceptet. En række kommuner anvender fx i dag brugertilfredshed som en del af deres tilsynskoncepter.

BRG anbefaler i sin rapport, at der kan skabes mere uvildighed i tilsynet ved fx en rokering af tilsynskonsulenterne mellem områderne. Den nuværende tilsynspraksis bygger på, at tilsynet ikke udelukkende er en kontrolinstans, men i høj grad også en instans, der skal bidrage til pædagogisk udvikling ved, at konsulenten også spiller en aktiv rolle i arbejdet med faglig handlingsplan. For at skabe ensartethed i konsulenternes tilsynspraksis og validitet i konsulenternes tilsynsvurderinger, arbejder forvaltningen løbende med at drøfte tilsynsvurderingerne indenfor områderne og på tværs af områderne. Udvalget kan drøfte, om forvaltningen skal vende tilbage med forslag til yderligere tiltag, fx om der bør indføres en rotationsordning, hvor der er en tidsgrænse for, hvor længe en konsulent kan føre tilsyn i - og være tilknyttet - den samme institution.  

BRG peger på behovet for bedre journaliseringspraksis i arbejdet med handleplaner. Udover det foreslåede kompetenceudviklingsforløb, kan det overvejes, om institutionsledere skal have adgang til kommunens journaliseringssystem, eDoc. Dette kan dog ikke igangsættes indenfor den nuværende økonomiske ramme, og derfor er forvaltningen ikke gået videre med denne anbefaling.

Økonomi

Intet.

Videre proces

Forvaltningen igangsætter indsatser som beskrevet.

 

Tobias Børner Stax                                  /               Tine Weber

Beslutning

Børne- og Ungdomsudvalgets beslutning på mødet den 25. november 2020:

Intern Revision og Borgerrådgiveren deltog under sagens behandling.

Indstillingens 1. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 2. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 3. at-punkt blev taget til efterretning.

Indstillingens 4. at-punkt blev drøftet.

 C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF1: "At forvaltningen snarest muligt vender tilbage til udvalget med et forslag til, hvordan der kan oprettes en central klageenhed for skriftlige klager på dagtilbudsområdet. Klageenheden skal sikre en ensartet registrering og et samlet overblik over indkomne klager og klagesagsbehandlingen. Forslaget skal inddrage erfaringer fra kommunes øvrige forvaltninger og Roskilde Kommunes arbejde med klagedrevet innovation". 

A fremsatte følgende underændringsforslag: 

UÆF1: "At forvaltningen snarest muligt vender tilbage til udvalget med et forslag til, hvordan der kan oprettes en central klageenhed for skriftlige klager på dagtilbuds- og skoleområdet. Klageenheden skal sikre en ensartet registrering og et samlet overblik over indkomne klager og klagesagsbehandlingen. Forslaget skal inddrage erfaringer fra kommunes øvrige forvaltninger og Roskilde Kommunes arbejde med klagedrevet innovation."

Underændringsforslaget - UÆF1 - blev godkendt uden afstemning, hvorfor ændringsforslaget - ÆF1 - bortfaldt.

A, C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF2: "At forvaltningen vender tilbage til udvalget med et forslag til, hvordan der sikres uvildighed i tilsynet, så det ikke er den samme konsulent der både gennemfører tilsynet og støtter opfølgningsarbejdet i institutionen, herunder muligheden for at selve tilsynet ikke fremover er forankret i det samme område, som i det daglige har ansvaret for klyngen/institutionen".

Ændringsforslaget - ÆF2 - blev godkendt uden afstemning.

A, C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF3: "At forvaltningen i foråret 2021 præsenterer en model for og et budgetnotat til udvalget om, hvordan det kan sikres, at personalet ved institutioner med børn på basisplads kan blive sikret skemalagt tid til arbejdet med handleplanerne".

Ændringsforslaget - ÆF3 - blev godkendt efter afstemning med følgende resultat:

For stemte 10 medlemmer: A, B, C, O, V, Ø  og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti)

Ingen medlemmer stemte imod.

1 medlem undlod at stemme: F.

A, C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF4: "At forvaltningen vender tilbage til udvalget med forslag til etablering af en central understøttelsesmulighed, der kan fungere som konfliktmægler lokalt, når noget går i hårknude mellem forældre og en institution, og det ikke kan løses med inddragelse af forældreråd eller forældrebestyrelse". 

Ændringsforslaget - ÆF4 - blev godkendt uden afstemning.

A, C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF5: "At forældrerådet /-bestyrelsen skal inddrages ved omplacering eller konstituering af pædagogiske ledere og klynge-ledere. I meget akutte situationer evt. med orientering til forældreråd/-bestyrelse".

Ændringsforslaget - ÆF5 - blev godkendt uden afstemning.

A, C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF6: "At forældreråd / forældrebestyrelser fremover får mere formel og systematisk information og inddrages i drøftelserne om institutionens situation og konsekvenserne, når en institution kommer på faglig handlingsplan, eller der er ustabilitet i institutionens drift. Der udarbejdes en vejledning, som er obligatorisk at anvende, og som fast tilknyttes tilsynskonceptet. Det betyder, at forældrerepræsentanter, ledere og konsulenter får til opgave at sikre, at forældreråd / forældrebestyrelser får drøftet og bliver hørt i spørgsmål, der er relevante i forbindelse med tilsynet."  

Ændringsforslaget - ÆF6 - blev godkendt uden afstemning.

C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF7: "At ansættelse af klyngeledere fremover varetages fra den centrale HR-enhed, der sikrer formalia herunder at en repræsentant fra forældrebestyrelsen deltager i ansættelsesudvalget, samt at ansættelsesudvalget udarbejder en indstilling til direktionen, der foretager den endelig godkendelse af ansættelsen".

A fremsatte følgende underændringsforslag: 

UÆF7: "At ansættelse af klyngeledere fremover understøttes af den centrale HR-enhed, der sikrer formalia herunder at en repræsentant fra forældrebestyrelsen deltager i ansættelsesudvalget, samt at ansættelsesudvalget udarbejder en indstilling til direktionen, der foretager den endelig godkendelse af ansættelsen".

Underændringsforslaget - UÆF7 - blev godkendt efter afstemning med følgende resultat, hvorfor ændringsforslaget - ÆF7 - bortfaldt:

For stemte 6 medlemmer: A, B, F og O.

5 medlemmer stemte imod: C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti).

Ingen medlemmer undlod at stemme.

F stillede ændringsforslag om tilføjelse af følgende supplerende at-punkt:

ÆF8: "At forvaltningen gennem lederuddannelsesforløb og andet sikrer, at alle ledere har kompetencer til at skabe et tillidsfuldt og konstruktivt samarbejde mellem forældre og institution i dagligdagen og i klynge- og institutionsbestyrelserne, så ledelserne kan leve op til Københavns Kommunes værdigrundlag, der siger: “Kommunen skal møde brugeren med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid“"

Ændringsforslaget - ÆF8 - blev godkendt uden afstemning.

F stillede forslag om tilføjelse af følgende supplerende to at-punkter:

ÆF9: "At klyngernes muligheder for at skabe en ledelseskapacitet, der passer til behovene lokalt forbedres".

ÆF10: "At klyngernes muligheder for at løse administrative opgaver systematisk og effektivt forbedres, så lederne kan fokusere på pædagogisk ledelse, personaleledelse og samarbejde med forældre".

A, F og V stillede følgende samlede underændringsforslag til erstatning for ÆF9 og ÆF10:

UÆF9-10: "At forvaltningen hurtigst muligt vender tilbage til udvalget med forslag til beslutning af en analyse, der skal skabe et beslutningsgrundlag for bedre rammer for ledelsesgerningen i daginstitutionerne. Analysen skal indeholde en beskrivelse af beslutningskompetence og arbejdsdeling mellem centraladministrationen, områder, klynger og institutioner. Samt en vurdering af klyngernes organisering og størrelse, samt omkostninger ved eventuelle justeringer". 

Underændringsforslaget - UÆF9-10 - blev godkendt uden afstemning, hvorfor de to ændringsforslag - ÆF9 og ÆF10 - bortfaldt.

A, C, V, Ø og Niko Grünfeld (Frie Grønne, Danmarks Nye Venstrefløjsparti) ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket B og F tilsluttede sig: "Vi er enige i Københavns Kommunes tillidsdagsorden, hvor stærke arbejdsfællesskaber drives af et forpligtende samarbejde og et fælles syn på kerneopgaven, som forebygger en lang række af de forhold, der skaber dårligt arbejdsmiljø, højt sygefravær og svingende kvalitet. Vi stiller på baggrund af rapporternes konklusioner og anbefalinger derfor ændringsforslag om tilføjelse af en række supplerende beslutningspunkter”.

F ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen, hvilket A tilsluttede sig: "Rapporterne fra Borgerrådgiveren og Intern Revision har givet værdifuld information om, hvad der skal forbedres. De beskrevne institutioner er godt i gang med genopretningen. Vi har tillid til det arbejde, som medarbejdere og ledere i Københavns daginstitutioner udfører. Gennem minimumsnormeringer forbedres vilkårene for at udføre et godt pædagogisk arbejde til gavn for vores børn. Vi skal også skabe bedre rammer for ledelsesarbejdet og sikre, at de har kompetencer til at møde børn og forældre med respekt, ligeværdighed, dialog og tillid og til at skabe et konstruktivt samarbejde”.

F ønskede følgende tilføjet beslutningsprotokollen: "Vi mener fortsat, at det skal besluttes lokalt, hvordan forberedelsestid til medarbejderne på daginstitutionerne håndteres. Vi mener ikke, at situationen omkring klynge C i Valby skal medføre, at beslutningskompetence centraliseres for alle klynger i hele København. Vi mener ligeledes, at behovet for forberedelsestid er bredere end til arbejdet med basispladser".
Til top